Ar Italijos dešiniesiems diriguos Berlusconi su aukštakulniais?

Berlusconi mirė, tegyvuoja Berlusconi. Šis perfrazuotas posakis bene geriausiai iliustruoja pastaruoju metu Italijos politikoje vyraujančias nuotaikas. Mat tėvą politikoje keičia duktė. Ką tai reiškia šaliai?

M.Berlusconi nors ir oficialiai nenori, bet jau lenda iš tėvo – skandalingojo S.Berlusconi šešėlio. Manoma, kad ši ryžtinga moteris perims jo politinį palikimą.<br>„Reuters” nuotr.
M.Berlusconi nors ir oficialiai nenori, bet jau lenda iš tėvo – skandalingojo S.Berlusconi šešėlio. Manoma, kad ši ryžtinga moteris perims jo politinį palikimą.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė

Aug 17, 2013, 9:34 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:54 PM

Ketveriems metams kalėjimo nuteistas centro dešiniųjų partijos „Laisvės tauta” lyderis 76 metų milijardierius Silvio Berlusconi už grotų greičiausiai nesės, tačiau politinėje arenoje vargu ar galės kautis, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Rytai-Vakarai".

Todėl dar prieš paskelbiant buvusį premjerą parklupdžiusį Aukščiausiojo teismo sprendimą imta spėlioti, kas galėtų užimti skandalingojo, bet nepaneigiamai įtaigaus lyderio vietą.

Atsakymo ilgai laukti neteko. S.Berlusconi vietą užims vyriausia jo atžala – 47 metų duktė Marina Berlusconi. Pavardė italams, žinoma, girdėta. O kaip vardas? Ir taip, ir ne.

Moteris politikoje dar neapšilo kojų, bet įvaizdis jau suformuotas – kai kurie italai juokais ar netgi su savotiška pagarba sako: tai „moteris su kiaušiais”.

Tėvą pakeis duktė

Spekuliacijų apie Marios Elviros, vadinamos Marina, įžengimą į politiką Italijoje pasklinda jau ne pirmą kartą. Tačiau šįkart žinia laikoma patikima, nes ją paskleidė ne bet kas, o vienu galingiausių Italijos vyrų vadinamas itin artimas S.Berlusconi bičiulis Luigi Bisignani.

Vienoje radijo laidoje jis pasakojo, kad S.Berlusconi užleisti vietą dukteriai nusprendė birželio pabaigoje, praėjus porai valandų po gėdingo teismo proceso ir dar gėdingesnio nuosprendžio – buvęs premjeras nubaustas 7 metams kalėjimo už lytinius santykius su nepilnamete prostitute Ruby.

„Per vakarienę, kurioje dalyvavo trys vyresnieji S.Berlusconi vaikai ir asmeninis advokatas, nebeliko abejonių, kad Marina yra vienintelė, galinti panešti politinį tėvo palikimą, todėl turi stoti prie partijos vairo”, – pasakojo L.Bisignani.

Žiniasklaida teigia, kad nuo to laiko Marina dalyvauja visuose partijos viršūnių susirinkimuose. Anksčiau ji to nedarydavo.

Lyg avelė ant aukuro

Marina ne kartą interviu yra sakiusi, kad į politiką kištis neketina. Bet esą pasiaukotų lyg avinėlis ant aukuro šeimos ir tėvynės labui susidarius išskirtinei, ekstremaliai situacijai.

Tokia situacija nuteisus tėvą susidarė. Tačiau prieš nuosprendį jos atstovas spaudai paneigė ketinimus veltis į politiką.

„Politikoje yra tik vienas Berlusconi – vienintelis ir nepakeičiamas. Nesijaučiu galinti atlikti aktyvų vaidmenį politikoje, kuriai jaučiu pagarbą.

Todėl esu įsitikinusi, kad politinė lyderystė, kaip jokia lyderystė, negali būti improvizuojama ar perduodama palikimu”, – anot įtakingo Milano dienraščio „Corriere della Sera” savo verslo partnerius patikino Marina.

Tas pats dienraštis teigia, kad ir pats S.Berlusconi nelabai norėtų užleisti vietos dukteriai.

„Esu įsitikinęs, jog man taikytas teisinis persekiojimas persimestų ant mano dukters”, – „Corriere della Sera” cituoja S.Berlusconi.

Teisinių negandų ir skandalų persekiojamas politikas baiminasi ne be reikalo. Kalėjimo bausmę jam užtraukusi byla dėl pinigų plovimo ir mokesčių slėpimo palietė ir Mariną.

2004 m. Milano prokurorai pradėjo aiškintis, ar Marina ir televizijų kompanijai „Mediaset” vadovaujantis jos brolis 44 metų. Pieras Silvio tęsė tėvo sukurptą pinigų plovimo taktiką.

Kol kas prokurorai įkalčių nerado, o byla iki šiol neužbaigta. S.Berlusconi puikiai žino, kad Marinai įžengus į politinę areną jai tektų atlaikyti primirštas ir naujas kaltinimų strėles.

Firminis fabriko ženklas

Kaip koridorių gandas pasklidusi žinia apie Marinos įžengimą į politiką įgavo vis didesnį pagreitį ir virto svarbiausia naujiena atostogų karštinės kamuojamoje Italijoje. Ją kasdien aptaria žiniasklaida, politikai, paprasti italai.

„M.Berlusconi apšyla ir mokosi politinio lyderio meno”, – skelbė įtakingas dienraštis „La Repubblica”.

Esą partijos organizacinė mašina jau pajudėjo visu tempu ir Marina kaip nauja partijos lyderė bus pompastiškai pristatyta rugsėjo 14 d. Romoje vyksiančiame renginyje.

Centro dešiniųjų pakraipos dienraštis „Libero” net išspausdino būsimų naujosios lyderės artimiausių patarėjų sąrašą, kuriame mirga šalyje ir užsienyje žinomų bankininkų ir verslininkų vardai.

Tarp jų – ir tarptautinę pagarbą turintis „Benetton Group” vadovas Alessandro Benettonas.

„Aukštyn taures už Mariną!” – pirmajame puslapyje milžiniškomis raidėmis išspausdino S.Berlusconi simpatizuojančio dienraščio „Il Foglio” redaktorius Giuliano Ferrara.

Jis Mariną vadina „firminiu fabriko ženklu” ir „tęstinumo garantija”.

„Marina būtų puiki partijos perspektyva – jauna, energinga, kupina patirties.

Ją mūsų rinkėjai atrastų kaip tą patį S.Berlusconi, tik jaunesnį. Rinkimuose joks kitas kandidatas prieš ją neatsilaikys”, – džiūgauja partijos „Pirmyn, Italija” aktyvistai.

„Marina atneštų revoliuciją į partiją ir visą Italijos politiką”, „Ji atlapotų duris moterims”, „Ji taptų naująja Geležine Ledi”, – viena per kitą komentarus liejo partijos moterys.

Artimas S.Berlusconi draugas buvęs „Formulės 1” komandų vadovas verslininkas Flavio Briatore interviu „Corriere dela Sera” sakė, kad Marina partijai būtų puikus pasirinkimas.

„Marina yra protinga moteris, turi Berlusconi pavardę, kurią milijonai italų garbina ir kuri vis dar yra garantijos ženklas.

Nors nei Marina, nei Silvio niekada nepritarė jos įžengimui į politiką, tam tikrais atvejais požiūrį ir sprendimus galima ir pakeisti”, – sakė F.Briatore.

Naujam balsui reikia laiko

Galimą S.Berlusconi dukters debiutą politikoje nevienareikšmiškai vertina visuomenės nuotaikas stebinčios kompanijos.

Viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Coesis Research” paskelbė, kad pirmalaikių rinkimų metu Marina surinktų apie 25–30 procentų italų balsų.

S.Berlusconi visada palankius rezultatus skelbianti Viešosios nuomonės tyrimų agentūra „Euromedia Research” teigia, kad, nepaisant teistumo, S.Berlusconi savo balsus atiduotų 29 procentai apklaustųjų, tačiau dukters populiarumas tarp rinkėjų yra menkas.

Apžvalgininkai pažymi, kad Marina galėtų pritraukti dėl tėvo skandalų atitolusius dešiniųjų rinkėjus, ypač moteris, ir būtų rimta atsvara realiausiam centro kairiųjų Demokratų partijos kandidatui į premjerus 38 metų Matteo Renzi.

Vis dėlto ekspertai spėja, kad politinė Marinos karjera nebūtų vien rožėmis klota.

Nepaisant kelių spaudoje publikuotų interviu, visuomenė niekad negirdėjo jos balso.

M.Berlusconi nėra davusi jokių interviu televizijai ar radijui, akylai saugo savo ir šeimos privatumą.

Todėl yra abejojančių, ar ji sugebėtų atlaikyti žiniasklaidos dėmesį ir tinkamai atstovauti centro dešiniesiems politiniuose debatuose, kurie per rinkimų kampaniją būtų neišvengiami.

Prieš 19 metų S.Berlusconi įžengimą į politinę sceną režisavęs dabar nusikaltimais su mafija kaltinamas senatorius Marcello Dell’Utri perspėja, kad politiniam Marinos debiutui reikia laiko, nes negalima improvizuoti, o reikia viską kruopščiai parengti.

Lyg Italijos Kennedy šeima

Suprantama, netrūksta ir aštrios ar ironiškos kritikos.

„Berlusconi pavardė yra partijos simbolyje, todėl jiems trūks plyš reikia rasti į premjerus tinkamą kandidatą tokia pavarde”, – kandžiojosi kairiųjų pažiūrų dienraštis „Il Manifesto”.

„S.Berlusconi žodžiais kritikuoja komunistus, tačiau jo veiksmai absoliučiai priešingi.

Buvęs Italijos premjeras mielai bičiuliaujasi su įvairiais posovietiniais diktatoriais, o dabar į politiką dar įves ir Šiaurės Korėjos stilių.

Atverkime duris Kim Il Marina”, – lygindami su Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong-ilu ir iš jo valdžią perėmusiu sūnumi Kim Jong-unu piktinasi komentatoriai.

„Pagaliau Berlusconi galės avėti aukštakulnius to neslėpdamas”, – aliuzijomis į neaukštą tėvo ir dukters ūgį ir aukštos pakulnės pomėgį šaiposi šmaikštuoliai televizijoje.

„Partija juk ne monarchija, čia valdžia nepaveldima”, – kraipo galvą baruose naujieną aptariantys pensininkai.

Tačiau apie artėjantį Marinos įžengimą į politiką pranešęs lobistas L.Bisignani teigia, kad visos didžiosios demokratijos turi savo dinastijas, kurių iškiliausias pavyzdys – Kennedy šeima JAV.

Gležna tik išvaizda

S.Berlusconi vyresnėlė išties yra neaukšto ūgio, liekna. Tačiau ji tik iš išvaizdos gali pasirodyti gležna.

Griežtų mitybos taisyklių besilaikanti ir aktyviai sportuojanti moteris jau dešimt metų vadovauja šeimos holdingo kompanijai „Fininvest” ir didžiausiai šalies leidybos kompanijai „Mondadori”.

Taip pat ji yra bankų „Mediolanum” ir „Mediobanca”, kino filmų platintojos „Medusa Film” bei televizijos kompanijos „Mediaset” tarybos narė.

Į aukštus postus ji sėdo paragavusi paprastos pardavėjos duonos Londone, į kurį išvyko metusi teisės, o vėliau ir politinių mokslų studijas.

Mariną pažįstantys teigia, kad ji nėra skirta universitetų suolui trinti, bet labai greitai visko išmoksta praktiškai. Ji esą turi pavydėtiną nuojautą, yra labai reikli sau ir aplinkiniams ir geriau jau turėti ją draugų pusėje nei priešų.

Juodus kelnių ir švarko kostiumėlius su baltais marškiniais dėvinti ir nuo dvylikos centimetrų aukštakulnių tik namie nulipanti moteris Italijoje vadinama moterimi su vyriškais atributais. Švelniai sakant.

Jos charakteris apibūdinamas kaip „žiupsnelis medaus ir sauja pipirų”, o bendradarbiai ją vadina Geležiniu Seržantu. Su Milano operos teatro „La Scala” buvusiu baleto primarijumi Maurizio Vanadia dviejų vaikų susilaukusi moteris tituluojama įtakingiausia Italijos moterimi.

JAV verslo žurnalas „Forbes” prieš trejus metus ją pastatė ant 48-ojo įtakingiausių pasaulio moterų šimtuko laiptelio.

Tas pats žurnalas jos turtą įvertino 9,4 mlrd. dolerių ir skyrė devintąją vietą turtingiausių pasaulio paveldėtojų sąraše.

Gimtojo Milano savivaldybė 2009 m. jai įteikė auksinį Ambraziejaus medalį – aukščiausią miesto įvertinimą už laimėjimus pasaulyje ir sugebėjimus derinant profesinę veiklą su šeima.

Dėl tėvo padarytų viską

Kodėl iš penkių vaikų S.Berlusconi pasirinko būtent Mariną? Kodėl ne trejais metais jaunesnį atletiškos išvaizdos Pierą Silvio?

Kalbama, kad kaip ir Marina iš pirmosios santuokos su Carla Elvira Lucia Dall’Oglio gimęs televizijos kompanijai „Mediaset” vadovaujantis Pieras Silvio neturi nei noro, nei pakankamai ambicijų.

Iš santuokos su aktore Veronica Lario gimę 29 metų Barbara, 27 metų Eleonora ir 25 metų Luigi yra ne tiktai per jauni. Jų santykiai su tėvu lipšnesni, meilesni, nekritiški.

Su pirmagime S.Berlusconi sieja ne tik itin artimas ryšys, bet ir tam tikri asmeninio gyvenimo panašumai.

Ji, kaip ir tėvas, susituokė su teatro artistu, tačiau ilgą laiką dviejų vaikų susilaukusi pora gyveno nesusituokusi.

Šeimos draugai teigia, kad vienintelė Marina ne tik be baimės diskutuoja ir ginčijasi su įtakingu tėvu, o prireikus ir trinkteli kumščiu per stalą.

Ji vienintelė viešai beatodairiškai gina tėvą ir dėl jo galėtų padaryti viską. Netgi įžengti į politiką, jei to pati ir nenorėtų. Tiesa, pati Marina iki šiol neigia tariamas ambicijas.

„Kadangi ankstesni mano pareiškimai nesustabdė kalbų apie mano politinę kandidatūrą, dar kartą kategoriškai kartoju, kad niekada net nesvarsčiau galimybės užsiimti politika.

Tikiuosi, šį kartą visi į tai atsižvelgs”, – tarsi gindamasi nuo žiniasklaidos dėmesio šią savaitę pareiškė M.Berlusconi.

Tačiau net ir toks retas, konkretus M.Berlusconi pareiškimas nenumaldė kalbų – galbūt dėl kai kurių italų noro, kad Marina sektų tėvo pėdomis, o gal todėl, kad jos veiksmai bent jau kol kas skiriasi nuo žodžių.

Spalvingos milijardieriaus karjeros saulėlydis

1936 m. rugsėjo 29 d. Milane banko darbuotojo Luigi ir namų šeimininkės Rosos šeimoje gimęs S.Berlusconi baigė teisės studijas Milano universitete. Dar studijuodamas dirbo gelbėtoju paplūdimyje, dulkių siurblių prekybos agentu, skambino fortepijonu ir dainavo kruiziniuose laivuose.

1961 m. S.Berlusconi pradėjo nekilnojamojo turto ir statybų verslą, nuo 1978 m. įžengė į televizijos verslą ir įkūrė vieną didžiausių Italijos privačių bendrovių „Fininvest”, kuri valdo įvairias jo įmones nuo nekilnojamojo turto iki draudimo, banko ir televizijų.

1986 m. S.Berlusconi įsigijo Milano futbolo klubą „AC Milan”, kuris per 27 metus laimėjo 28 vietinės ir tarptautinės reikšmė trofėjus.

1993 m. S.Berlusconi įkūrė televizijos kompaniją „Mediaset”, kuriai priklauso 3 iš 7 nacionalinių Italijos televizijos stočių bei daugelis įvairių kitų kanalų. Dabar kompanijai vadovauja sūnus Pieras Silvio.

JAV žurnalo „Forbes” duomenimis, 2013 m. S.Berlusconi turtas sudaro 6,2 mlrd. dolerių, jis yra septintas pagal turtingumą Italijos pilietis ir 194-as – pasaulyje. Vos prieš penkerius metus jis turėjo trimis milijardais daugiau ir stovėjo 120 laiptelių aukščiau.

Tais pačiais metais S.Berlusconi įžengė į politiką įsteigęs partiją „Pirmyn, Italija”, su kuria po trijų mėnesių laimėjo visuotinius rinkimus ir tapo premjeru. Pirmoji jo vyriausybė gyvavo 7 mėnesius. Per 20 metų S.Berlusconi vyriausybei vadovavo ketverius ir premjero poste su pertraukomis sėdėjo beveik 10 metų. Šiuo metu S.Berlusconi yra Italijos Parlamento aukštųjų rūmų – Senato narys, o jo partija „Laisvės tauta” turi lemiamą svarbą dabartinėje kairiųjų Enrico Lettos vadovaujamoje vyriausybėje.

Vos tik S.Berlusconi įžengė į politiką, prokurorai ėmė žerti jam įvairius kaltinimus nuo ryšių su mafija iki korupcijos, mokesčių slėpimo, pinigų plovimo, lytinių santykių su nepilnamete ir prostitucijos skatinimu. Per 19 metų S.Berlusconi iškelta daugiau nei 20 teismo bylų, kurių daugelyje jis išteisintas dėl įrodymų trūkumo ar senaties termino. S.Berlusconi visada visus kaltinimus neigė.

Pastaraisiais metais ypač daug dėmesio sulaukė paviešinti S.Berlusconi santykiai su jaunomis merginomis ir po to įvykusios skyrybos su beveik tris dešimtmečius kartu gyvenusia antrąja žmona Veronica Lario. Praėjusiais metais 76 metų milijardierius viešai pranešė susižadėjęs su 28 metų pramogų pasaulio atstove iš Neapolio Francesca Pascale.

Teisėsaugos kankiniu save vadinančiam S.Berlusconi nuo teisėjų rūsties išsisukti nepavyko. Šių metų birželio 24 d. teismas jį pripažino kaltu prostitucijos byloje, skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę ir uždraudė užimti valstybės postus iki gyvos galvos.

Tačiau galutinį tašką politinėje S.Berlusconi epopėjoje greičiausiai padės šių metų rugpjūčio 1 d. Italijos aukščiausiojo teismo paskelbtas nuosprendis. Po 13 metų trukusių tyrimų ir teismų buvęs premjeras pripažintas kaltu dėl mokesčių slėpimo ir nuteistas ketverių metų nelaisvės bausme, kuri pritaikius įvairias amnestijas sumažinta iki metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.