Graikijos romai susirūpino savo įvaizdžiu

Baltapūkė Maria – pamestinukė, kurią taboras globojo ir mylėjo kaip savo dukterį. Taip tvirtina Farsalos miesto čigonai, nuogąstaujantys, kad visuomenė nuo šiol jiems klijuos ir vaikų grobikų etiketę.

Dėl praėjusią savaitę Farsalos miesto tabore aptiktos šviesiaplaukės Marios pagrobimo Graikijos romai purtosi savo kaltės ir verčia ją kitiems.<br>AP nuotr.
Dėl praėjusią savaitę Farsalos miesto tabore aptiktos šviesiaplaukės Marios pagrobimo Graikijos romai purtosi savo kaltės ir verčia ją kitiems.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2013, 7:55 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:17 PM

Maždaug 4 metų žaliaakę mergaitę graikų policininkai rado atsitiktinai, atlikdami kratą romų tabore centrinio Graikijos miesto Farsalos pakraštyje. Remdamasis AP, BBC, „Mirror” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

DNR tyrimai patvirtino, kad jos motina ir tėvu prisistačiusi romų pora nėra biologiniai mergaitės tėvai. Marią laikinai priglaudusi organizacija „Vaiko šypsena” („Smile of the Child”) vakar skelbė sulaukusi apie 8 tūkst. skambučių iš viso pasaulio.

Anot organizacijos, aštuoni skambinusieji suteikė vilčių, kad mergaitės tapatybė bus nustatyta. Tai keturi asmenys iš JAV, po vieną iš Švedijos, Prancūzijos, Kanados ir Lenkijos. Jų duomenys perduoti policijai.

„Dabar stengiamės vaiką nuraminti, pažaisti su juo. O kaip reikės elgtis toliau, spręs ekspertai”, – sakė „Vaiko šypsenos” atstovas Panos Pardalis.

Tvirtina negrobę vaiko

Medikai vakar džiaugėsi pagerėjusia Marios sveikata, o jos tėvais prisistatę 40 metų Eleftheria Dimopoulou ir 39-erių Christos Salis stojo prieš teismą – ten išgirdo kaltinimus dėl vaiko pagrobimo.

Pora atkakliai teigia, kad vos gimusią mergaitę jiems atidavė jos motina, neišgalėjusi rūpintis kūdikiu.

„Mes niekada šio vaiko negrobėme, mes ją įsivaikinome. Tiesa, nelegaliai, to nesiginame”, – savo klientų žodžius citavo advokatas Kostas Katsavos.

Gali būti, kad Maria išties tabore glaudėsi didžiąją savo gyvenimo dalį. Graikijos televizija „Alpha TV” išplatino mėgėjišką vaizdo įrašą, kuriame matyti čigonų šokius mėgdžiojanti maždaug vienų metų baltaodė mergaitė su čiulptuku burnoje. Jai plojimais pritaria juodbruva moteris.

Tiesa, mergaitės plaukai vaizdo klipe ne šviesūs, o vario atspalvio. Pasigirdo spekuliacijų, kad dabar Marios plaukai gali būti nudažyti.

Prašė nelyginti su bulgarais

Mergaitės pagrobimu kaltinamo vyro brolis, prisistatęs Kosto vardu, dėl pastarųjų įvykių atrodė įsižeidęs.

„Mes su šia mergaite elgėmės labai gražiai. Ją mums atidavė ir mes ją auginome.

Ji turėjo bėdų dėl akių. Vedėme ją pas gydytojus, visur vedėme. Mes jos nepagrobėme, kad galėtume parduoti, o labai ją mylėjome”, – prieš graikų žurnalistų kameras kalbėjo vyriškis.

Panašiai reagavo ir kiti Farsalos taboro gyventojai.

„Jokia prekyba vaikais čia nevyksta. Čia gyvena šeimos žmonės. Po šio įvykio policija iškratė mus visus. Argi tai ne rasizmas?” – piktinosi taboro gyventojas graikas Christos Lioupis.

Farsalos romai, kurie verčiasi vaisių, kilimų, krepšių prekyba vietos turguje, apgailestavo, kad yra laikomi vagimis ir elgetomis. Jie baiminasi, kad dabar bus vaizduojami ir kaip vaikų grobikai.

„Žinau, kad tokių atvejų būna, bet dėl to negalima kaltinti visų mūsų. Dažniausiai su tuo būna susiję bulgarai, bet ne mes, graikai. Moteris, kuri įsidukrino Marią, ja rūpinosi net labiau už savo vaikus”, – tvirtino Farsalos romų lyderis Babis Dimitriou.

Gimdė kas 4 mėnesius

Graikijoje gyvenančių Bulgarijos romų vykdoma prekyba vaikais – ne naujiena Tesalijos policijos viršininkui Vassiliui Halatsiui. Jis teigė žinąs dešimtis tokių atvejų.

Tiesa, romai dažniau pardavinėja savo atžalas bevaikėms graikų poroms. Už kūdikį prašoma iki 15 tūkst. eurų.

Anot V.Halatsio, kol kas negalima tvirtinti, kad Marios tėvais prisistatę romai priklausė vaikų prekybos tinklui ar bandė mergaitę parduoti.

„Bet ir šią versiją tiriame”, – sakė policininkų vadovas.

Bet kuriuo atveju faktai byloja, kad Marią auginusi romų pora nėra šventa. Jie net keletą kartų keitė versijas aiškindami, iš kur jų namuose atsirado šviesiaplaukė mergaitė.

Paaiškėjo, kad motina, pasinaudojusi Graikijos įstatymų netobulumu, skirtinguose miestuose įregistravo 14 savo atžalų. Jeigu tikėtume dokumentais, ji gimdydavo ir kas 4 mėnesius.

Pareigūnai surado tik 4 tuos dokumentus atitinkančius poros vaikus. Romai neįstengė paaiškinti, kur likę 10. Užtat porai už juos byrėjo solidžios pašalpų sumos – jos siekė 2,5 tūkst. eurų per mėnesį. (AP, BBC, „Mirror”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.