Šokiruojančiame įraše – nuo vyro pabėgusios vienuolikametės grasinimai nusižudyti (video)

„Youtube“ pasirodė šokiruojantis vaizdo įrašas, kuriame vienuolikametė iš Jemeno Nada al-Ahdal pasakoja, kaip pabėgo gelbėdamasi nuo priverstinės santuokos. Mergaitė pasakoja, kad pabėgo tik įsikišus dėdei. „Eik į priekį ir išsiskirk su manim – aš nusižudysiu“, - kalba ji vaizdo įraše, darytame liepos 8 d. „Argi jie neturi jokios užuojautos? Tai blogiau nei mirti. Verčiau aš mirsiu“, - sako mergaitė.

Automobilyje filmuotame vaizdo įraše mergaitė pasakoja, kodėl nenori palikti savo dėdės namų: „Aš neturėčiau jokio gyvenimo, negalėčiau mokytis“.<br>Youtube
Automobilyje filmuotame vaizdo įraše mergaitė pasakoja, kodėl nenori palikti savo dėdės namų: „Aš neturėčiau jokio gyvenimo, negalėčiau mokytis“.<br>Youtube
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-23 13:53, atnaujinta 2018-03-02 19:41

„Tai ne vaikų kaltė. Aš nesu vienintelė. Tai gali atsitikti kiekvienam vaikui, - aiškina vienuolikmetė. - Kai kurie vaikai nusprendė šokti į jūrą, dabar jie negyvi. Jie nužudė mūsų svajones, nužudė viską mumyse. Neliko nieko. Nėra jokio auklėjimo. Tai nusikaltimas, tai paprasčiausiai nusikaltimas.“

Automobilyje filmuotame vaizdo įraše mergaitė pasakoja, kodėl nenori palikti savo dėdės namų: „Aš neturėčiau jokio gyvenimo, negalėčiau mokytis.“

Įrašas baigiasi žodžiais: „Su tavim viskas baigta, tu sugriovei mano svajones“.

Mergaitę iš aštuonių vaikų šeimos pasiėmė dėdė Abdelas Salamas al-Ahdalas, kai jai buvo treji, rašo „Daily Mail“. Bet kai išeivis iš Jemeno, gyvenantis Saudo Arabijoje, paprašė jos tėvų jos rankos, šie su džiaugsmu sutiko.

Duodama interviu „National Yemen“, Nada kaltina savo motiną, kad sutiko dėl vedybų, siekdama sau naudos.

„Bet aš nesu parduodama prekė, - sako ji. - Aš esu žmogiška būtybė ir večiau mirsiu, nei tekėsiu tokio amžiaus“.

Nada turi 18 metų seserį, kuri buvo susižadėjusi jau daug kartų. Jos tėvai priimdavo kiekvieną naują pasiūlymą ir dalines nuotakos kainos įmokas. Tada jie atidėdavo santuoką, kol jaunikis surinks pakankamai pinigų, o vėliau nutraukdavo sužadėtuves ir pasilikdavo įmokėtus pinigus.

Dėdė pasibaisėjo sužinojęs, kad jo maža dukterėčia, gyvenanti su juo, jo sūnumi ir vyresnio amžiaus motina, yra ištekinama.

Jis sakė „NOW“: „Kai išgirdau apie jaunikį, mane apėmė panika. Nada net neturėjo 11 metų, ji buvo tik 10 metų ir 3 mėnesių amžiaus. Aš negaliu leisti jai tekėti ir sugriauti jos gyvenimo, ypač po to, kai jos teta buvo priversta tekėti 13 metų ir susidegino.

Aš padariau viską, kad sukliudyčiau šiai santuokai. Paskambinau jaunikiui ir pasakiau, kad Nada jam netinka. Pasakiau jam, kad ji nenešioja skraistės, ir paklausiau, ar ir toliau galės taip likti. Pasakiau „taip, ir aš sutinku, nes ji taip pasirinko“. Taip pat jam pasakiau, kad ji mėgsta dainuoti, ir paklausiau, ar jis ir toliau liks su ja susižadėjęs“.

Jos tėvai nebuvo laimingi, kai sužadėtuvės buvo atšauktos, ir pareikalavo, kad Nada sugrįžtų į jų namus. Bet sugrįžusią į namus Nadą tėvai pabandė ištekinti prieš jos valią, ir ji pradingo.

Kai dėdei pavyko ją rasti, jis pranešė institucijoms, ir Nadai buvo leista sugrįžti gyventi pas jos dėdę, tėvo brolį. Po to ji į internetą įkėlė šiurpinantį vaizdo įrašą.

Praktika ištekinti labai jaunas mergaites Jemene labai paplitusi ir nuolat traukia tarptautinių žmogaus teisių organizacijų dėmesį. Jos valdžiai bando daryti spaudimą, kad būtų uždraustos vaikų santuokos.

Išnaikinti žiaurų paprotį Jemene labiausiai trukdo skurdas. Neturtingos šeimos nesugeba pasakyti „ne“, kai jiems už dukras pasiūlomi keli šimtai dolerių.

Be to, Jemene tikima, kad iš jaunų nuotakų išauklėjamos paklusnesnės žmonos, jos pagimdo daugiau vaikų ir laikosi atokiau nuo pagundų.

Socialinių reikalų ministerijos duomenimis, daugiau kaip ketvirtadalis Jemeno moterų ištekėjo būdamos jaunesnės kaip 15 metų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.