Maskvos politika Kaukaze – užburtas ratas

Labiausiai saugomame Maskvos kalėjime Lefortove, kuriame sovietiniais laikais buvo KGB tyrimo izoliatorius, sąmyšis: vyksta tyrimas dėl vieno iš tardomų asmenų – Saido Amirovo, kaltinamo užsakomosios žmogžudystės organizavimu, – bandymo nusižudyti.

S. Amirovą nuolat globojo Kremliaus šeimininkų ranka, tačiau, regis, ir Maskva nusprendė, kad daugiau Dagestano sostinės vadovas kaip karalius tvarkytis negali, ir pasiuntė prieš jį kariuomenę.
S. Amirovą nuolat globojo Kremliaus šeimininkų ranka, tačiau, regis, ir Maskva nusprendė, kad daugiau Dagestano sostinės vadovas kaip karalius tvarkytis negali, ir pasiuntė prieš jį kariuomenę.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jun 24, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:59 AM

Sėdėdamas vienutėje griežtai izoliuotas jis įsigudrino persipjauti rankų ir kojų venas vienkartiniu skustuvu.

„Nepamenu kalėjime tokio atvejo, kad dėl suimto asmens bandymo nusižudyti kiltų toks triukšmas”, – sako advokatas Dmitrijus Agranovskis.

Bet ir areštuotasis – ne iš paprastųjų. Dar praėjusią savaitę S.Amirovas buvo Machačkalos, Dagestano – didžiausios Šiaurės Kaukazo respublikos – sostinės, meras ir vienas autoritetingiausių regiono žmonių. Kremlius ilgai kentė jo išsišokimus, bet dabar pasiuntė signalą: žaisite ne pagal naujas taisykles, jums baigsis kaip S.Amirovui.

Lauktas mūšis neįvyko

Jo areštui buvo parengta speciali kariuomenės operacija.

Viena vertus, buvo sulaukta, kol visas Dagestano elitas išvyks į kaimyninį Grozno miestą stebėti futbolo rungtynių tarp Machačkalos ANŽI ir Maskvos CSKA komandų.

Į Machačkalą pagal aliarmo signalą buvo įvesta šarvuotoji technika, užtvertos gatvės.

Rusiška ir vakarietiška ginkluote apsikarstęs specialusis dalinys ALFA apsupo gerai saugomą mero namą, o aikštėje priešais jį nusileido karinis sraigtasparnis. Laukta pasipriešinimo, galbūt net įnirtingo mūšio. Bet jo nebuvo.

Suimtas S. Amirovas buvo nedelsiant išvežtas į Maskvą, o Machačkalos gatvėse dar dvi dienas patruliavo ginkluoti specialieji daliniai tam atvejui, jei kiltų neramumai.

Bet ir neramumų nebuvo. Priešingai: po S. Amirovo suėmimo keletas miesto maršrutinių autobusų visą dieną žmones vežiojo nemokamai. Net sklinda pasakojimas, kad kažkoks žmogus, įėjęs į Machačkalos centre esantį restoraną ir pamatęs, kad jis pilnutėlis, pasakė: „Aš vaišinu visus.”

Nejau visas šis džiaugsmas – dėl vieno žmogaus?

Kėsinosi ne kartą

Be šalininkų, Dagestano sostinės meras S.Amirovas turi daug priešų, ir per pastaruosius 20 metų į jį buvo pasikėsinta 15 kartų.

Pirmąjį pasikėsinimą 1993 metais organizavo Dagestano prekybos ministras Mahomedas Gadžijevas. S. Amirovas gavo keletą kulkų į stuburą ir nuo to laiko yra prikaustytas prie neįgaliųjų vežimėlio. Bet net ir ant ratukų S. Amirovas yra itin pavojingas. Antai M. Gadžijevą netrukus po pasikėsinimo į S. Amirovą nušovė nežinomi asmenys.

Antrąjį pasikėsinimą surengė miesto Įstatymų leidybos susirinkimo pirmininkas Kurbanas Machmudgadžijevas. Už tai jis buvo nuteistas 13 metų kalėjimo. Už grotų jis netrukus taip pat netikėtai ir paslaptingai mirė. Lyg to būtų negana – jo našlę sušaudė Machačkaloje.

Dar vieną pasikėsinimą prieš S. Amirovą suorganizavo Dagestano Respublikos pensijų fondo vadovo Šarapudino Musajevo (netrukus užmušto) giminaičiai: šalia mero namų susprogdino sunkvežimį su puse tonos trotilo.

Sprogimas nugriaudėjo visoje gatvėje, bet meras nenukentėjo, o jo namai jau perstatyti į betono bunkerį, gebantį atlaikyti branduolinį sprogimą.

Apibėrė apdovanojimais

Tokia tad Dagestano atmosfera. Tad nereikia ir stebėtis, kad ši respublika dabar laikoma labiausiai teroristine Rusijos pietuose. Bet S. Amirovui iki šiol tai buvo kaip nuo žąsies vanduo – Dagestano sostinėje smurtas, o jam – medaliai.

Antai šį pavasarį S. Amirovas buvo pripažintas geriausiu municipalinio švietimo vadovu tarp Rusijos respublikų, kraštų ir sričių sostinių. Diplomą jam įteikė Rusijos regioninės plėtros ministras.

S. Amirovas dar apdovanotas Draugystės ir „Už nuopelnus Tėvynei” ordinais, nacionaline Petro Didžiojo premija, Rusijos Federacijos federalinės narkotikų kontrolės tarnybos medaliu, medaliu „Už bendradarbiavimą su Rusijos federaline saugumo tarnyba” ir pan.

Be medalių, S. Amirovas turi ir pravardžių. Dagestane jis vadinamas Kruvinuoju Rooseveltu – už tai, kad, kaip ir buvęs JAV prezidentas, jis sėdi neįgaliųjų vežimėlyje. Tačiau jis turi sugebėjimą greitai susidoroti su bet kokiu priešininku. Tiesa, kai kurie priešininkai pasitaiko pernelyg galingi. Ypač tie, kurie dar neseniai buvo draugai.

Vienas V. Putino patikėtinių

Rusijos valdžiai ir asmeniškai Vladimirui Putinui Machačkalos meras nusipelnė mažiausiai du kartus. Viena vertus, 1999-ųjų vasarą, kai į Dagestaną iš maištingosios Čečėnijos įsiveržė teroristo Šamilio Basajevo, svajojusio sukurti Kaukaze bendrą islamo valstybę, būrys.

Tuomet S. Amirovas surinko, apginklavo ir vadovavo šauktiniams, kurie užtvėrė kelią Š. Basajevui, o paskui padėjo Rusijos kariuomenei sutriuškinti islamistus.

2001 metais S. Amirovas buvo tas asmuo, kuris padėjo Dagestane formuoti V. Putinui pajungtos partijos „Vieningoji Rusija” skyrių, o paskui laidavo jai pergalę bet kokiuose rinkimuose jo regione.

Nuvilnijo areštų banga

Bet tuo metu Dagestane buvo grobstomos daugiamilijardinės iš Maskvos gaunamos dotacijos, vyko banditiškas žemės ūkio paskirties žemės perdalijimas.

Virė ir policijos kova su gyventojais, ir pastarųjų kova su pareigūnais, kurių iki šiol kasmet užmušama dešimtimis.

Ir svarbiausia tai, kad būtent Dagestane dabar verbuojami separatistai ir teroristai – iš vietos jaunimo, kurio visiškai netenkina čia nustatyta tvarka.

Būtent tai jau rimtai kelia nerimą Maskvai, kuri rengiasi 2014 metų žiemos olimpinėms žaidynėms ir nori, kad tuo metu regione būtų ramu.

Visuomeninės organizacijos Nacionalinio antikorupcijos komiteto pirmininkas Kirilas Kabanovas tvirtina, kad „žaibiškas vieno įtakingiausių Dagestano politikų – Machačkalos mero areštas byloja, jog federalinės valdžios kova su korupcija ir įstatymų nesilaikymu Šiaurės Kaukazo regione tapo atvira”.

Bet vietos politikas Sufjanas Žemuchovas atkreipia dėmesį į tai, kad pastaruoju metu Šiaurės Kaukazą sudrebino daugybė areštų ir stambių valdininkų atstatydinimų, nesusijusių su korupcija.

„Tai buvo daroma, jei tik pavykdavo, slapta. Kabardos-Balkarijos sostinėje Nalčike tris įtakingus valdininkus suėmė speciali šturmo grupė, slapta atvykusi iš Maskvos.

Ji laikėsi tokio paties scenarijaus, kaip ir kai buvo suimamas S. Amirovas. Nors ir iki šiol apie jokius kaltinimus korupcija jų adresu nebuvo pranešta”, – sako S. Žemuchovas.

Jėga nieko nelaimės?

Iš Dagestano buvo pašalintas respublikos vadovas Mahomedsalimas Mahomedovas, pasiūlius jam pareigas Rusijos prezidento administracijoje. Į jo vietą Kremlius pasiūlė „maskvietiškąjį dagestanietį” Ramazaną Abdulatipovą, nesusijusį su vietos elitu.

Bet, kaip tvirtina Kaukazo specialistė, žurnalistė Julija Latynina, kai šis klausimas buvo svarstomas Rusijos saugumo tarnyboje, prezidentui V. Putinui buvo pasakyta: naujasis prezidentas nepajėgs į savo rankas paimti valdžios respublikoje tol, kol ten šeimininkauja visagalis Machačkalos meras S. Amirovas.

Ir V. Putinas pasirinko. Bet ar prezidentas nepavėlavo?

„Machačkalos mero suėmimas reiškia, kad iš esmės keičiasi Dagestano valdymo modelis. Matyt, Maskva suprato, kad vietos elito savivalė Dagestane yra pagrindinė nestabilumo ir stiprėjančių ekstremistinių islamiškosios pakraipos nuotaikų priežastis”, – tvirtina J. Latynina.

Tad, anot žurnalistės, vienintelė išeitis – tai valdymo pakeitimas per vietos elitą tiesioginiu valdymu net ne iš Kremliaus, o iš Lubiankos.

„Ir jei toks tiesioginis respublikos valdymo iš Lubiankos modelis bus sėkmingas, jis, galima sakyti, reikš Maskvos visos kaukazietiškos politikos posūkį ir net bus pavyzdys kaimyninei Čečėnijai”, – sako J. Latynina.

O štai skeptikai įsitikinę, kad Dagestane, kaip ir visose Kaukazo respublikose, bus sunku rasti pakaitą despotiškiems, korumpuotiems, bet saviems vietos karaliukams. Į jų vietą pastačius „žmones iš Maskvos” esą vargu ar kas pasikeis, mat jiems trūks vietinių pagarbos.

Cinikai kalba, kad kartais kone laukiniai vietos papročiai niekada nebus suprasti žmonių iš išorės.

Tiesa, tiesiogine jėga iš Kremliaus pagrįsta valdžia turi vieną trūkumą, būtent dėl kurio Maskva iki šiol ir rėmė vietinius valdovus: į jėgą kaukaziečiai paprastai atsako analogiškai – jėga.

O ką reiškia konfliktai Kaukaze, Maskva įsitikino savo kailiu. Tik vargu ar vien toks žinojimas, likus nedaug laiko iki Sočio olimpinių žaidynių, paguos V. Putiną.

Rusijai pavaldžių Kaukazo respublikų vaizdas panašus: smurtas, vietos karaliukų siautėjimas, baisi korupcija. Ką daryti? Užmerkus akis geriau netampa, tačiau Maskvai įsikišus vėl rūksta konflikto dūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.