Daugiavaikė motina ir našlė – pasaulio medžiojama teroristė

Samantha Lewthwaite prieš 12 metų buvo krikščionė, skaudžiai išgyvenusi tėvų skyrybas. Atsivertusi į islamą ir ištekėjusi už būsimo savižudžio ji tapo Baltąja Našle – negailestinga ir nesugaunama teroriste, kurios išpuolių galima laukti bet kur pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytas Rudavičius

Oct 6, 2013, 11:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:28 AM

Gruodžio pradžioje britė Asmantara Sherafiyah Wahid švęs 30 metų jubiliejų.

Jeigu šią moterį lydės sėkmė, gruodžio 5-ąją ją laikinuose namuose kažkur Somalio pietvakariuose pasveikins keturi mažamečiai vaikai iš pirmų santuokų ir jos trečiasis vyras – buvęs Kenijos karo laivyno karininkas Abdi Wahidas.

Tačiau jeigu fortūna šypsosis Kenijos, Somalio ar britų Skotland Jardo teisėsaugos pareigūnams, A.Sh.Wahid savo gimtadienį sutiks už grotų laukdama teismo.

Mat ši baltaodė brunetė anglė yra viena labiausiai ieškomų pasaulio nusikaltėlių, atliekanti svarbų vaidmenį teroristinėje Rytų Afrikos islamistų organizacijoje „Al Shabab”.

Interpolas, praėjusią savaitę paskelbęs jos medžioklę, įvardija šią Jungtinės Karalystės pilietę ne jos pasirinkta islamiškąja tapatybe, o tikruoju vardu – Samantha Louise Lewthwaite.

Kaip buvusi kukli krikščionė moksleivė pavirto negailestinga teroristų vadeiva, kurios įsakymų žudyti klausosi net moteris niekinantys islamistai?

Vadovavo šviesiaodė moteris?

Pasaulio žiniasklaida ją dar 2010-aisiais pakrikštijo Baltąja Našle. Tai aiški užuomina ir į jos odos spalvą, susisprogdinusį savižudį teroristą pirmąjį sutuoktinį. Taip pat į vadinamąsias juodąsias našles iš Čečėnijos, prieš dešimtmetį keršijusias už žuvusius savo vyrus teroro aktais Maskvoje ar kituose Rusijos miestuose.

Kenijos saugumo tarnybos ir joms talkinantys JAV, Izraelio, Vokietijos ir britų ekspertai turi pagrindo manyti, kad S.Lewthwaite yra tiesiogiai susijusi su žudynėmis Kenijos sostinės Nairobio prekybos centre „Westgate”.

Su „Al Qaeda” siejamos „Al Shabab” smogikai islamistai per skerdynes nužudė mažiausiai 67 asmenis – 61 civilį ir 6 Kenijos karius.

Tarp gyvybę praradusiųjų yra vaikų, moterų, senukų.

Nors „Al Shabab” nariai išpuolio metu gyrėsi, kad žudė tiktai krikščionis, tarp mirusių ir sužeistųjų yra ir nemažai Kenijos musulmonų.

Jau pirmąją užpuolimo dieną – šeštadienį, rugsėjo 21-ąją, iš prekybos cento gyvi ištrūkę įkaitai tvirtino tarp maždaug penkiolikos „Al Shabab” ginkluotų užpuolikų pastebėję ir šviesiaodę moterį.

Iškart pradėjo sklisti gandai, kad ta moteris – būtent Baltoji Našlė.

„Aš mačiau šviesiaodę moterį, kuri per juosmenį buvo prisijuosusi juodą rankinę. Ji šaudė į mus, nekreipdama dėmesio į vaikų verksmą.

Ji ranka parodydavo į žmones, ir šalia jos esantys vyrai šaudė į tuos žmones”, – sakė terorą išgyvenęs radijo didžėjus Bernardas Wambua.

Šiuos įtarimus tik dar labiau sutirštino Kenijos užsienio reikalų ministrės Aminos Mohammed pareiškimas, kad tarp prekybos centro užpuolikų buvę „du trys amerikiečiai ir viena britė, kuri tokius išpuolius yra vykdžiusi ir anksčiau”.

Tiesa, šios aukštos Kenijos pareigūnės žodžiai tiesiogiai prieštaravo jos kolegos vidaus reikalų ministro Josepho Ole Lenku tvirtinimui, kad „visi teroristai yra vyrai, tik kai kurie jų slėpėsi po moteriškais drabužiais”.

Gyva ir itin pavojinga

Šiaip ar taip, S.Lewthwaite kūno tarp „Westgate” centre nukautų užpuolikų nerasta.

Tad galimi du variantai: arba, kaip teigia J.Ole Lenku, šoko ištikti įkaitai moterimis palaikė islamiškais nikabais persirengusius vyrus, arba Baltoji Našlė praėjus vos kelioms valandoms po užpuolimo sugebėjo apsimesti viena panikuojančių pirkėjų ir spruko kartu su minia.

Aišku viena – britė islamistė iki šiol gyva.

Tai patvirtina ne tik rugsėjo 26-ąją, jau pasibaigus apgulčiai, Kenijos kreipimasis į Interpolą dėl Baltosios Našlės pasaulinės paieškos, bet ir pačių „Al Shabab” vadų viešas pareiškimas tinkle „Twitter”.

„Mūsų „dada muzungu” (baltoji sesuo) yra gyva ir saugi. Ji yra viename mūsų „disneilandų”, kur rengia naujus kovotojus”, – pranešė vienas su „Al Shabab” susijusių internautų.

„Disneilandais” šie islamistai vadina savo karinio rengimo centrus, kuriuose mokomi rekrutai ne tik iš Somalio, Kenijos ar Tanzanijos, bet ir vakariečiai islamistai.

Europos valstybių, Amerikos ar Kanados pasus turintys asmenys ypač vertinami „Al Shabab” gretose.

Vakarų žvalgybos tarnybų ekspertai mano, kad būtent tokių jaunų vakariečių įtikinėjimu ir užsiima S.Lewthwaite.

Vos prieš mėnesį ji „Twitter” tinkle savo sekėjams paskelbė piktdžiugišką perspėjimą, kad mirtis laukia visų išdavikų, kurie pasirinks kovą ne po „Al Shabab” vėliava, o taps kokios kitos islamistų grupuotės nariais.

Mat rugsėjo pradžioje „Al Shabab” nušovė JAV pilietį Omarą Shafiką Hammami, atsisakiusį kovoti jų gretose.

Medžioja jau 3 metus

Baltosios Našlės, kaip nesugaunamos baltaodės islamistų kovotojos, mitas Rytų Afrikoje sklando jau nuo 2011-ųjų.

Prieš dvejus su puse metų Kenijos prokuratūra išdavė jos arešto orderį – britė buvo kaltinama teroro aktų planavimu Mombasos ir kitų Kenijos kurortinių miestų liukso viešbučiuose, skirtuose Vakarų publikai.

Taip pat įtariama, kad S.Lewthwaite – viena pagrindinių pernai vasarą Mombasos bare „Jericho Beer Garden” įvykdyto teroro akto organizatorių. Tada žuvo 3 ir buvo sužeisti dar 25 futbolo čempionato „Euro 2012” rungtynių transliacijos bare stebėti susirinkę žmonės.

Policijos pajėgoms ir specialiosioms Kenijos tarnyboms medžioti 29-erių britę jau trečius metus padeda iš Londono atsiųsti Skotland Jardo antiteroristinio padalinio „SO15” atstovai.

Maustė britų pareigūnus

Nors ir labai to nenorėtų, Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybos priverstos pripažinti: jos paprasčiausiai pražiopsojo S.Lewthwaite.

Visos pastarųjų kelerių metų Baltosios Našlės epopėjos galėjo ir nebūti, jei pareigūnai būtų bent kiek kritiškiau žvelgę į šios jaunos moters pučiamą miglą.

Mat S.Lewthwaite buvo patekusi į britų policijos ir žvalgybos tarnybos radarus net prieš 8 metus. Ir jai buvo leista labai lengvai išsprūsti.

Eilsberio mieste Bakingamšyro grafystėje augusi Samantha buvo tipiška anglų paauglė.

Jai buvo 11 metų, kai 1994-aisiais išsiskyrė jos tėvai – buvęs britų armijos karys Andrew ir uoli katalikė, namų šeimininkė Christine.

Šeimos drama mergaitę skaudžiai traumavo. Ji tapo uždara ir tyli, o užuojautos ir paramos sulaukė iš kaimynystėje gyvenančios musulmonų šeimos.

Būdama paauglė, vos septyniolikos, S.Lewthwaite pasirinko islamą, o 18 metų ištekėjo už jamaikiečių kilmės brito musulmono Germaine’o Lindsay.

Abu susipažino Londone, taikioje antikarinėje manifestacijoje prieš invaziją į Iraką. Tuomet gabi S.Lewthwaite jau mokėsi žinomame Londono institute SOAS, kur studijavo politiką ir religiją.

Po trejų metų, 2005-ųjų liepos 7-ąją, G.Lindsay pavardę sužinojo visa Jungtinė Karalystė. Šis savižudis „Al Qaeda” narys susprogdino kuprinėje slėptą bombą Londono metro traukinio vagone. Sprogimo metu 26 keleiviai žuvo ir per 100 buvo sužeista.

Patyrę Skotland Jardo detektyvai iš karto po šio teroro akto nuodugniai per kelias dienas apklausė tuomet vos 21 metų našlę S.Lewthwaite.

Moteris tuo metu laukėsi antrojo kūdikio nuo G.Lindsay – iki gimdymo buvo likusios vos kelios savaitės.

Ji tiesiog puikiai sumėtė pėdas ir apsimetė nieko nežinojusi. Kad ir kaip būtų neįtikėtina, detektyvai ja visiškai patikėjo.

Islamistė sugebėjo nuslėpti, kad puikiai pažinojo pagrindinį Londono teroro atakų organizatorių – bene aukščiausią „Al Qaeda” atstovą Jungtinėje Karalystėje Mohamedą Siddiqui Khaną.

Išmelžė pinigų iš leidinio

Negana to, 2005 metų rugsėjo mėnesį apsukri moteris ant savo kabliuko užkabino ir stambiausią Londono bulvarinį dienraštį „The Sun”.

Šio laikraščio puslapiuose pasirodė išsamus straipsnis, kuriame baltaodė britė graudžiai pasakojo, kaip jos mylimo vyro protą „aptemdė ir apnuodijo” islamistai klerikalai, kaip piktoji „Al Qaeda” atėmė iš jos vaikų – Abdullah ir dar tik gimsiančios dukters Ruquayyah – tėvą.

Už šiuos paverkšlenimus našlė išsireikalavo solidaus honoraro – „The Sun” teroristo žmonai išrašė net 30 tūkst. svarų (tuometiniu kursu – apie 140 tūkst. litų) čekį. Kiti leidiniai tuomet pasišlykštėjo tokiu „The Sun” elgesiu, o dabar ir pats dienraštis linkęs užmiršti šį savo amoralų žingsnį.

Maža to, šiai našlei materialinę paramą teikė ir pati Skotland Jardo policija. Ji už dyką skyrė teroristo žmonai specialų saugų būstą ir apsaugą.

Mat jos namus Eilsberyje esą mėgino padegti kerštaujantys dešinieji britų nacionalistai. Intensyvi apsauga truko vos kelis mėnesius, bet ji mokesčių mokėtojams kainavo keliolika tūkstančių svarų.

Suklastojo tapatybę

Dabar jau aišku – kenčiančios nekaltos našlės įvaizdis buvo tik širma. Atgailauti dėl savo sutuoktinio įvykdyto teroro akto ji net nesiruošė.

Be to, 2005-ųjų rugpjūčio mėnesį gimusiai dukrai S.Lewthwaite suteikė antrąjį vardą – Shahidah (kankinė). Savižudžio G.Lindsay antrasis musulmoniškas vardas irgi buvo Shaheed (kankinys). Tokius musulmonai suteikia kovoje su kitatikiais kritusiems islamo išpažinėjams.

2007-ųjų vasarą, praėjus vos dvejiems metams po išpuolių Londone, S.Lewthwaite dingo. Buvo manoma, kad ji išsikėlė gyventi į Šiaurės Angliją.

Tačiau jau 2008-ųjų vasarą Baltoji Našlė kruopščiai suklastojus tapatybę – su Pietų Afrikos Respublikos pilietės Natalie Webb pasu – atvyko į Johanesburgą, didžiausią PAR miestą. Šiuo pasu ji naudojosi iki pat 2011-ųjų vasario. Niekieno nepastebėta ji keliavo tarp PAR, Kenijos, Tanzanijos ir Somalio.

Johanesburge baltaodė Natalie gyveno musulmoniškame rajone ir dirbo kompiuterių specialiste mėsos pyragėlių gamybos kompanijoje.

Jos darbdaviai moterį apibūdino kaip itin tylią ir pareigingą.

Naudodamasi fiktyvia tapatybe ji per dvejus metus iš įvairių PAR bankų ir kredito kortelių kompanijų pasiskolino 80 tūkst. randų (apie 20 tūkst. litų) ir negrąžinusi skolų dingo kaip į vandenį 2011-ųjų pradžioje.

Nieko neįtarianti tikroji N.Webb tuo metu gyveno Jungtinėje Karalystėje, kur iki šiol dirba slaugytoja.

PAR, Kenijos ir britų policija mano, kad Baltoji Našlė turi ne vieną fiktyvią tapatybę.

Su vyrais nesiseka

2009-aisiais S.Lewthwaite ištekėjo antrą kartą – už Habibo Ghani, Londone gimusio savo vienmečio, kurio šaknys iš motinos pusės yra būtent Kenijoje. Nuo H.Ghani anglė islamistė susilaukė dar dviejų atžalų.

Tačiau jos santykiai su šiuo britu, irgi „Al Shabab” nariu, pašlijo apie 2012-uosius. Praėjusio mėnesio pradžioje bombų gaminimo specialistas H.Ghani buvo nušautas „Al Shabab” vadovo Moktaro Ali Zubeyro įsakymu, nes buvo perėjęs į konkuruojančią Pietų Somalio islamistų grupuotę.

Tad S.Lewthwaite nuo šiol yra „dviguba Baltoji Našlė”, turinti trečią vyrą – Kenijos musulmoną, buvusį karininką, o dabar radikalų islamistą Abdi Wahidą.

Tik 2011-ųjų pabaigoje britų, Pietų Afrikos Respublikos ir Kenijos policijos detektyvai bendromis pastangomis nustatė: N.Webb iš tikrųjų yra ne kas kita, o Baltoji Našlė S.Lewthwaite.

Jos pirštų atspaudų aptikta „Al Shabab” grupuotės nuomojamame „saugiame name” Mombasoje. Pati S.Lewthwaite su vaikais sugebėjo pasprukti, bet Kenijos policininkai suėmė kitą britą džihadistą – Londone gimusį jamaikiečių kilmės 29 metų Jermaine’ą Grantą.

Iki šiol manoma, kad abu šie britai – J.Grantas ir S.Lewthwaite – planavo per 2011-ųjų Kalėdas susprogdinti bombas 5 žvaigždučių Mombasos kurorto viešbučiuose, kuriuose daugelis svečių yra turistai iš Vakarų šalių.

Planuojamų nusikaltimų strategija buvo labai paprasta: apsimetę turtingais turistais iš PAR, Europos ar Kanados (J.Grantas turėjo fiktyvią kanadiečio tapatybę), Baltoji Našlė ir jos parankinis būtų padėję bombas savo apartamentuose ir kitose viešbučio vietose.

Sprogimai turėjo sugriauti pastatus ir palaidoti griuvėsiuose šimtus turistų bei juos aptarnaujančių vietos žmonių.

J.Granto teismo procesas prasidės Nairobyje vos po poros mėnesių, šių metų gruodį.

Nekyla abejonių, kad S.Lewthwaite vardas bus linksniuojamas teismo salėje ne mažiau nei paties kaltinamojo.

Mat teisiamas britas per tardymą pats pripažino, kad visai operacijai vadovavo ir ją finansavo ne kas kitas, o viena pagrindinių visos „Al Shabab” organizacijos figūrų, Interpolo ieškoma 29erių Baltoji Našlė.

Dėl terorizmo teista ir lietuvė

Nors S.Lewthwaite pavardė kai kam gali pasirodyti lietuviškos kilmės, su Lietuva ši britė visiškai nesusijusi. Lietuvoje gerokai garsesnė kita su terorizmu siejama pavardė.

24 metų Eglė Kusaitė (nuotr.) – klaipėdietė, įtariama sąsajomis su teroristais ir ketinimu susisprogdinti Rusijoje. E.Kusaitė buvo suimta 2009 metų spalio 29 dieną, kai rengėsi išvykti į Rusiją.

Pasak prokurorų, E.Kusaitė ketino susisprogdinti Rusijos karinėse bazėse, kuriose buvo laikomi asmenys, kariavę Čečėnijoje. E.Kusaitė kaltinimus neigia ir kaltina Lietuvos ir Rusijos pareigūnus žmogaus teisių pažeidimais.

Generalinė prokuratūra siūlė teismui 24 metų klaipėdietę pripažinti kalta dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą ir paskirti jai 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą Vilniaus apygardos teismas šių metų gegužę E.Kusaitę pripažino kalta, tiesa, skyrė gerokai švelnesnę – 10 mėnesių nelaisvės bausmę.

Nuosprendyje pažymima, kad byloje nėra duomenų, jog E.Kusaitė gamino sprogmenis, kūrė organizuotą grupę teroro aktui surengti ir dalyvavo jos veikloje. Todėl teismas išteisino E.Kusaitę dėl dalyvavimo organizuotoje teroristų grupėje.

Vis dėlto teismui pakako duomenų konstatuoti, kad mergina vyko į Maskvą planuodama susisprogdinti. Teismas atsižvelgė į tai, kad saugumo tarnybos užkirto kelią sprogdinimams, jokių rimtesnių padarinių E.Kusaitės planai nesukėlė.

10 mėnesių nelaisvėje E.Kusaitė jau praleido ikiteisminio tyrimo metu, tad papildomai pagal gegužės mėnesį paskelbtą nutartį E.Kusaitė kalėti neturėtų.

Vis dėlto šioje painioje istorijoje dėti tašką dar anksti, mat abi pusės – tiek kalta pripažinta E.Kusaitė, tiek norimos bausmės jai nesulaukę prokurorai šių metų rugpjūtį nuosprendį apskundė. Prokurorai siekia skirti jai maksimalią bausmę, o E.Kusaitė reikalauja visiško išteisinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.