Dirbtinis apvaisinimas – vėl baubas

Lenkijos vyriausybei šią vasarą nutarus kompensuoti dirbtinio apvaisinimo procedūras, Katalikų bažnyčia nusprendė nepasiduoti ir kontratakuoja pasitelkusi mokslo žmones.

Kai kurie lenkai dirbtiniam apvaisinimui priešinasi remdamiesi ir religingų mokslininkų išvedžiojimais.<br>R.Butrimo nuotr.
Kai kurie lenkai dirbtiniam apvaisinimui priešinasi remdamiesi ir religingų mokslininkų išvedžiojimais.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Sep 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:24 AM

Katalikų bažnyčia jau pradėjo informacinę kampaniją, kuri turėtų atbaidyti sutuoktinius nuo tokio sprendimo.

Tikinčiuosius atkalbinėti nuo dirbtinio apvaisinimo, prilyginamo „sandoriui su velniu”, ėmėsi ne tik kunigai bažnyčiose bei katalikiška žiniasklaida, bet net ir kai kurie mokslininkai.

Prie vyskupijos sudaryta bioetikos mokslininkų grupė ėmė važinėti po šalį ir rengti paskaitas, kurių metu gąsdina gyventojus baisiomis dirbtinio apvaisinimo pasekmėmis.

Absurdiški profesorių katalikų gąsdinimai sukėlė skandalą ir papiktino tiek Mokslų akademiją, tiek Sveikatos apsaugos ministeriją.

Gąsdino protiniu atsilikimu

Sveikatos apsaugos ministras Bartoszas Arlukowiczius neleistinu pavadino prasimanytų gandų, manipuliacijų ir nemotyvuotų baimių skleidimą apie dirbtinio apvaisinimo pavojingumą.

Ministras pareiškė, kad poros, kurios negali kitokiu būdu susilaukti vaikų ir visas viltis deda į tokį gydymą, turi būti informuojamos profesionaliai, o ne pseudomoksliniais gąsdinimais.

Taip ministras sureagavo į pranešimus, kai Bažnyčiai atstovaujantis genetikos profesorius Andrzejus Kochanskis ėmė skelbti, kad dirbtinis apvaisinimas gresia autizmu ir protiniu atsilikimu.

A.Kochanskis lenkes ėmė atkalbinėti teiginiais, kad dauguma tokiu būdu atsiradusių vaikų bus specialiųjų mokyklų ir psichiatrijos ligoninių klientai.

Esą tokiems vaikams autizmo pavojus yra dešimt kartų didesnis, o protinio atsilikimo galimybė penkis kartus didesnė.

Be to, tokie vaikai esą dažniau kenčia nuo vidaus organų patologijos, širdies ligų, didelio kraujospūdžio, cukraligės, vėžio, kitų baisių ligų.

Mokslininkas nepaviešino, kuo remiasi švaistydamasis tokiais teiginiais, tik pareiškė, kad tai „yra paslaptingi procesai”. Kunigai tai interpretavo paprasčiau – Dievo kerštas.

Mokslo akademija protestuoja

Mokslų akademijos Tiriamosios medicinos instituto vadovybė kaipmat viešai atsiribojo nuo savo darbuotojo A.Kochanskio teiginių.

Pareiškime priminta, kad nei institutas, nei A.Kochanskis neužsiima dirbtinio apvaisinimo tyrimais.

Mokslų akademija minėto profesoriaus pareiškimą įvertino kaip asmeninį ir prasilenkiantį su mokslininko etika bei objektyviais faktais.

Gimstamumo mokslinės draugijos vicepirmininkas Waldemaras Kuczynskis pareiškė, jog labai liūdna, kad Bažnyčios interesus ginantys mokslininkai atsiriboja nuo objektyvių faktų bei loginio mąstymo ir vadovaujasi ideologiniais argumentais.

O kol vieni liūdi, kiti griebiasi veiksmų.

Dėl to, kad kunigai vis labiau plūsta dirbtinį apvaisinimą pasirinkusias moteris, vasarą iš Bažnyčios viešai išstojo mergina, tapusi pirmuoju vaiku, Lenkijoje gimusiu po dirbtinio apvaisinimo procedūrų.

Seime kova nesibaigė

Vyriausybė šią vasarą pirmą kartą ryžosi kompensuoti dirbtinio apvaisinimo išlaidas, tačiau tik iš dalies ir tik nedidelei grupei moterų.

Tokiu būdu vyriausybė siekė užgniaužti kritiką dėl nevykdomo rinkimų pažado įstatymiškai įteisinti nemokamą dirbtinį apvaisinimą.

Tam įnirtingai priešinasi ne tik katalikiškos partijos, bet ir dalis valdančiosios Piliečių platformos partijos narių.

Kai kunigai pradėjo šantažuoti už dirbtinį apvaisinimą balsuojančius Seimo narius atskyrimu nuo Bažnyčios, įstatymo priėmimą šalies vyriausybė nukėlė neribotam laikui.

Tačiau tam pasipriešino kelių didmiesčių savivaldybės.

Jos pačios nusprendė kompensuoti dirbtinio apvaisinimo išlaidas, šitaip tikėdamosi privilioti gyventi į šiuos didmiesčius jaunas poras.

Sugėdinta tokių sprendimų vyriausybė nurodė Sveikatos apsaugos ministerijai kompensuoti tokias procedūras net nepriėmus specialaus įstatymo.

Dėl lėšų trūkumo kol kas bus kompensuojama tik dalis procedūrų, ir tiktai jaunoms ištekėjusioms moterims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.