Kodėl V.Putinui vis dar reikalingas V.Žirinovskis

Specialiai lrytas.lt iš Maskvos

V.Žirinovskis garsėja ne tik skandalingais pareiškimais, bet ir iššaukiančiu elgesiu.<br>AP nuotr.
V.Žirinovskis garsėja ne tik skandalingais pareiškimais, bet ir iššaukiančiu elgesiu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Sep 6, 2013, 5:45 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:45 PM

Rusijos politikos klounu vadinamą Vladimirą Žirinovskį aš ne kartą savo akimis mačiau vaikštinėjantį su žmona parke, Sokolnikų rajone. Liberaldemokratų partijos lyderis būdavo nepaprastai jautrus ir dėmesingas savo išrinktajai. Šis vaizdas visiškai nesiderino su tuo įvaizdžiu, kurį viešojoje erdvėje kuria pats V.Žirinovskis: radikalus, homofobiškas, garsėjantis bukais ir iššaukiančiais pasisakymais. Žmogus, kuris gali Vladimiro Putino partiją išvadinti „šūdais“, o televizijos eteryje pareikšti, kad Rusija turi okupuoti Baltijos valstybes.

Trečiadienį Maskvoje, prie Amerikos ambasados, įvyko keistas renginys. Iš pažiūros – protestas prieš Amerikos grasinimus Sirijai. Tačiau oficialiai tai buvo Liberaldemokratų partijos kandidato į Maskvos mero postą Michailo Degtiariovo rinkiminė agitacija. Žinoma, palaikymą bendrapartiečiui išreiškė ir radikalusis V.Žirinovskis.

„Naktį į rugsėjo 10-ąją amerikiečiai pradės lyginti Siriją. Ir kuo tokia politika skiriasi nuo Hitlerio politikos?“ - lyg išprotėjęs šaukė V.Žirinovskis tamsiems Amerikos ambasados langams.

Tai, kad V.Žirinovskio spektaklio niekas nežiūrėjo, jo nė kiek netrikdė. „Michaelas McFaulas (JAV ambasadorius Rusijos Federacijoje. - Red.) mane girdi, viską užrašo ir jam gėda! Ten priešas! Po valandos viską, ką prie šio geltonojo namo pasakė vienintelis tiesos balsas, skaitys jau Kerry!“ - putojo V.Žirinovskis.

Žinoma, nieko Rusijoje nenustebino toks politiko elgesys. Jo pavardė jau seniai tapo psichikos sutrikimo sinonimu.

Pavyzdžiui, dieną prieš tai Liberaldemokratų partijos lyderis davė interviu įtakingam laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ ir taip pat prikalbėjo visokių keistų dalykų. Pavyzdžiui, pagrasino Baltijos šalims okupacija ir sunaikinimu, jei šios palaikys Vakarų įsiveržimą į Siriją.

Radijo stoties „Echo Moskvy“ tinklalapyje, televizijos laidų vedėjas Vladas Kopylkovas taip parašė apie V.Žirinovskio pasisakymus: „Žirinovskis - linksmas klounas politiko kailyje. Bet šio klouno pasisakymų nevertėtų traktuoti rimtais“.

Kitos rusų žiniasklaidos priemonės pasistengė apskritai neišgirsti liberaldemokratų partijos lyderio žodžių. Klouno balsas į dangų neina.

Užsipuolė Amerikos prezidentą

Tokią visuomenės ir analitikų nuomonę apie save V.Žirinovskis formavo metų metus. Jo biografijoje yra daug keistų, sveiku protu nesuvokiamų pareiškimų ir poelgių.

Pavyzdžiui, įrašė vaizdo kreipimąsi į tuometį Amerikos prezidentą George'ą Bushą, kuriame griežtai smerkė karą Irake ir vartojo nenormatyvinė leksiką Amerikos vadovo, Condoleezzos Rice ir Billo Clintono su Monica Lewinsky adresu.

Kazachstano prokuratūra V.Žirinovskį paskelbė „persona non grata“ už įžeidžiamus pasisakymus kazachų tautos adresu.

Kirgizijoje parlamentas dėl tų pačių priežasčių šią gegužę priėmė tokį patį sprendimą.

Urale V.Žirinovskį mėgino patraukti į teismą po to, kai Liberaldemokratų partijos lyderis pareiškė, kad šiame regione gyvena „debiliškiausi“ Rusijos žmonės: „Ten apskritai buki gyventojai. Nuo Permės iki Jekaterinburgo - debiliški gyventojai. Aš 40 metų važinėju po šalį. Bukesnių gyventojų nei Urale nėra“.

Kritikavo V.Putino partiją

Ypatingai aršiai V.Žirinovskis kalba per rinkimų kampanijas, kai reikia rinkti balsus - čia jau jis nieko nepraleis nesukritikavęs.

Per praėjusius parlamento rinkimus iš televizorių ekranų užsipuolė Kremliaus partiją „Vieningoji Rusija“ tokiais posakiais, kurių niekada nesiryžo vartoti jokia opozicija: „Korupciją sukūrė sovietų valdžia, o „Vieningoji Rusija“ švelniai, grakščiu būdu parinko iš jos visus korupcijos elementus, ir dabar ši baisi liga pažeidė visus vidaus organus ir visą šalį.

Ten eina tik banditai, kriminalai, sukčiai. Jūs visą šalį pavertėte čerkizovo turgaviete. Mums su jumis šikti ant vieno lauko - šlykštu! Didesnių niekšų nemačiau niekada. Tai SSKP buvo šūdas, o tai triskart šūdas. Visa šalis jus vadina „sukčių ir vagių partija“, eikit velniop!“

Ir valdžios partija prarijo šiuos viešus įžeidimus - juk dėl Žirinovskio pliurpalų neįsižeidžiama!

Siūlė teisti politikus

Valstybės Dūmoje jo partija ir jos lyderis garsėja kvailomis įstatymų iniciatyvomis.

Pavyzdžiui, buvo parengtas projektas, pagal kurį Ukraina ir Baltarusija įeina į Rusijos Federacijos sudėtį.

Buvo siūloma visiškai nutraukti užsienio valstybių finansavimą (taip pat ir Pietų Osetijos), o tam skirtas lėšas nukreipti rusų ekonomikos plėtrai.

V.Žirinovskio bendražygiai siūlė taikyti baudžiamąjį persekiojimą politikams, netesėjusiems priešrinkiminių pažadų.

Taip pat rimtais veidais buvo siūloma perkelti šalies sostinę iš Maskvos į Magadaną.

Visa tai padeda Liberaldemokratų partijai per kiekvienus rinkimus surinkti keletą milijonų balsų. To užtenka, kad patektų į Valstybės Dūmą ir ten net sukurtų savo frakciją.

Beje, pasakojama, kad per pastaruosius parlamento rinkimus V.Žirinovskio partija ilgai balansavo ant žlugimo ribos - ir tik Kremliaus potvarkis „dėl teisingo balsų skaičiavimo“ padėjo liberaldemokratams likti parlamentine partija. Kyla klausimas: kam to reikia Kremliui?

Slaptasis V.Putino agentas?

Nauda akivaizdi. V.Žirinovskis jau seniai neva opozicinių rusų politikų tarpe atlieka penktosios kolonos vaidmenį - slapto Vladimiro Putino sąjungininko vaidmenį.

„Linksmasis klounas“ toli gražu ne toks jau kvailas kaip daugeliui atrodo iš šalies. Jis turi gerą išsilavinimą: po mokyklos, su pagyrimu baigė Rytų šalių kalbų institutą (dabar Maskvos valstybinio universiteto Azijos ir Afrikos šalių institutas), o vėliau Maskvos valstybinio universiteto teisės fakultetą (vakarinį skyrių). Jis moka anglų, prancūzų, vokiečių ir turkų kalbas, turi filosofijos daktaro mokslinį laipsnį ir yra „Rusijos Federacijos nusipelnęs teisininkas“.

Iš visų gėrimų pirmenybę teikia girai, o eina gulti, kaip pats prisipažįsta, 21 val.

Vedęs vieną kartą Galiną Lebedevą, su kuria neseniai oficialiai išsiskyrė, pervesdamas jai didelę dalį savo turto ir užsienio bankų sąskaitas (kad nereikėtų įtraukti į mokesčių deklaraciją, privalomą visiems rusų parlamentarams, jų žmonoms ir vaikams), bet liko sujungtas santuoka cerkvėje.

Jų sūnus Igoris Lebedevas nuo 2000 metų vadovauja Liberaldemokratų partijos frakcijai Valstybės Dūmoje.

V.Žirinovskis vadina save opozicionieriumi, bet politologai jį krikštija šilkiniu terjeru ar kambariniu bulterjeru.

„Linksmas ir mielas šuniukas. Kai vaikštinėju su juo už pavadėlio, jis taip mielai viauksi ant didelių šunų“, - sako žmogaus teisių gynėjas Michailas Laškovas.

Norėjo būti šnipu

V.Putinas apie liberaldemokratų partijos lyderį sako: „Ponas Žirinovskis kartais taip užsipuola federalinę, o kartais regioninę valdžią - tik laikykis.“

Bet nebuvo tokio atvejo, kad Liberaldemokratų frakcija Valstybės Dūmoje nepalaikytų įstatymų projektų, kuriuos parlamentui asmeniškai teikia Rusijos prezidentas.

O dar V.Žirinovskis aršiai užsipuola visa ir visus, kas nepatinka V.Putinui - ar tai būtų žmogaus teisių gynėjų organizacijos, ar amerikiečiai, įsivaikinę rusų našlaičius ir t.t.

Beje, neretai Liberaldemokratų partijos lyderio pasisakymai tokiomis temomis dieną dvi pralenkia analogiškus V.Putino pasisakymus. Jie lyg ruošia jiems dirvą, kelia pasipiktinimą ar net formuoja visuomenės nuomonę.

„Tai, kas V.Putino galvoje, V.Žirinovskiui jau ant liežuvio“, - sako tokiu atveju politologai.

Dar Maskvos politiniuose sluoksniuose sklando kalbos, kad V.Žirinovskis ir pavydi V.Putinui, ir jam lenkiasi: juk dabartinis Rusijos vadovas padarė tą karjerą, apie kurią vaikystėje svajojo jis pats.

V.Putinas tapo žvalgu, o V.Žirinovskis būtent dėl šio tikslo kažkada stojo į Maskvos valstybinio universiteto Azijos ir Afrikos šalių institutą, laikomu SSRS užsienio žvalgybos lizdu. V.Putinas tapo Rusijos vadovu, o V.Žirinovskis iki šiol nuolat svajingai kartoja: jei mane išrinktų prezidentu...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.