V.Putinas šantažavo V.Janukovyčių fašistine jo šeimos praeitimi?

Kas atsitiko Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kad iš susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu lapkritį jis išėjo visas persimainęs – taip, kad net išgąsdino partijos kolegas? Ištikimiausi bendražygiai prisipažino niekada anksčiau jo tokio nematę. Būtent tada V.Janukovyčius radikaliai pakeitė požiūrį dėl Ukrainos eurointegracijos, šalyje sukeldamas iki šiol nenurimstančią, kraujo ir žmonių aukų pareikalavusią pasipiktinimo bangą.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2014-02-04 19:28, atnaujinta 2018-02-16 17:21

Ekonominės analizės instituto prezidentas, buvęs V.Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas interviu Ukrainos televizijai Hromadske.TV sakė manantis, kad V.Putinas V.Janukovyčių šantažavo. Gali būti, kad šantažas buvo visai ne ekonominio ar politinio, o asmeninio pobūdžio.

„Neatmesčiau galimybės, kad prieš poną Janukovyčių buvo naudojamas asmeninio pobūdžio šantažas, – sakė buvęs V.Janukovyčiaus patarėjas. – Nežinau, kiek Ukrainoje žinoma informacija apie tai, kas buvo ir kuo užsiėmė Viktoro Fiodorovičiaus tėvas Fiodoras Vladimirovičius Janukovyčius Antrojo pasaulinio karo metais Baltarusijos teritorijoje.“

Pasirodo, F.Janukovyčius Antrojo pasaulinio karo metais, kai Vokietijos karinės pajėgos buvo okupavusios Baltarusiją, tarnavo policijoje. Atėjus sovietiniams daliniams, NKVD jį išsiuntė į Rytų Ukrainą, Stalino (dabar – Donecko) sritį.

„Jeigu ši informacija atitinka tikrovę ir šiuo metu Ukrainoje nėra plačiai žinoma, ji dabartiniam Ukrainos prezidentui galėjo pasirodyti gana skausminga“, – spėja A.Ilarionovas.

Dalis NKVD informacijos apie V.Janukovyčiaus tėvo ryšius su naciais yra prieinama viešai internete, bet anaiptol ne viskas.

„Gali būti, kad V.Putino rankose atsidūrė realūs, ar – neatmetu tokios galimybės – sufalsifikuoti dokumentai apie tai, kuo konkrečiai užsiėmė F.Janukovyčius per Antrąjį pasaulinį karą. Gali būti, kad apie tai nežinojo ir pats V.Janukovyčius“, – sako A.Ilarionovas.

Jo manymu, gali būti, kad tada V.Janukovyčiui buvo duota susipažinti su tais dokumentais, ir jis išsigando. „Potenciali galimybė, kad su šiais dokumentais bus supažindinta plačioji publika, padarė poveikį ponui Janukovyčiui. Todėl jis radikaliai pakeitė savo požiūrį“, – spėja buvęs patarėjas.

Senelis – baltagvardietis?

V.Janukovyčiaus šeimos praeitį jau senokai atkapstė Ukrainos tinklaraštininkai. Anarchistu save pristatantis Borisas Serdykas dar 2012 m. gegužę internete paskelbė keletą dokumentų, įrodančių apie F.Janukovyčiaus ryšius su naciais, kopijas.

Tinklaraštininkas pasakoja, kad per 2004 m. rinkimų kampaniją V.Janukovyčiaus biografijoje tebuvo nurodyta, kad jo tėvas išėjo į frontą ir buvo sunkiai sužeista.

„Tėvo paslaptį pavyko atskleisti iš keleto archyvinių dokumentų, kurie duoda pagrindo manyti, kad ar išsigydęs sužeidimus, ar po dezertyravimo jis bendradarbiavo su fašistų okupantais“, – rašo B.Serdykas.

„Nešvarus“ ne tik V.Janukovyčiaus tėvas, bet ir senelis. Šiandien V.Janukovyčiaus rėmėjai keikia protestuotojus, pasišlykštėję vadindami juos „banderovcais“, nežinodami, kad prezidento senelis iš tėvo pusės Vladimiras Petrovičius Janukovyčius taip pat aršiai kovojo prieš sovietinę valdžią.

Jis pilietinio karo laikais tarnavo baltagvardiečių armijoje ir su ginklu rankoje kovojo su sovietine valdžia bei tais kaimų gyventojais, kurie sutiko ją pripažinti.

Pasak tinklaraštininko, prezidento senelis buvo tapęs tikru valstiečių siaubu – Vladimiro Janukovyčiaus dalinys ėjo per kaimus, degindamas trobas, atimdamas gyvulius ir prievartaudamas moteris. Apie žvėrišką Vladimiro Janukovyčiaus elgesį esą buvo rašoma tuometėje bolševikų spaudoje.

Kai baltagvardiečiams nustojo sektis, Vladimiras Janukovyčius persimetė į bolševikų pusę. „Dėl įgimto galvažudžio talento jis greitai padarė karjerą ir čia, energingai persekiodamas buvusius kovos draugus. Jis vadovavo masinėms baltųjų karininkų žudynėms Žytomyre ir Samaroje, ir, kai kuriais duomenimis, talkininkavo čekistui Jakovui Jurovskiui sušaudant caro šeimą Jekaterinburge“, – rašo B.Serdykas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.