Motinos gelbėjimo ratas susitepusiam politikui

Toronto meras Robas Fordas balansuoja ant bedugnės krašto. Iš pradžių – pasirodymai viešumoje apsvaigus, vėliau – vaizdo įrašas, kuriame jis vartoja narkotikus, o užvakar nufilmuotas grasinimas nužudyti.

Vieni Toronto gyventojai ragina R.Fordą nedaryti miestui gėdos, kiti mano, kad jo elgesys tiesiog žmogiškas.<br>AP nuotr.
Vieni Toronto gyventojai ragina R.Fordą nedaryti miestui gėdos, kiti mano, kad jo elgesys tiesiog žmogiškas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:07 PM

„Aš jį ką tik mačiau. Man dėl to baisiai gėda ir net nežinau, ką pasakyti”, – vos išvydęs paskutinį kompromituojantį vaizdo įrašą suskubo aiškintis didžiausio Kanados miesto vadovas. 

Tai buvo jau trečias viešas 44 metų vyro atsiprašymas per keletą pastarųjų dienų. Remdamasis „Toronto Star”, BBC, AP apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Praėjusį sekmadienį jokiai partijai nepriklausantis politikas žadėjo mažiau gerti ir valgyti, o antradienį kone verkdamas prisipažino vartojęs narkotikus.

Tiesa, savo paklydimus jis liovėsi neigti tik įspraustas į kampą – kai policija pranešė turinti vaizdo įrašą, kuriame R.Fordas matomas traukiantis dūmą iš kreko pypkutės.

Vis dėlto dviejų mokyklinio amžiaus vaikų tėvas neketina atsistatydinti ir netgi rengiasi siekti antrosios kadencijos per 2014-ųjų spalį vyksiančius Toronto mero rinkimus.

Grasino būdamas girtas

Naujausią klipą, kuriame matomas apsvaigęs ir grasinimais besišvaistantis R.Fordas, paviešino dienraštis „Toronto Star”. Leidinys atskleidė, kad už jį paklojo 5 tūkst. JAV dolerių (13 tūkst. litų).

Iš pasiturinčios politiko šeimos kilęs R.Fordas toje ištraukoje atrodo susijaudinęs.

Jis mojuoja rankomis, raitojasi rankoves ir grasina kažkokiam asmeniui išplėšti gerklę, išlupti akis ir įsitikinti, kad jis mirė.

„Aš rimtai, brolau. Arba jis mirs, arba aš”, – už kadro esančiam žmogui pakeltu tonu sako R.Fordas. Jų pokalbį filmuoja trečias asmuo.

Vaizdo įrašo kontekstas – nežinomas. Kada ir apie ką kalbėjo, nepaaiškino ir pats politikas. „Buvau labai girtas”, – tepasakė jis.

Melavo penkis mėnesius

R.Fordas šį smūgį savo reputacijai patyrė praėjus vos dviem dienoms po viešo prisipažinimo vartojus kreką – sunkią priklausomybę sukeliančius narkotikus.

Tiesa, apie tai kanadiečiai sužinojo dar gegužę, kai „Toronto Star” pranešė, jog matė vaizdo klipą, kuriame R.Fordas rūko narkotikus ir savo treniruojamą mokyklos futbolo komandą vadina „sup..tomis mažumomis”.

Šio įrašo kopijos žurnalistams nepavyko gauti, todėl meras žinią neigė – iki praėjusios savaitės, kai policija paskelbė radusi minėtą vaizdo medžiagą.

Policijos pareigūnai ją aptiko per R.Fordo bičiulio, kuris buvo įtariamas prekyba narkotikais, sekimo operaciją. Jis kartais dirbdavo mero vairuotoju.

Apie tai sužinojęs R.Fordas iš pradžių prabilo apie polinkį į alkoholį. Bet netrukus ryžosi surengti spaudos konferenciją ir prisipažinti, kad rūkė kreką.

„Dėl visko kaltas tik vienas asmuo – aš. Pasielgiau blogai ir tai pripažinti buvo sunkiausias ir gėdingiausias dalykas mano gyvenime.

Daugiau neturiu ką slėpti. Tai niekada, niekada, niekada nepasikartos”, – ašaras tramdė R.Fordas, išpažinties valandai pasirinkęs spalvingą kaklaraištį.

Motina gydymui nepritaria

Per tą pačią spaudos konferenciją Toronto meras pažymėjo, kad ketina dirbti toliau. Miesto gyventojai šią žinią sutiko prieštaringai.

Prie savivaldybės pastato susirinkę protestuotojai paragino R.Fordą trauktis ir miestui nedaryti gėdos. Kiti įsitikinę, kad meras puikiai valdo miestą, o skandalai tik parodė žmogišką politiko veidą.

Toronto tarybos nariai, kurie neturi galios atleisti merą, spaudžia R.Fordą atsistatydinti.

Jie ketina kreiptis į Ontarijo provincijos vyriausybę, kad ji padėtų prasižengėlį pašalinti iš posto.

R.Fordas atsisako pasitraukti iš pareigų net trumpam, kad pasigydytų reabilitacijos klinikoje.

Sūnaus gydymui nuo priklausomybės ligų nepritaria ir mero motina Diane Ford.

Esą R.Fordas taip atsidavęs savo darbui, kad jam būtų pražūtis švaistyti laiką gydymo įstaigoje. D.Ford tikino, kad pati nuvežtų sūnų į kliniką, jeigu matytų, jog jam reikia profesionalios pagalbos.

O kol kas esą pakaks, jeigu jis laikysis šių motinos prisakymų: pradės mesti svorį, pasisamdys vairuotoją, automobilyje įsirengs alkoholio matuoklį ir vengs blogos kompanijos. („Toronto Star”, BBC, AP, „Reuters”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?