Priešlaikiniai rinkimai Ukrainoje jau arti?

Priešlaikiniai rinkimai Ukrainoje yra įmanomi ir jie turėtų įvykti artimiausiomis savaitėmis. Tiek šalies vadovai, tiek oponuojantys politikai įrodė, kad tvirtai laikosi savo pozicijos. Todėl sprendimai turi būti priimti greitai, nes situacija gali pratrūkti smurtu. Taip mano Lietuvos politikai, stebėję situaciją Ukrainoje.

Lenino paminklas Kijeve nugriautas. Ar grius ir Ukrainos valdančioji koalicija?<br>AP nuotr.
Lenino paminklas Kijeve nugriautas. Ar grius ir Ukrainos valdančioji koalicija?<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Dec 18, 2013, 1:57 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:47 PM

Maidanas jau tris savaitgalius kunkuliuoja nepasitenkinimu Ukrainos valdžia. Nuo to laiko, kai lapkričio 28-osios naktį Vilniuje tos šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti susitarimus su Europos Sąjunga.

Šalyje griaudi protestai, dalis visuomenės nepasitiki valdžia, tačiau konkrečių šitos situacijos sprendimų kol kas nėra. Seimo nariai Petras Auštrevičius ir Gediminas Kirkilas, kurie patys lankėsi Kijeve ir seka situaciją, tiki, kad valdžios ir visuomenės konfliktas pratrūks artimiausiu metu.

Būtinas Europos palaikymas

Savaičių klausimas. Taip apie Ukrainos priešlaikinių rinkimų galimybę sakė socialdemokratas G.Kirkilas.

„Aš nematau kitos išeities. Be priešlaikinių rinkimų tokia situacija normalioje demokratinėje valstybėje neišsispręstų“, - sakė politikas. Jis patikslino, kad tiksliai nuspėti situaciją yra sudėtinga, nes tiek valdžios, tiek opozicijos pozicijos yra tvirtos.

G.Kirkilas mano, kad Ukrainos politinė situacija labai priklausys nuo Europos Sąjungos pozicijos. Ketvirtadienį Briuselyje susitiks Europos vadovų taryba. Tikimasi, kad bent neformaliai bus aptartas ir Ukrainos klausimas. Svarbūs Senojo žemyno politikai turėtų išreikšti palaikymą Kijevo protestuotojams.

„Jeigu Europos Sąjunga ir toliau turės tvirtą poziciją dėl Ukrainos, jeigu bus aukšto lygio atstovavimas, tai galime tikėtis kompromisinio varianto – priešlaikinių rinkimų. Jei būtų nuspręsta rodyti mažiau dėmesio, tai Ukrainos opozicija ir ją palaikantys žmonės tai suprastų, kaip šalies atidavimą Rusijai“, - kalbėjo G.Kirkilas. Jis pabrėžė, kad netiki tokiu scenarijumi.

Socialdemokratas sako, kad Europos pozicija dėl padėties Ukrainoje yra svarbi ir dėl to, kad įtampa nepratrūktų smurtu: „Opozicijos ir piliečių pozicija yra labai kieta, todėl be tokio sprendimo, kaip priešlaikiniai rinkimai, šita situacija neišsispręs.“

Pirmalaikiai rinkimai – jau netoli

Abi pusės nerodo jokių ženklų, kad galėtų atsitraukti iš savo užimtų pozicijų. Priešprieša tik didėja, skirtumų vis daugiau. Todėl sprendimas turi būti surastas ne tik Ukrainoje, bet ir Europos Sąjungoje. Taip mano Seimo narys, liberalas P.Auštrevičius.

„Nėra jokių ženklų, kad įtampa galėtų sumažėti. Ypač po vakarykščių prezidento Janukovyčiaus susitikimų Rusijoje, per kuriuos buvo pasirašyta daug visokių susitarimų. Tie susitarimai yra su dvigubu pamušalu ir aiškumo neįnešė“, - sakė P.Auštrevičius.

Kalbėdamas apie tai jis norėjo pabrėžti, kad situacija darosi vis sudėtingesnė. Todėl Ukrainos politikams ir visuomenei reikia pagalbos ieškant konstruktyvių sprendimų.

Politikas tiki, kad ketvirtadienį prasidėsiančiame Europos vadovų tarybos susitikime bus išreikštas aiškus palaikymas Ukrainos visuomenei. Turi būti priimti sprendimai, kurie įgalintų atitinkamas Senojo žemyno institucijas padėti situaciją išspręsti greičiau.

Kokios aplinkybės turėtų susiklostyti, kad Ukrainoje įvyktų priešlaikiniai rinkimai? „Aš manau, kad visos tos aplinkybės jau dabar yra“, - sakė liberalas.

Politikas mano, jog Ukrainos valdančioji koalicija rodo, kad nesugeba adekvačiai reaguoti į visuomenės poziciją, nesugeba priimti konkrečių sprendimų ir nuraminti visuomenę. Nepasitenkinimas yra jaučiamas net pačioje V.Janukovyčiaus aplinkoje.

„Priešlaikiniai rinkimai yra minimalus sprendimas, kuris gali nuraminti politines aistras. Man tai atrodo visiškai normalus dalykas ir, manau, kad jis greitai bus priimtas. Kitos išeities nėra“, - kalbėjo P.Auštrevičius.

Seimo narys sako, kad priešlaikinių rinkimų galimybė priklausys ir nuo to, ką prezidentas V.Janukovyčius papasakos visuomenei apie susitikimus Rusijoje, kaip žmonės į tai sureaguos.

„Nepasitenkinimo yra pakankamai daug, todėl priešlaikinių rinkimų galimybė paaiškės pakankamai greitai“, - spėjo P.Auštrevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.