Prancūzus šiurpina nepilnamečių vagių antplūdis iš Rytų Europos

Vienai labiausiai turistų pamėgtų šalių gresia nepaprastas pavojus. Ta šalis – Prancūzija, o pavojus – paaugliai, atklydę iš Rytų Europos šalių. Jie vis dažniau apvagia ne tik Paryžiuje besisvečiuojančius turistus, bet ir vietinius gyventojus.

Turistai nebegali jaustis saugūs Paryžiaus gatvėse, autobusų, metro stotyse.<br>123rf
Turistai nebegali jaustis saugūs Paryžiaus gatvėse, autobusų, metro stotyse.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-18 13:36, atnaujinta 2018-03-02 22:46

Iš Eifelio bokšto – be piniginės

Prieš kelias dienas vienas didžiausių Paryžiaus žurnalų publikavo nuotraukas, kuriose aiškiai matomi keli jauni žmonės, bandantys turistui iš kišenės ištraukti pinigus. Kišenvagių strategija išties gudri – vienas jaunuolis bando nukreipti vyro dėmesį, matyt, aiškindamas, kaip pasiekti kokią nors turistų dažniausiai lankomą Paryžiaus vietą.

Kitas vagišius tuo metu siekia iš kišenės ištraukti piniginę. Akivaizdu, kad kišenvagiai – viena iš didžiausių dabartinių Paryžiaus socialinių problemų, mat šioms nuotraukoms žurnalas skyrė net aštuonis puslapius.

Manoma, kad daugiausia kišenvagių atvyksta iš Bulgarijos ir Rumunijos. Jaunuosius vagišius sutikti galima įvairiose Paryžiaus gatvėse, tačiau labiausiai tikėtina juos išvysti autobusų arba metro stotyse, kuriose dienos metu būna daugiausiai žmonių. Kišenvagiams visai nesvarbu, kuriuo paros metu apiplėšti vietinius Prancūzijos gyventojus. Dienos metu užkalbėti dantį gal net kiek lengviau, tuomet žmonės nėra tokie baikštūs ir net neįtaria, su kokiais ketinimais į juos kreipiasi koks nors paauglys.

Nuotraukose užfiksuoti čigonai atrodo linksmi ir kone besididžiuojantys ką tik įvykdytu nusikaltimu. Jiems tai – kasdienybė.

Kišenvagius taip pat galima sutikti ir tokiose vietose, kaip Luvras ar kur nors visai netoli Eifelio bokšto. Tiesa, prieš romų grupuotes neatsilaiko ir patys Prancūzijos policijos pareigūnai. Netgi jiems šios nusikalstamos grupuotės yra pernelyg pavojingos.

Pavojingiausi – paaugliai

Iš sulaikomų grupuočių kone aktyviausi kišenvagiai – paaugliai. Tiesa, kaip praneša pasaulio žiniasklaida, su romų vykdomais nusikaltimais tenka susidurti ne tik Prancūzijos piliečiams. Nuo sausio 1 dienos tūkstančiams čigonų gaujų atsirado galimybė atvykti į Jungtinę Karalystę.

Šioje šalyje jie ketina ieškoti darbo ir tapti pilnateisiais valstybės piliečiais.

Vienas Prancūzijos policininkas teigė, jog ne veltui romų grupuotėse daugiausia galima pamatyti paauglių, mat jie turi imunitetą. Pasak policininko, tai – jų amžius. Remiantis įstatymais, jų negalima pasodinti į kalėjimą.

Klajokliams - palankus metas

Čigonai visais laikais buvo likę į klajones, bet dabar tą skatina ir kai kurie politikų sprendimai. Tai palengvina jų gyvenimą užsienio šalyse. Vos prieš metus į valdžią atėjus Francois Hollande'ui buvo sakoma, jog romai turėtų būti kuo greičiau integruojami į socialinį šalies gyvenimą.

Daug griežtesnis šioms grupuotėms buvo prezidentas Nicolas Sarkozy. Jo vadovavimo metu iš Prancūzijos buvo deportuoti 13 tūkst. romų ir bulgarų. Daugelis iš jų žada persikelti į Didžiąją Britaniją.

Tiesa, Vokietijos požiūris į imigracijos įstatymus taip pat tapo kiek tolerantiškesnis, todėl ir ši šalis pradėjo skųstis padidėjusiu romų imigrantų kiekiu. Šalies piliečiai piktinasi dėl padidėjusio nusikalstamumo ir sumažėjusio viešojo saugumo.

Skaičiuojama, jog nuo praėjusių metų romų ir bulgarų Vokietijoje padaugėjo net 176 tūkst. Šių šalių piliečiai gyvena išties skurdžiomis sąlygomis – maždaug 20 žmonių viename nedideliame kambaryje.

Populiariausias triukas – „Ar kalbate angliškai?“

Vienas dažniausiai naudojamų romų triukų – paklausti turisto, ar kalba angliškai. Tuomet galima užmegzti pokalbį ir paklausti, kaip rasti vieną ar kitą miesto vietą. Turistas dažniausiai būna išsiblaškęs, o toks klausimas jį dar labiau sutrikdo. Tuomet kišenvagiui atsiranda galimybė apvogti nieko net neįtariantį žmogų. Pačiam turistui, žinoma, net nespėjus to pastebėti.

Gausiausias policijos pareigūnų būrys pastebimas prie Eifelio bokšto, Paryžiaus Dievo Motinos katedros, Versalio rūmų, G. Pompidou centro. Šiose vietose dažniausiai budi apie 20 pareigūnų.

Didžioji Britanija ir Prancūzija yra kone labiausiai turistų pamėgtos šalys, tačiau sunku pasakyti, kurią valstybę labiau mėgsta kišenvagiai. Galima tik spėti, kad, pasikeitus Didžiosios Britanijos įstatymams, į šią šalį atvyks dar daugiau savo vietos beieškančių čigonų.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.