Kas nužudė Y.Arafatą?

Šveicarų ekspertai, ištyrę buvusio palestiniečių lyderio Yassero Arafato palaikus, nustatė – jis greičiausiai buvo nunuodytas poloniu. Kad 75 metų politikas galėjo būti nužudytas, versijos keltos iš karto po jo mirties 2004 metais. Tačiau skrodimą atlikę medikai tuomet negalėjo nustatyti jo mirties priežastis. Kad dėl mirties kaltas radiaktyvus polonis, kurio kiekis Y.Arafato kauluose ir audiniuose buvo 20 kartų didesnis už galimą normą, nustatyta ekshumavus jo palaikus ir paėmus mėginius. Tačiau viena įminta paslaptis užminė kitą – kas galėjo nužudyti Y.Arafatą?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 11:19 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:18 PM

Ekshumacija – po 8 metų

2012 m., praėjus 8 metams po Y.Arafato mirties, paimtus mėginius nepriklausomai vieni nuo kitų tyrė Šveicarijos, Prancūzijos ir Rusijos ekspertai. Tyrimas užtruko keletą mėnesių. Kol kas išvadas pateikė tiktai šveicarai.

Kaip rašo spiegel.de, tyrimą ypač sunkino tai, jog polonis daugiausiai kaupiasi minkštuosiuose audiniuose, o ne kauluose. Kadangi Y.Arafato palaikai buvo ekshumuoti praėjus 8 metams po mirties, iš jų buvo likęs praktiškai tik skeletas. Galiausiai krūtinės ir pilvo srityje buvo rasta dar šiek tiek audinių.

Kita problema – kad polonis-210 greitai suyra. Ar praėjus 8 metams dar įmanoma ką nors aptikti?

Tyrimai užtruko ne vieną mėnesį. Atidarant kapą, teismo medikai stengėsi išvengti bet kokio kito radioaktyvių spindulių šaltinio. Prieš ir po atidarymo buvo tiriamas kapavietės radioaktyvumas. Atidarius kapą, beta ir gama radioaktyvioji spinduliuotė padvigubėjo. Alfa spinduliuotė nuo lig tol buvusio nulio pašoko gerokai aukščiau nulio.

Buvo nužudytas

Laboratorijoje šveicarai tyrė audinius, palaikų įkapių gabaliukus, kaulų dalis, žemės mėginius ir Y.Arafato plaukus. Dideli polonio-210 kiekiai rasti visų pirma kaulų mėginiuose iš šonkaulių ir klubų, taip pat audiniuose ir žemės, į kurią susigėrė iš lavono išsiskyrę skysčiai, mėginiuose.

Polonis-210 kaupiasi pirmiausia kepenyse, inkstuose ir kaulų čiulpuose. Mokslininkai atmetė versiją, kad Y.Arafatas ilgą laiką ir reguliariai gavo polonio dozes. Be to, medžiaga organizme buvo pasiskirsčiusi netolygiai.

Naudodami modeliavimo metodą, šveicarai kelis mėnesius darė įvairias tyrimų procedūras, kad atsikratytų bet kokių abejonių. Taip buvo atmesta ir versija, kad padidėjusią polonio koncentraciją Y.Arafato organizme lėmė gausus rūkymas.

Šveicarai taip pat patikrino, ar Y.Arafato organizme nebuvo kitų nuodingų medžiagų. Toksikologinis tyrimas aptiko tik veikliąsias medžiagas, kurios naudojamos gydyti depresijai, užkirsti kelią infekcijoms bei kaip raminamieji. Šios priemonės buvo paminėtos prancūzų, gydžiusių Y.Arafatą, ligos įrašuose. Medikamentai jam buvo skiriami dvi savaites iki mirties.

Kas žudikas?

Tyrimą sunkino ir tai, kad mėginiuose buvo rasti dideli švino-210, kuris užmaskuoja polonį-210, kiekiai. Tai reiškia, kad Y.Arafao palaikuose galėjo būti rasta kur kas daugiau polonio. Iš kur atsirado švinas-210, tyrėjai negali paaiškinti. Bet jie mano, kad ir šis paslaptingas rodiklis liudija apnuodijimo poloniu naudai. Švinas-210 dažnai būna sudedamoji dalis polonyje, kuris naudojamas ne laboratorijoje ir ne klinikinėmis sąlygomis.

Tačiau šios išvados reiškia tiktai tyrimo pradžią. Svarbiausias klausimas – kas stovi už žmogžudystės?

Daugelio palestiniečių įtarimai krenta ant Izraelio. Jų manymu, izraeliečiai nužudė savo seną priešą. Tuometinis Izraelio ministras pirmininkas Arielis Scharonas niekada nepavargdavo priminti teroristinės Y.Arafato praeities. Tačiau kam Izraeliui reikėjo jį nužudyti 2004 metais, kai jis gyveno savo būstinėje Ramaloje namų arešto sąlygomis, stebint budriai Jeruzalės akiai?

Tačiau įtarimai krenta ir ant pačių palestiniečių. Šiuo pagyvenusiu žmogumi galėjo norėti atsikratyti Y.Arafato konkurentas ir galimas įpėdinis Mahmudas Abbasas. Šioje versijoje kalbama apie galią ir pinigus – ne visais atvejais aišku, kur nutekėdavo milijonai, kurie buvo pervedami Palestinos savivaldai. Svarbūs Palestinos išsilaisvinimo organizacijos nariai ir jų šeimos nariai didelio turto nebuvo sukaupę.

Įtarimai krenta net ir ant Y.Arafato našlės. Ji su buvusiais savo vyro bendražygiais kivirčijasi dėl jo palikimo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.