Amerikietis, kuriam buvo persodintas veidas, pasirodė su nauja žmona ir šunimi

JAV pacientai, kuriems pirmiesiems buvo atliktos viso veido transplantacijos, susigyvena su savo nauja išvaizda ir kabinasi į gyvenimą. Medikus džiugina susiformavusios kraujagyslės, jungiančios transplantuotą odą su pacientų veido audiniais. Geriausias tokios sėkmės pavyzdys - Dallasas Wiensas, pirmasis amerikietis, kuriam buvo persodintas visas veidas. 28 metų vyras trečiadienį atvyko į Šiaurės Amerikos radiologų bendrijos kasmetinį suvažiavimą, lydimas naujos žmonos ir šuns vedlio – auksinio retriverio, praneša AP.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-05 10:24, atnaujinta 2018-02-19 23:33

„Visas mano gyvenimas yra stebuklas“, - sakė D.Wiensas spaudos konferencijoje.

Jo veidas nudegė 2008 m., kai jis, dažydamas bažnyčią, galva prisilietė prie aukštos įtampos laidų.

Vyras liko gyvas, jam buvo atlikta operacija, tačiau po to jis dvejus metus gyveno, veide turėdamas tiktai burnos skylę.

2011 m. Bostono „Brigham and Women's“ klinikoje jam buvo atliktas viso veido persodinimas. Toje pačioje klinikoje tais metais veidas persodintas dar dviem pacientams. Medicininiai tyrimai rodo, kad, praėjus metams po operacijos, visiems trims pacientams susiformavo naujas kraujagyslių tinklas. Šių metų pradžioje klinikoje atlikta ketvirtoji viso veido transplantacija.

Kraujagyslių tinklas su donoro audiniais susiformuoja ir kitais persodinimo atvejais, tačiau medikai sako, kad pilno veido persodinimo atveju tai stebima pirmą kartą.

Šis atradimas, pasak radiologo Franko Rybicki, gali ateityje padėti sutrumpinti operacijos laiką kitiems pacientams. Šiuo metu ji trunka apie 30 valandų. Medikams nebūtina sujungti daugybės plonyčių paciento ir donoro kraujagyslių – pasirodo, kad pakanka sujungti tiktai dvi veido ar kaklo arterijas.

Veido transplantacijos, naudojant mirusius donorus, vis dar tebėra eksperimentinės. Nuo 2005 metų jų atlikta mažiau nei 30.

Po Bostono medikų sėkmės tikimasi, kad pacientai su naujais veidais nugyvens ilgą ir produktyvų gyvenimą.

Iki tragedijos D.Wiensas gyvenime turėjo daug problemų, bet dabar jis sako, kad jam nieko nebetrūksta, išskyrus galimybės matyti – jis liko aklas.

„Aš sužinojau daugiau apie kitus žmones ir apie save, būdamas aklas“, - prisipažino jis.

Su savo žmona Jamie Nash jis susipažino paramos grupėje nudegimus patyrusiems pacientams. Kovą jie susituokė toje pačioje bažnyčioje, kur įvyko D.Wienso gyvenimo tragedija.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.