Mažiau keliaujantys italai bent valgys sočiai

Mažiau kelionių? Taip. Mažiau dovanų? Galbūt. Mažiau telefonų? Ne. Taip būtų galima apibūdinti šiemetes italų Kalėdas. Bent jau remiantis paskelbtomis vartotojų apklausomis, rašo „Lietuvos rytas“.

Italijos šeimos šventes sutiks kukliau, tačiau neatsisakys skanėstų ir ypač vietos gamintojų produktų.
Italijos šeimos šventes sutiks kukliau, tačiau neatsisakys skanėstų ir ypač vietos gamintojų produktų.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė

Dec 23, 2013, 10:25 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:31 PM

Krizė, augančios kainos, didėjantys mokesčiai – pagrindinės priežastys, kodėl italų Kalėdos nebus tokios, kokių norėtų.

Įvairios vartotojų apklausos rodo, kad mažiau darbo ir pinigų turintys italai priversti atsisakyti kelionių, bet neatsispiria naujausiems technologijos žaisliukams ir tradiciniams Kalėdų pyragams.

Priversti likti namie

Italijos smulkiojo ir vidutinio verslo asociacijos „Confesercenti“ atliktas tyrimas rodo, kad absoliuti dauguma italų šiemet atsisakys to, be ko maždaug prieš dešimtmetį neįsivaizduodavo žiemos atostogų.

Verslininkų asociacijos teigimu, aštuoni italai iš dešimties nevažiuos slidinėti į kalnus, apžiūrėti kokių nors archeologijos paminklų ar degintis į šiltuosius kraštus.

80 procentų Apeninų pusiasalio gyventojų per Kalėdas ir Naujuosius metus liks namie.

Ir ne todėl, kad trokšta praleisti šventes su šeima. Beveik 40 procentų italų teigia kelionėms tiesiog neturintys pinigų.

Tačiau net likę 20 procentų italų keliaus labai kukliai. Jei tikėtume statistika, 52 procentai leisis į trumpą 3–5 dienų kelionę į netolimą Europos šalies sostinę, kur planuoja išleisti iki 250 eurų (apie 860 litų).

Tik nedidelė saujelė – vos 2 procentai pasilepins saule Afrikoje, Indonezijoje ar Pietų Amerikoje. Dar mažiau – vienas iš šimto aplankys Šiaurės Ameriką.

„Confesercenti“ apskaičiavo, kad atostogoms italai išleis vidutiniškai 694 eurus (2,4 tūkst. litų) – beveik dešimt procentų mažiau nei pernai.

Tačiau ekonominiai sunkumai slegia ne visus. Štai 4 procentai namus paliksiančių italų mėgausis 15 ir daugiau dienų kelione, kuriai išleis daugiau kaip 2250 eurų (7,7 tūkst. litų).

Kaipgi be pyragų?

Italijos žemdirbius vienijanti organizacija „Coldiretti“ apskaičiavo, kad kelionėms, pramogoms ir drabužiams taupys 57 proc., o Kūčių vakarienei ir Kalėdų pietums – tik 12 proc. italų šeimų.

Mažiau eurų italai išleis egzotiniams vaisiams ir brangiems delikatesams, tokiems kaip ikrai ar omarai, tačiau negailės pinigų vietos produktams.

Žemdirbių džiaugsmui, septyni iš dešimties italų ketina pirkti vietos ūkininkų gėrybių turguose ir Kalėdų mugėse.

Italai netaupys ir tradiciniams Kalėdų pyragams pandorui (pandoro) ir panetonei (panettone), nors šie kelių šimtų metų tradiciją turintys kepiniai pabrango kone 5 proc. O „Coldiretti“ apskaičiavo, kad kiekviena šeima įsigis bent po du Kalėdas simbolizuojančius pyragus.

Dovanų vaikai nepritrūks

Italijos prekybininkų konfederacija „Confcommercio“ teigia, kad mažiau pinigų italai iššvaistys ne tik kelionėms, bet ir dovanoms. Skaičiuojama, kad kiekvienas italas po Kalėdų eglute paliks vidutiniškai po 36 eurus (apie 125 litus).

Daugelis italų šiemet ketina pirkti naudingas dovanas, tokias kaip kūno priežiūros priemonės, drabužiai ar šventiškai supakuoti maisto produktai.

Vis dėlto beveik trys italai iš dešimties neatsispirs technologinėms naujovėms ir, kaip ir pernai, šturmuos išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių parduotuves.

Tiesa, labiausiai iš Kalėdų Senelio italai laukia visai ne daiktų. Smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos tyrimo duomenimis, 56 proc. italų norėtų darbo, o 27 proc. – mažesnių mokesčių.

Tačiau prekybininkai perspėja, kad apie 5 procentus italų iš viso negaus jokių dovanų.

Vieninteliai, kurie per Kalėdas nerizikuoja Italijoje likti tuščiomis rankomis, – vaikai. Jiems dovanas žada pirkti šimtas procentų apklaustų italų.

Kalėdų pyragas

Tradiciškai italų Kalėdos neįsivaizduojamos be šventinio pyrago – panetonės. Jo paruošimas – ištisos dienos reikalaujantis procesas. Todėl 99 procentai italų šiuos kalėdinius pyragus perka parduotuvėje. Tačiau jei turite laiko ir kantrybės, panetonę galite išsikepti ir namie.

Ingredientai: 500 g miltų, 160 g sviesto, 4 dideli kiaušiniai, 12 g mielių, 160 g cukraus, 65 ml pieno, druskos, 150 g razinų, 100 g gabalėliais pjaustytų džiovintų vaisių, tarkuota citrinos žievelė.

Paruošimas: mieles ištirpdykite šiltame piene, įberkite 100 g miltų ir palikite kilti apie valandą. Suberkite likusius miltus, sudėkite suminkštėjusį sviestą, kiaušinius, vandenį, druską, cukrų ir išminkykite rankomis. Sudėkite vandenyje išbrinkusias razinas, džiovintus vaisius, tarkuotą citrinos žievelę ir darsyk išminkykite. Palikite tešlą kilti 12 valandų.

Iškilusią tešlą įdėkite į cilindro formos popierinę kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 45 min. Kad iškepęs pyragas nesukristų, apačioje įsmeikite keturis virbalus arba plonus iešmus ir pakabinkite ant kėdžių atvėsti žemyn galva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.