Egiptiečiai rauda, o kaltų nėra

Egipte savaitgalį įvyko antros masinės žudynės liepos mėnesį. Kas šaudė – ir vėl neaišku. Žuvusiųjų – mažiausiai 65, šimtai sužeistų. Lauko ligoninėje dirbę medikai matytus vaizdus vadina pragaru. Remdamasis BBC, AP, „Reuters” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

M. Mursi bei islamistų šalininkai ir šių priešininkai masiniuose protestuose pastarosiomis savaitėmis stengiasi gausa pranokti vieni kitus.<br>„Reuters”
M. Mursi bei islamistų šalininkai ir šių priešininkai masiniuose protestuose pastarosiomis savaitėmis stengiasi gausa pranokti vieni kitus.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:24 PM

„Jeigu įeisite minutėlei į vidų, pamatysite tai, ko niekada neįsivaizdavote. Tai pragaras”, – šeštadienį prie laikinai įkurtos ligoninės Kaire BBC žurnalistui kalbėjo egiptietis gydytojas Heshamas Ibrahimas.

Medikas pasakojo, kad per aštuonias darbo valandas su kolegomis konstatavo apie 100 mirčių ir priėmė apie pusantro tūkstančio sužeistųjų.

Anot H. Ibrahimo, daugiausia žmonių mirė nuo šūvių į kaktą, kaklą ir krūtinę.

„Manau, dauguma kulkų paleistos snaiperių. Tai tiesiog neįtikėtina, aš kaip gydytojas negaliu tuo patikėti. Net su gyvuliais taip nesielgiama. Atleiskite, esu sukrėstas”, – sunkiai emocijas tramdė medikas.

Į ligoninę išdrįsęs įžengti „Reuters” žurnalistas pasakojo matęs pelenų spalvos paauglio lavoną su šautine žaizda galvoje. Kitas jam įsirėžęs vaizdas – baltomis paklodėmis uždengti, į eiles surikiuoti žuvusieji, o tarp jų sukiojasi valytojas, bandantis išvalyti telkšančias raudonas balas.

Žmonės krito nuo kulkų

Šis košmaras Kaire prasidėjo naktį iš penktadienio į šeštadienį. Čia ir vėl susidūrė vadinamieji du Egiptai. Pirmasis – nuversto šalies prezidento Mohamedo Mursi šalininkai. Antrasis – jo oponentai.

Demokratiškai išrinktas Egipto prezidentas M. Mursi iš posto buvo pašalintas liepos 3 dieną, kai šventė pirmąsias savo prezidentavimo metines. Jį nuvertusi Egipto armija teigė, kad islamistinės Musulmonų brolijos atstovas „nesugebėjo išpildyti žmonių reikalavimų”. 

Nuo tada M.Mursi yra kalinamas nežinomoje vietoje. O jo rėmėjai jau beveik mėnesį nesitraukia iš masinių sėdimųjų protestų dviejose sostinės vietose – prie Rabijos al-Adavijos mečetės ir šalia Kairo universiteto.

Penktadienį Egipto gynybos ministro Abdelio Fattah el Sissi raginimu milijonai žmonių išėjo į mitingus pademonstruoti, kad remia armiją kovoje su „terorizmu ir smurtu”.

O žudynės esą prasidėjo tuomet, kai į demonstracijas įsiliejo ir M. Mursi rėmėjai.

Liudininkų teigimu, žmonės tiesiog krito nuo kulkų krušos. Tiesa, oficialiais Egipto sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo 65 žmonės, Musulmonų brolijos teigimu – 120 žmonių.

Kaltina vieni kitus

Musulmonų brolija savaitgalio įvykius pavadino skerdynėmis, kurias esą surengė Egipto saugumo pajėgos. Tai buvę vyrai juodomis uniformomis ir šalmais, taip pat ginkluoti civiliai.

Bet už policiją atsakingas Egipto vidaus reikalų ministras Mohammedas Ibrahimas dėl įvykių kaltino M.Mursi šalininkus. Esą jie išprovokavo kraujo liejimą, kad pelnytų egiptiečių ir pasaulio užuojautą.

Tokios pat nuomonės laikosi ir „Lietuvos ryto” kalbintas egiptietis Khalidas Mahmoudas Orabi. Omane gyvenantis, bet ryšius su kolegomis Kaire palaikantis vyras Musulmonų broliją vadina teroristais ir tvirtina, kad šalies biudžeto pinigus jie skiria palestiniečių teroristinei grupuotei „Hamas” finansuoti.

Pasak žurnalisto, Musulmonų brolija veikiausiai buvo iš anksto surežisavusi skerdynes. Anot Kh. M. Orabi, Musulmonų brolijos atstovai kartais netgi patys nužudo kelis judėjimui nepriklausančius, bet jam prijaučiančius asmenis, kad suvaidintų aukas.

Kh. M. Orabi teigimu, iš karto po žudynių Egipte kilo skandalas, nes paaiškėjo, kad vienas įtakingiausių Musulmonų brolijos narių Mohammedas El Beltagy esą dar likus kelioms valandoms iki žudynių internete paskelbė įrašą, kuriame jas pasmerkė.

Stovyklos pavojingos?

Įtampa tarp M.Mursi rėmėjų augo jau kurį laiką.

Neseniai šalies valdžia žadėjo išvaikyti protestuotojus iš jų stovyklų, nes esą sulaukia daug vietos gyventojų skundų.

Vidaus reikalų ministras Mohammedas Ibrahimas pažymėjo, kad sėdimieji protestai kelia visuomenei pavojų. Jo teigimu, pastaruoju metu šalia stovyklų rasti jau devynių žmonių lavonai. Pasak policijos, kai kurie jų buvo nukankinti. Pareigūnų manymu, šitaip galėjo pasielgti sėdimųjų protestų dalyviai, veikiausiai nelaimėlius įtarę šnipinėjimu.

Po kruvinojo šeštadienio M.Ibrahimas patvirtino neatsisakąs idėjos išardyti abi stovyklas, kurios jau apaugo ir barikadomis. „Greitai tai išspręsime”, – sakė ministras.

Tačiau, anot Kaire dirbančių apžvalgininkų, po šeštadienio įvykių M. Mursi rėmėjų ryžtas nesitraukti taip pat padidėjo.

Be jokių kompromisų jie reikalauja išlaisvinti prezidentą ir grąžinti jį į postą.

Musulmonų broliją palaikantys egiptiečiai ketina atstatyti savo krūtines prieš policininkų šautuvus ir žūti, tačiau negyventi policijos priespaudoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.