Iš Irano padvelkė šiltesnis vėjas

Naujasis Irano prezidentas Hassanas Rouhani debiutavo Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje, kur pasakė pirmąją kalbą visam pasauliui. Ji skambėjo švelniau už aršius pirmtako pareiškimus.

Birželį Irano prezidentu išrinktas H.Rouhani žadėjo gerinti santykius su Vakarais. Bet santykių atšilimo teks palaukti.<br>AP nuotr.
Birželį Irano prezidentu išrinktas H.Rouhani žadėjo gerinti santykius su Vakarais. Bet santykių atšilimo teks palaukti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-26 06:00, atnaujinta 2018-02-21 19:18

Birželio mėnesį Irano prezidentu išrinktas H.Rouhani savo ketverių metų kadenciją pradėjo pažadais gerinti santykius su Vakarais. Remdamasis AP, BNS, BBC apie tai rašo „Lietuvos rytas”.

Tad Niujorkas jo laukė sulaikęs kvapą – ar šių metų Asamblėjos suvažiavimas taps istorinis, kai po daugiau kaip 30 metų pertraukos JAV ir Irano lyderiai susitiks asmeniškai?

Ypatingam susitikimui buvo paruoštas kabinetas, jo dalyvių laukė patiektas vanduo.

Bet nesutaikomų priešininkių vadovai čia taip ir nepaspaudė rankų.

„Šis susitikimas Teheranui atrodė per sudėtingas”, – H.Rouhani sprendimą nepasimatyti su Baracku Obama komentavo neįvardyti šaltiniai.

Parodė savo būdą

„Tonas naujas, nesutarimai seni”, – taip Niujorke pasakytą H.Rouhani kalbą įvertino BBC Artimųjų Rytų skilties redaktorius Jeremy Bowenas.

Nuosaikiu politiku laikomas H.Rouhani Asamblėjoje kalbėjo rinkdamas žodžius, kaip ir dera buvusiam diplomatui – be arogantiškų pagrūmojimų, kokiais švaistydavosi jo pirmtakas Mahmoudas Ahmadinejadas.

Tai, regis, buvo didžiausia naujiena iš Teherano. Nepaisant mandagaus tono, H.Rouhani iš esmės nieko nauja nepasakė, kartojo žodžius iš senų režimo plokštelių.

Iranas nekelia jokios grėsmės pasauliui.

Jo branduolinė programa taiki, o tarptautinės sankcijos – nepateisinamos.

Iranas pasirengęs deryboms be išankstinių nuostatų. Iranui nepriimtina Vakarų pasaulio koncepcija su civilizuotu centru ir necivilizuota periferija, o tai tarptautinių santykių prasme reiškia monologą.

Susitiks patikėtiniai

H.Rouhani kalba nuskambėjo praėjus 3 valandoms po B.Obamos kalbos. JAV prezidentas daugiausia dėmesio skyrė Sirijos klausimui.

Iranui skirta Vašingtono žinutė irgi nebuvo nauja – valstybių santykių pagerėjimas būtų labai laukiamas, jeigu Teheranas išsklaidytų pasaulio susirūpinimą dėl branduolinės programos.

Nepaisant neįvykusio H.Rouhani ir B.Obamos susitikimo, atrodė, kad abi valstybės išties nori suartėti.

Pirmuoju žingsniu turėtų tapti JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo susitikimas.

Ar šalys išties pasirengusios daryti nuolaidų dėl geresnių santykių? Tai paaiškės šiandien, kai šie pareigūnai pirmąkart sės prie bendro stalo derėtis dėl Irano branduolinės programos.

Izraelio isterija

Naujasis Irano prezidentas JT Generalinėje Asamblėjoje neišvengė ir akibrokštų. Jam ruošiantis sakyti kalbą, Izraelio delegacija paliko salę. Vėliau boikoto sumanytojas Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu Irano prezidento kalbą pavadino ciniška ir veidmainiška. Už tai jis sulaukė pavaldinio – Izraelio finansų ministro Yairo Lapido kritikos.

„Izraelis neturi sudaryti įvaizdžio, jog šaliai nerūpi taikūs sprendimai. Boikotas neturi ryšio su šiuolaikine diplomatija”, – išplatintame pranešime teigė jis.

Nepaisydamas Izraelio delegacijos parodytos nepagarbos, tądien duodamas interviu CNN H.Rouhani pasmerkė holokaustą, kurį jo pirmtakas vadino išgalvotu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?