Ar optimizmas dėl Amerikos ir Irano santykių nėra per ankstyvas?

Išvykdamas į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją Irano prezidentas Hassanas Rouhani pažadėjo negrįžti tuščiomis. Ir iš tiesų jis tapo pirmuoju per 34 metus šalies lyderiu, pasikalbėjusiu su JAV vadovu.

Iš JT Generalinės Asamblėjos sugrįžusį Irano prezidentą H.Rouhani tėvynėje pasitiko ir šalininkai, ir kritikai.<br>AP nuotr.
Iš JT Generalinės Asamblėjos sugrįžusį Irano prezidentą H.Rouhani tėvynėje pasitiko ir šalininkai, ir kritikai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:31 PM

15 minučių trukęs H.Rouhani ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Baracko Obamos pokalbis telefonu jau dabar vadinamas istoriniu.

Tačiau visas diplomatinis darbas – dar prieš akis. H.Rouhani ir Vakaruose mokslus baigę jo patarėjai, netikėtai tapę JAV Baltųjų rūmų partneriais, turės įveikti gausybę barjerų. Remdamasis AP, „Reuters” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Pagrindinės kliūtys – namuose. Čia šeštadienį iš Niujorko grįžusį prezidentą jau pasitiko būriai kietosios linijos šalininkų, į Ameriką nesugebančių žvelgti kitaip nei priešiškai.

Dialogo su JAV kritikų priekinėse gretose – itin įtakinga Revoliucinė gvardija.

Prezidentą remia ajatola

Dvejopa reakcija į H.Rouhani pokalbį telefonu su B.Obama šeštadienį buvo juntama ir Teherano gatvėse.

Protestuotojai sviedė batą į prezidento automobilį, o apie 60 griežtosios linijos islamistų skandavo „Mirtis Amerikai” ir „Mirtis Izraeliui”.

Tiesa, H.Rouhani šalininkų buvo kur kas daugiau – 200–300 žmonių dėkojo šalies lyderiui ir jį vadino taikos šaukliu.

Aišku viena – kelių pastarųjų dienų diplomatinis proveržis neužsitęs. O ypač daug kas priklausys nuo Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei pozicijos.

Kol kas jis remia H.Rouhani flirtą su Vašingtonu ir pareiškė norįs išvysti „didvyriško lankstumo” diplomatijoje.

A.Khamenei net viešai subarė Revoliucinės gvardijos lyderius, kad jie nesikištų į politiką.

Tad kol H.Rouhani yra ajatolos užnugaryje, Irano prezidento reveransų JAV ir visai tarptautinei bendruomenei nuoširdumu lyg ir būtų galima neabejoti.

Generolai dar neapsisprendė

Vis dėlto A.Khamenei taip pat nenori skaldyti šalies. Jei Revoliucinė gvardija ir kitos itin kritiškai JAV atžvilgiu nusiteikusios grupės imtų bruzdėti, jis būtų priverstas ką nors daryti.

Revoliucinės gvardijos vadovybė praėjusią savaitę jau įspėjo H.Rouhani, kad dabar ne laikas spausti ranką B.Obamai ir pozuoti fotografams Niujorke.

Generolai, regis, dar neapsisprendę, kaip reaguoti į H.Rouhani ir B.Obamos pasišnekučiavimą telefonu – pirmąjį tokį JAV ir Irano lyderių pokalbį nuo 1979 metų revoliucijos.

Koks bus Revoliucinės gvardijos vadovų atsakas, dar neaišku, nors spalio viduryje Ženevoje turi įvykti naujas tarptautinių derybų dėl Irano branduolinės programos raundas.

Kol kas signalai migloti. Irano parlamento Užsienio reikalų ir nacionalinio saugumo komitetui vadovaujantis Alaeddinas Boroujerdi pareiškė, kad Vašingtonas pripažino Irano galią.

Tačiau ultrakonservatyvusis tinklalapis rajanews.com pabrėžė, kad Amerika lieka pagrindinė Irano priešė, o abiejų prezidentų pokalbį pavadino „keistu ir nereikalingu”.

Tikisi sankcijų sušvelninimo

Revoliucinė gvardija pastaraisiais metais yra įgijusi didelę ekonominę įtaką. Iš esmės tai įtakingas sukarintas konglomeratas, kuris aktyvus naftos ir dujų gavybos, telekomunikacijų srityse.

O svarbus ekonominis vaidmuo reiškia, kad su Revoliucine gvardija siejamoms Irano bendrovėms taip pat labai kenkia Vakarų Teheranui taikomos sankcijos.

Galbūt būtent dėl to A.Khamenei leidžia reikštis H.Rouhani. Teherane tikimasi, kad atviresni pokalbiai su Vakarais virs sankcijų sušvelninimu ar net panaikinimu.

Tiesa, Vašingtonas, spaudžiamas Izraelio, gali ir nesutikti sušvelninti embargo.

Bet JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry jau pareiškė buvęs maloniai nustebintas „labai pasikeitusio Irano tono”.

Netikėtas istorinis pokalbis telefonu

B.Obama ir H.Rouhani telefonu pasikalbėjo penktadienį. Taip buvo žengtas istorinis žingsnis ir užmegztas pirmasis tiesioginis aukščiausio lygio kontaktas tarp abiejų šalių, susipriešinusių po 1979-ųjų islamo revoliucijos.

Iranas trokšta sumažinti konfrontaciją su galingosiomis Vakarų valstybėmis ir pasiekti, kad būtų atšauktos sankcijos, paskelbtos šiai šiitiškai respublikai dėl jos ginčijamos branduolinės programos ir smarkiai smogusios jos ekonomikai.

„Ką tik pasikalbėjau telefonu su Irano Islamo Respublikos prezidentu H.Rouhani”, – pareiškė B.Obama per televiziją, atskleisdamas iki šiol labiausiai intriguojantį posūkį ryšiuose tarp šiitiškos respublikos ir supervalstybės, kurią Iranas yra praminęs Didžiuoju šėtonu.

Iniciatyvą surengti šį pokalbį parodė Irano pareigūnai. Jie, pasak JAV atstovų, susisiekė su jais keliomis valandomis anksčiau Niujorke ir nurodė, kad H.Rouhani norėtų pasikalbėti su B.Obama.

Kaip pranešė Teheranas, įsimintinas abiejų lyderių pokalbis įvyko H.Rouhani važiuojant į oro uostą savo oficialiu limuzinu. B.Obama kalbėjo angliškai, H.Rouhani – persiškai, o jiems susikalbėti padėjo vertėjai.

Prieš užbaigdamas pokalbį, kuris dar prieš kelias dienas būtų atrodęs neįsivaizduojamas, B.Obama ištarė H.Rouhani „chodahafez” – „viso gero” persų kalba. H.Rouhani atsakė „Geros dienos, pone prezidente” angliškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.