Politologas: Ukrainos valdžia griebiasi desperatiškų priemonių

Ukrainoje augant įtampai kiekvienas neatsargus sprendimas gali būti lemiamas ir išprovokuoti neprognozuojamas reakcijas. Apie tai kalba ir portalo lrytas.lt kalbintas ekspertas.

Kol kas Kijevo Nepriklausomybės aikštę supantys pareigūnai su skydais ir guminėmis lazdomis laikosi ramiai, tačiau netrukus viskas gali pasikeisti.<br>AP nuotr.
Kol kas Kijevo Nepriklausomybės aikštę supantys pareigūnai su skydais ir guminėmis lazdomis laikosi ramiai, tačiau netrukus viskas gali pasikeisti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

2013-12-09 14:56, atnaujinta 2018-02-19 22:06

Po to, kai šiandien į Kijevą pradėjo plūsti saugumo pajėgų daliniai, opozicijos atstovai paragino žmones burtis prie barikadų. Kol kas aikštę supantys pareigūnai su skydais ir guminėmis lazdomis laikosi ramiai.

Tačiau vien jų pasirodymas ir protestų simboliu tapusios Nepriklausomybės aikštės apsupimas įkaitino atmosferą, o pozicija prabilo apie artėjantį aikštės šturmą. Kuo gali baigtis saugumo pajėgų pasirodymas portalas lrytas.lt klausė politologo Tomo Janeliūno.

„Sunku būtų tikėtis, kad pareigūnai agresyviai bandytų stumti iš aikštės. Nes tada akivaizdžiai galėtų reikšti jei ne aukas, tai sužalojimus, o tai jau būtų žymiai rimtesnis nusižengimas, nusikaltimas prieš žmones ir sulauktų griežto pasmerkimo iš tarptautinių organizacijų, politikų.

Tad, kas vyksta, kol kas galbūt yra daugiau yra psichologinis spaudimas, valdžia tikisi, kad žmonės ims skirstytis.

Jei prasidėtų agresyvūs veiksmai galima būtų tikėtis ir agresyvesnės reakcijos iš protestuotojų pusės. Situacija taptų visiškai nekontroliuojama, nes nei protestų lyderiai, nei valdžios atstovai nesugebėtų suvaldyti situacijos“, - teigė T.Janeliūnas.

- Kodėl būtent dabar tai daroma? Juk sykį jau bandyta išvaikyti, žmonių dar daugiau atėjo ir nepanašu, kad tokios priemonės veiktų.

- Gali būti, kad Ukrainos valdžia imasi desperatiškų priemonių, nes mato, kad protestai nesiliauna. Ir tokiose situacijose kartais priimami neadekvatūs sprendimai. Kol kas nėra kažkokių agresyvių veiksmų iš protestuotojų pusės, kurie keltų grėsmę dabartinei valdžiai. Ir jie galėtų ten sau ramiai būti, nebent V.Janukovyčius turi grafiką iki kada jam reikia pasirašyti sutartis su Putinu ir jis nori iki to laiko išvaikyti protestuotojus, nes tada minia bus visai suerzinta.

- Koks blogiausias variantas? Jeigu viskas baigsis kruvinu demonstrantų išvaikymu, ko galima laukti?

- Aišku, visų pirma būtų pasmerkimas, gal netgi sankcijos prieš konkrečius asmenis, kurie davė įsakymą panaudoti jėgą prieš civilius gyventojus. Galima sulaukti ir pakankamai radikalių sankcijų, pavyzdžiui tokių, kurios taikomos Baltarusijos ir kitiems režimams.

O kas būtų Ukrainoje, kol kas sunkiai pasakyti. Tokios masės žmonių neįmanoma išvaikyti. Be to, viskas gali pavirsti į pačios opozicijos skilimą, nes ten irgi yra radikalesnių jėgų.

Šios gali imtis griežtų priemonių, kurios gali peraugti į pilietinį pasipriešinimą prieš ginkluotąsias pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.