Gazos Ruože greitojo maisto kelionė - lėta

Bulvytės sutižusios, o vištiena seniai praradusi traškumą. Dvylikos vištienos gabalėlių kaina – net 27 doleriai. Palestiniečiams visi šie nepatogumai nesvarbūs – jie tiesiog ištroškę restoranų KFC maisto, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The New York Times” ir AP informacija.

Tuneliais KFC maistą palestiniečiai ryžtasi gabenti tik tada, kai Gazos Ruože susidaro 30-ies norinčiųjų pasimėgauti išsiilgtais patiekalais grupė.<br>AP
Tuneliais KFC maistą palestiniečiai ryžtasi gabenti tik tada, kai Gazos Ruože susidaro 30-ies norinčiųjų pasimėgauti išsiilgtais patiekalais grupė.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:13 AM

KFC visame pasaulyje siūlo greitąjį maistą, tačiau į Gazos Ruožą jis atvežamas tikrai neskubant – mat skubėti tiesiog neišeina. Iš restorano Arišo mieste Egipto šiaurės vakaruose vištiena su bulvytėmis keliauja net keturias valandas. O maršrutas itin sudėtingas.

Užsakymas vyksta dviem taksi automobiliais, o paskui – kontrabandininkų po Egipto ir Gazos Ruožo pasieniu iškastais tuneliais.

Kirsti sieną – sudėtinga

KFC patiekalų pristatymo iš Egipto į „Hamas” valdomą Gazos Ruožą epicentre – jaunas verslininkas, Gazos mieste turintis nedidelę parduotuvę „Yamama” (arabų k. – balandis).

„Mes turime teisę mėgautis dalykais, kuriais mėgaujasi žmonės visame pasaulyje”, – tvirtina 31 metų Khalilas Efrangi, kurio verslas Gazoje tampa vis populiaresnis.

Gazos Ruože, siauroje žemės juostoje į šiaurės rytus nuo Sinajaus pusiasalio, pasaulyje populiarių greitojo maisto franšizių nėra.

Prekių judėjimas į šią 360 kv. km užimančią teritoriją, kurioje gyvena net 1,7 mln. žmonių, ribojamas, o nedarbas siekia 32 proc.

Per Rafos sienos perėją į Egiptą iš Gazos Ruožo per dieną įleidžiama vos 800 žmonių, o 16–40 metų vyrams reikia specialių leidimų. O per Erezo perėją vykstant į Izraelį leidimų reikia visiems, tačiau jie dažniausiai išduodami tik ligoniams, verslininkams ir tarptautinių organizacijų darbuotojams.

Įveikti blokadą – garbė

Palestiniečiai Gazos Ruožą nuolat vadina Izraelio apsiausta, blokuojama teritorija, o žmonės čia dažniausiai skundžiasi esą izoliuoti nuo pasaulio. Čia kartais be galo trokštama dalykų, kurie svetur laikomi įprastais.

„Išskirtinės gyvenimo Gazoje aplinkybės nulemia išskirtinį vietos žmonių mąstymą”, – aiškina Al Aksos universiteto Gazoje psichologijos profesorius Fadelis Abu Heenas.

„Čia žmonės į visa tai, kas yra už sienos, žvelgia lygiai taip pat, kaip, pavyzdžiui, kaliniai į tai, kas yra už kalėjimo ribų”, – tvirtino F.Abu Heenas.

Profesoriaus teigimu, kiekvieną sykį, kai „Hamas” kovotojai ar tiesiog paprasti palestiniečiai sugeba apeiti blokadą ir trumpam ištrūkti į Egiptą, Gazos Ruožas tampa tikru turgumi.

Pastarąjį kartą – 2008 metais, kai Izraelio blokada buvo pasiekusi aukščiausią tašką, „Hamas” į Egiptą praleido tūkstančius palestiniečių.

Tačiau jie iš Arišo parsitempė ne tik vaistų bei maisto produktų, bet ir cigarečių, saldainių ir kitokių dalykų, kurių jiems iš tiesų visai nereikia. Tik tam, kad parodytų sugebėję kažką atsigabenti iš svetimos šalies. Gazos Ruože blokados sulaužymas yra vertinamas kaip garbingas priešinimasis žydų valstybei.

Susidomėjo dėl reklamos

Net kai Izraelis gerokai sušvelnino importo sąlygas, per kelerius pastaruosius metus po Rafos sienos perėja suklestėjo nelegalūs kontrabandininkų tuneliai.

Po žeme gabenami ginklai ir žmonės, prabangūs automobiliai ir statybų reikmenys, planšetės „iPad”, išmanieji telefonai „iPhone”. O dabar eilė atėjo ir KFC.

Anksčiau visu pavadinimu „Kentucky Fried Chicken” veikusios bendrovės restoranas Ariše, kiek į pietus nuo Gazos, atsidarė 2011-aisiais, o Ramalos mieste Vakarų krante – praėjusiais metais.

Kaip ir gundomos televizijos reklamos, šis įvykis Gazos Ruožo gyventojus tiesiog privertė varvinti seilę dėl slaptojo pulkininko Sanderso keptos vištienos recepto.

Tad kai Kh.Efrangi balandį draugams iš Arišo atvežė kelis kibirus KFV vištienos, palestiniečiai jį tiesiog užvertė užsakymais. Taip ir gimė naujas verslas.

„Priėmiau šį iššūkį, kad įrodyčiau, jog Gazos gyventojams nerūpi jokie suvaržymai iš Izraelio ar Egipto pusės”, – pareiškė palestinietis.

Sudėtingas gabenimo procesas

Per kelias pastarąsias savaites Kh. Efrangi suorganizavo keturis KFC patiekalų gabenimus iš Arišo į Gazą. Iš viso į Gazos Ruožą požeminiu tuneliu atgabenta per 100 porcijų, o nuo kiekvieno sandorio Kh.Efrangi nubyrėjo po 6 dolerius.

Naująją paslaugą palestinietis reklamuoja savo parduotuvės „Facebook” paskyroje, o veikti ima tik susikaupus maždaug 30 klientų pageidavimų.

Tuomet įsiplieskia sudėtingas skambučių, pinigų pervedimų ir operacijos derinimo su „Hamas” pareigūnais procesas.

Tik taip bus pasiektas tikslas, kad vištiena iš taško A atsidurtų taške B.

Štai vieną balandžio pabaigos dieną, kai Kh.Efrangi pranešė egiptiečiams apie 15 naujų užsakymų ir pervedė pinigus restoranui Ariše, maistą čia paėmė egiptietis taksistas.

Kitoje sienos pusėje prie „Hamas” patikros punkto Rafoje prisistatė jau palestinietis taksi vairuotojas Ramzi al-Nabihas. Gazoje jis žinomas kaip „vaikinas iš Kentukio”.

26 metų R.al-Nabihas netrukus paskambino savo porininkui Egipto pusėje ir jam pranešė, kuris tunelis „Hamas” pareigūnų atlaisvintas maistui pristatyti.

Patiekalai – prie namų durų

Jau tunelyje palestinietis iš dviejų egiptiečių berniukų paėmė maišus su maistu iš KFC, jiems sumokėjo, kad perduotų pinigus kolegai taksistui, ir savuoju taksi patraukė atgal į Gazą.

Po keliasdešimties minučių maistą jau rūšiavo Kh. Efrangi. Jis samdo kelis motociklininkus, kad šie KFC patiekalus klientams pristatytų tiesiog prie namų durų.

Meniu kol kas ribotas – palestiniečiams siūloma paragauti vištienos, bulvyčių, kopūstų salotų ir obuolių pyrago.

„Kai kurie klientai norėtų sumuštinio be majonezo, kiti – su daugiau majonezo. Būtų sunku susigaudyti ir lengva susipainioti, todėl pasiūlą kol kas riboju”, – pasakojo Kh. Efrangi.

29-erių Ibrahimas el-Ajla – vienas laimingųjų, praėjusią savaitę paragavusių maisto iš KFC. Vyras pripažįsta, kad patiekalai skanesni karšti ir švieži, tačiau neslepia jų užsisakysiantis ir vėl.

„Esu ragavęs KFC vištienos Amerikoje ir Egipte. Pasiilgau to skonio. O dabar, nepaisant blokados, KFC rado kelią į mano namus”, – džiaugėsi I. el-Ajla.

Savo ruožtu keturis KFC restoranus Vakarų krante valdantis Adeebas al-Bakri stebisi išgirdęs, kad vištiena į Gazą iš Egipto keliauja net keturias valandas: „Mes maistą išmetame po pusvalandžio.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.