Devyniolikametė ilgisi vasaros stovyklos Šiaurės Korėjoje

Vasaros metu vienas didžiausių sunkumų tėvams – išrinkti geriausią stovyklą, kurioje jų vaikai galėtų laiką leisti ne tik smagiai, bet ir įdomiai. Kuris gi tėvas nenorėtų vienu šūviu nušauti du zuikius. Kad tarp galimų variantų būtų įmanoma pamatyti Šiaurės Korėjoje esančią vaikų vasaros stovyklą, suprantama, nekyla net minties. Tačiau ilgus dešimtmečius tarptautinė Songdowono vaikų stovykla priimdavo vaikus iš įvairiausių pasaulio šalių ir užtikrindavo, kad laikas, praleistas šioje stovykloje, būtų linksmas, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2013, 7:21 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:48 PM

Prestižinė stovykla

Ši stovykla pradėjo veikti dar 1960 metais. Tarp visų komunistinių šalių ilgus metus ji buvo laikoma kultūrinių mainų ir jaunimo centru. Tai buvo vieta, kurioje susirinkdavo vaikai ir paaugliai iš įvairių pasaulio šalių. Ši stovykla traukė ir dėl to, kad buvo įrengta labai gražioje vietoje – aplink matėsi palmės, jūra, švelniai linguodavo pušys.

Kai pirmą kartą apsilankė šioje stovykloje, Valentinai Boltachevai buvo 14 metų. Tuo metu ji gyveno Rusijoje, Vladivostoko mieste. Šiandien šiai merginai yra 19 metų.

Kai buvo paauglė, Valentina dalyvavo viename tuometės vietinės valdžios surengtame konkurse ir jį laimėjo. Koks buvo prizas? Mergaitė gavo tiesiog prestižinę privilegiją – galimybę vasaros laiką praleisti Songdowono vaikų stovykloje.

Konkursas Valentinai nepasirodė labai sunkus. Tereikėjo šiek tiek paplušėti miesto bibliotekoje skaitant apie Šiaurės Korėjos istoriją ir kultūrą. Tiesa, galimybę važiuoti į stovyklą laimėjo ir dar 30 vaikų.

„Šiaurės Korėja man pasirodė labai svetinga šalis. Mes visi buvome labai maloniai sutikti ir laiką praleidome išties puikiai. Žmonės buvo labai draugiški“, - penkerių metų senumo prisiminimais dalijosi mergina.

Tiesa, į šią stovyklą patekti nebuvo taip lengva net ir turtingų tėvų vaikams. Kone svarbiausias kriterijus – aukšti mokslo pasiekimai.

Stovykla išsiskyrė baltais pastatais ir ryškiaspalviais atspalviais tviskančia vandens čiuožykla. Pagrindiniai stovyklos užsiėmimai – stovyklavimas miške, rytinė mankšta, linksmybės parkuose. Beje, ne veltui stovykla buvo tarptautinė. Vaikams buvo būtina sugalvoti savo šalis pristatančius pasirodymus. Jie turėjo būti tarsi maži savo šalies ambasadoriai, besistengiantys savo šalies kultūrą pristatyti kuo originaliau.

Valentina pasirinko sušokti tradicinį rusų liaudies šokį. Mergaitės pasirodymas buvo tiesiog pribloškiantis – tobulai suderinti ir parinkti drabužiai bei gražus šokis. Publika plojo atsistojusi.

Nustebino patriotiška aplinka

V.Boltacheva pasakoja, kad dauguma tuomet stovyklavusių vaikų buvo jaunieji pionieriai.

„Tiems vaikams turėjo būti ne mažiau 15 metų. Žinoma, stovykloje jautėsi politizuota atmosfera, kurią sukurti padėjo kone ant visų sienų iškabinėti žymių Šiaurės Korėjos politikų portretai. Kim Il-sungas ir Kim Jong-ilas – vieni iš svarbiausių tuometinių lyderių“, - pasakojo V.Boltacheva.

Pasak jos, žmonės ten buvo labai patriotiški. Beveik kiekvieną dieną eidavo į kokius nors muziejus ar memorialus, nepamiršdavo palikti ir gėlių. Moteris taip pat pasakojo, kad žmonės giedodavo patriotines dainas.

V.Boltachevos teigimu, stovykloje buvo begalė maisto. „Įvairios daržovės, nacionaliniai prieskoniai, kepti kiaušiniai, kopūstai ir ledai desertui – tai buvo kasdienybė“, - pasakoja Valentina. Geriausi draugai – Tomas ir Džeris

Mergina prisimena, kad stovykloje susirado du gerus draugus, kurie buvo kilę iš Šiaurės Korėjos. Abu jie mokėjo kalbėti ir angliškai, ir šiek tiek rusiškai.

„Jie norėjo, kad vadintume juos Tomu ir Džeriu. Todėl taip ir nesužinojau tikrųjų berniukų vardų. Visą laiką leisdavome drauge. Kalbėdavomės apie tokius dalykus, apie kuriuos kartais negalėdavau kalbėti net su savo mama. Taip pat ir apie tuomet aktualiausius dalykus – mokslą skirtingose šalyse, kultūrinius skirtumus, sportą. Mums tai buvo be galo įdomu“, - stovyklos įspūdžiais dalijosi Valentina.

Stovyklos aukso amžius baigėsi

Deja, šiuo metu padėtis stovykloje tikrai neprimena gerųjų laikų. Stovykla sunkiai prisivilioja užsienyje besimokančius jaunuolius.

„Stovykla turi būti tarptautinė ir sukviesti įvairų jaunimą. Tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl ji ir buvo sukurta. Būtų didžiulė nesėkmė, jeigu į stovyklą nebeatvažiuotų moksleiviai iš užsienio“, - teigė tarptautinių mainų projekto vadovas Matthew Reichelis.

Jo teigimu, labiausiai stengiamasi į stovyklą pritraukti jaunimą iš Rusijos ir Vietnamo. Deja, to padaryti nepavyksta. Į stovyklą savo vaikų nebenori leisti ir Kinijoje gyvenantys tėvai. Stovyklą jau nebe pirmi metai yra bandoma parduoti. Tačiau, kuo toliau, tuo sunkiau padaryti ir tai. M.Reichelio teigimu, kinai mieliau savo vaikus leidžia į Europoje, Kanadoje arba Jungtinėse Amerikos Valstijose esančias stovyklas.

Panašu, kad ir Valentinai kelionė į Šiaurės Korėją nebeatrodo viliojanti.

„Svajoju pamatyti Europos šalis“, - teigė ji.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.