Rusijos kalėjimo gyvenimas – iš arti

„Reuters“ fotografas Ilja Najmušinas įamžino ne žvaigždės ir ne svarbaus visuomenės veikėjo, o vieno Rusijos Krasnojarsko kalėjimo nuteistojo kasdienybę.

„Reuters“ fotografo nuotraukose - vieno Rusijos Krasnojarsko kalėjimo nuteistųjų kasdienybė.<br>„Reuters“
„Reuters“ fotografo nuotraukose - vieno Rusijos Krasnojarsko kalėjimo nuteistųjų kasdienybė.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 21, 2013, 11:20 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:53 AM

„Borisas Kovaliovas nėra mano didvyris. Niekada nesupratau tokių personažų, jų mąstymo. Visgi žurnalistai turi dirbti su įvairiais žmonėmis, o gyvenantys ekstremaliomis sąlygomis mane visada domino. Būtent todėl nedidvyriškasis B. Kovaliovas tapo mano nuotraukų istorijos herojumi“, - rašo I. Najmušinas.

Borisui 32 metai. Jis kali jau nebe pirmą kartą. Viskas prasidėjo nuo vagystės. Vyras buvo paleistas anksčiau laiko – vadovybė nusprendė, kad jis pasimokė iš savo klaidos. Visgi jie klydo. Borisas netrukus vėl buvo areštuotas – šį kartą už prekybą narkotikais. Sugrįžimas prie nusikalstamos veiklos Rusijoje paprastai reiškia tai, kad pripažintasis kaltu bus nusiųstas į geriau saugomą kalėjimą.

Borisą nuteisė 8 metus kalėti vietoje, kurios dauguma gyventojų nusikaltę jau ne pirmą kartą. Vyras po dvejų su puse metų buvo perkeltas į dar griežčiau saugomą kalėjimą Krasnojarsko šiaurėje. Čia kaliniai gyvena, dirba ir mokosi. Jie eina į bažnyčią, sportuoja, užsiima muzikine veikla. Šis kalėjimas turi netgi savo televizijos stotį. Borisas lengvai adaptavosi – rado bendrą kalbą su kitais kaliniais ir prižiūrėtojais.

Borisas nelaisvėje baigė gimnaziją. Jis taip pat ėmėsi operatoriaus darbo kalėjimo televizijos stotyje, dainavo ir sportavo – netgi buvo išrinktas kalėjimo futbolo, tinklinio ir krepšinio komandų kapitonu. Vyras sėkmingai dalyvavo ir muzikos konkursuose, į kuriuos susirinkdavo kaliniai iš skirtingų regionų.

„Reuters“ fotografas kalėjimą aplankė balandžio 30 d. Fotografas į kalėjimo teritoriją buvo įleistas lydimas kalėjimo vyresniųjų ir tik palikęs pasą ir mobilųjį telefoną už durų. Dauguma nuteistųjų pasisveikino pamatę lydimą atvykėlį. Nesisveikinimas su kalėjimo viršesniaisiais Rusijoje yra taisyklių pažeidimas. „Pussy Riot“ narei Nadežai Tolokonikovai nebuvo leista anksčiau palikti kalėjimo būtent todėl, kad ji atsisakė sveikintis.

Na, o B. Kovaliovo bausmė sutrumpinta. Jis gegužės 10 d. buvo paleistas. Fotografas matė, kaip jis atsisveikino su savo kalėjimo draugais, o paskui išėjo pro vartus, kur jį pasitiko keli žmonės. Vyro praeitis – penkeri su puse metų kalėjime. Jo ateitis – naujas gyvenimas. Tik laikas parodys, ar Borisas vėl neatsidurs už grotų.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.