Vienuolei iš Kongo už pagalbą pabėgėlėms – prestižinė Nanseno premija

Jungtinių Tautų Vyriausias Pabėgėlių komisariatas (UNHCR) oficialiai praneša – 2013 Nanseno Pabėgėlių Premijos laureatė – Kongo vienuolė, padėjusi šimtams moterų, nukentėjusių nuo žiaurios prievartos, smurto ir brutalių Viešpaties Pasipriešinimo Armijos bei kitų grupuočių išpuolių tolimuose Kongo Demokratinės Respublikos šiaurės rytuose. Sesuo Angelique Namaika, įkūrusi reintegracijos ir vystymosi centrą, suteikė pagalbą daugiau nei 2000 moterų ir merginų, kurios buvo pagrobtos ir kankintos pasipriešinimo grupuočių iš kurių daugumą sudarė VPA sukilėliai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2013, 11:24 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:10 PM

Sesuo Angelique nukentėjusioms padėjo pripažinti, atsiminti ir papasakoti tragiškus išgyvenimus: pagrobimo, priverstinio darbo, sumušimų, nužudymų, išžaginimų ir daugelio kitų žmogaus teisių pažeidimų atvejus. Atsigauti po traumų ir sumenkinimų moterims padeda Sesers pasiryžimas kiekvienai pagalbą suteikti asmeniškai. Prie visų patirtų pažeminimų ir išgyvenimų prisideda ir kiti išbandymai – dažnai šias moteris ir merginas atstumia jų šeimos ir bendruomenės.

Tik ypatingas rūpestis, nuoširdus dėmesys ir atidi priežiūra leidžia nukentėjusioms atsitiesti ir pradėti gyvenimus iš naujo. Sesuo Angelique padeda mokydama: kaip prekiauti, kaip pradėti smulkų verslą ar kaip tęsti mokslus. Moterų ir merginų pasakojamos istorijos ir švelnus kreipimasis į Seserį „mama“ atspindi, kokią didžiulę įtaką jų gyvenimams turi Sesers pagalba, kokiu reikšmingu žmogumi ji yra jų kasdienybėje.

JT Pabėgėlių agentūros Nanseno Premijos laureatės paskelbimas sutampa su pranešimo, kuriame atskleidžiami nuo VPA nukentėjusių žmonių išgyvenimai, sklaida. Skaičiuojama, jog nuo 2008 metų 320 tūkst. žmonių buvo priversti bėgti į Kongo Demokratinės Respublikos Orientale provinciją, o kai kuriais atvejais palikti namus net keletą kartų.

Jungtinis JTVPK ir Šalies viduje perkeltų asmenų stebėjimo centro pranešimas aprašo VPA žiaurumus ir jų pasekmes pagrobtiesiems bei šimtams tūkstančių vis dar bijančių grįžti namo.

Sesuo Angelique puikiai supranta namų palikimo skausmą – 2009 metais ji buvo jėga išplėšta iš savo namų Dungu provincijoje. Ši skaudi patirtis ją motyvuoja ir suteikia jėgų dieną iš dienos pasiekti moteris ir merginas, kurioms reikalinga pagalba.

JT vyriausiasis pabėgėlių komisaras Antonio Guterresas pagyrė šių metų laureatę: „Sesuo Angelique nenuilstamai padeda ypatingai pažeidžiamoms moterims ir merginoms, patyrusioms traumas, prievartą ir perkėlimus. Jos kilni misija turi daug kliūčių, tačiau tai tik daro jos darbą dar reikšmingesnį – Sesuo Angelique niekam neleidžia pastoti jai kelio.“

Dirbant aplinkoje kur elektra, tekantis vanduo ir asfaltuoti keliai yra tikra retenybė, Sesers Angelique veikla yra tiesiog įspūdinga. Nors ji neturi darbui reikalingų priemonių, o reikiami resursai beveik neegzistuoja, Angelique tai neišgąsdina. Ji pašventė savo gyvenimą darbui, kuris palengvintų iš namų išplėštų moterų ir merginų kančias ir suteiktų joms naują gyvenimo viltį.

A.Guterresas pabrėžė: „Šių moterų gyvenimai sukrėsti žiauraus smurto ir perkėlimų. Sesers Angelique istorija parodo, kad net vienas žmogus gali suteikti didžiulę pagalbą šeimoms, draskomoms karo. Jos humanitariniai nuopelnai paverčia ją tikra didvyre“.

Sužinojusi apie laimėtą premiją laureatė teigia: „Sudėtinga net įsivaizduoti, kokias kančias teko patirti moterims ir merginoms nukentėjusioms nuo VPA išpuolių. Patirto smurto randai lieka visam gyvenimui. Šis apdovanojimas reiškia, jog dar daugiau Dungo gyventojų patyrusių perkėlimus galės gauti pagalbą ir iš naujo pradėti savo gyvenimus. Niekada to nesustosiu daryti. Viskas ką galiu duoti – tai viltis ir šansas vėl gyventi“.

Seseriai Angelique Nanseno Pabėgėlių Premija ir Nanseno Medalis bus įteikiami šventinėje ceremonijoje, kuri vyks rugsėjo 30 dieną, Ženevoje. Renginio programos akcentais taps bestselerių autoriaus Paulo Coelho kalba, žinomų atlikėjų muzikiniai pasirodymai, atliekami populiarios britų dainininkės ir dainų tekstų autorės Dido (Didžioji Britanija), daininkės ir dainų autorės Yuna (Malaizija) bei „Grammy“ apdovanojimų nominantų Amadou ir Mariam (Malaizija). Po ceremonijos sesuo Andželika lankysis Romoje, kur spalio 2 dieną Vatikane susitiks su popiežiumi Pranciškumi, vėliau vyks garbės vizitų į Paryžių, Briuselį ir Oslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?