D.Bulatovas: aktyvistas, kankinys ar oligarchų kovos auka?

Lietuvoje nuo patirtų sužalojimų besigydantis Dmytro Bulatovas vadinamas kankiniu, Viktoro Janukovyčiaus režimo auka. Ryškiausi to įrodymai – žaizda žande ir dalis nupjautos ausies.

Prieš išgarsėdamas kaip vienas "Automaidano" lyderių D.Bulatovas kovojo su be priežiūros paliktais atvirais šuliniais, į vieną kurių įkrito jo sūnus.<br>"Facebook" nuotr.
Prieš išgarsėdamas kaip vienas "Automaidano" lyderių D.Bulatovas kovojo su be priežiūros paliktais atvirais šuliniais, į vieną kurių įkrito jo sūnus.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Feb 7, 2014, 10:53 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:04 PM

Tačiau tai – tik dalis istorijos. Taip, ji skambiai pateikiama ir, regis, akivaizdus Ukrainos valdžios susidorojimo su kritikais įrodymas. Bet neatsakytų klausimų – kur kas daugiau.

Kas yra tas vyras ir kaip jis vos per metus iš kuklaus automobilių remonto dirbtuvių savininko tapęs vienu garsiausių Ukrainos aktyvistų, kurio vardas linksniuojamas visame pasaulyje?

Liko daug neatsakytų klausimų

Vienas ukrainiečių opozicinio judėjimo „Automaidanas“ lyderių tikina buvęs pagrobtas, savaitę muštas, kitaip žalotas.

Kaip įrodymą 35 metų vyras spaudos konferencijos metu Vilniuje rodė savo žaizdas, atskleidė šiurpias kankinimo detales, žurnalistams pateikė nuotraukas, net pažadėjo savaitę nesiskusti – taip esą būtų nutildyti skeptikai pasigendantys per 8 kankinimo dienas turėjusios ušželti barzdos.

Vis dėlto skeptikų tai nenutildė. Kas jį pagrobė, kodėl kankino, o vėliau paleido? Ir ar iš viso D.Bulatovas papasakojo visą istoriją? Ar pagrįsti įtarimai, kad D.Bulatovas dėl savo veiklos tapo sąskaitų suvedinėjimo bei reketininkų, o ne kaip pats sako „Rusijos specialiųjų tarnybų“ auka? O gal tokie įtarimai tėra Rusijos propagandos bandymas apjuodinti aktyvistą?

Perspėjo apie siautėjančius banditus

„Jūs atvykote į banditiniais metodais valdomą valstybę. Tai, kas pas mus čia vyksta, jūs Vakaruose matyt nelabai suprantate.

Čia nusikaltėliai veikia išvien su valdžia, su pareigūnais. Milicininkai su „tituškomis“ stabdo žmones, valdžia ar ją savo rankose laikantys oligarchai gali tiesiog atimti tavo verslą ir nieko nepadarysi„ - tai vieni labiausiai įstrigusių žodžių, kuriuos praėjusią savaitę išgirdau Ukrainoje.

Neskubėjau besąlygiškai tikėti valdžios kritikų nuomone. Juk Lietuvoje netrūksta įsterikų, kurie baugina klanais, valdžios susimokymais su įtakingais oligarchais, žydais, masonais ar kuo tik nori.

Tačiau pastebėjau, kad Ukrainoje tokios kalbos apie valdžios savivaliavimą – ne kokia violetinė isterija, o tikra, galbūt net pagrįsta baimė. Žmonės nuoširdžiai bijojo D.Bulatovo likimo ir kone su ašaromis akyse pasakojo, kad jis greičiausiai jau guli kur nors užkastas ar sudegintas.

Tuomet jie dar nežinojo, kad D.Bulatovas yra gyvas, atsiras ir papasakos savo istoriją. Tačiau apie patį vyrą ukrainiečiai žinojo ne iš nuogirdų, nes jis jau kurį laiką buvo spėjęs pagarsėti, kaip uolus aktyvistas.

Kovotojas su netvarka gatvėse

Galima nemėgti žodžio "aktyvistas" ir klausti, ką tas žmogus iš tiesų veikia gyvenime, iš ko valgo duoną. O juk D.Bulatovo dabar niekas kitaip ir nevadina - tik aktyvistu. Nors tokiu jis tapo visai neseniai. Į viešumą D.Bulatovas iškilo pernai. Tik ne kaip prieš valdžios savivalę automobiliais skrajojantis „Automaidano“ lyderis, o kaip žmogus su gerokai kuklesniais užmojais.

Praėjusių metų balandį Kijeve buvo surengta iki tol nematyta pilietinė akcija „Gendelikas“, kurios vienas lyderių buvo iki tol niekam nežinomas D.Bulatovas. Gendelikais vadinamos nedidelės užeigos, kioskai, kuriuose pardavinėjamas maistas, alkoholis, cigaretės ar panašios prekės.

Dažnai jos statomos nelegaliai, o tokius „versliukus“ kontroliuoja išeiviai iš Kaukazo. Retai mandagūs, dažnai agresyvūs ir atrodantys pavojingai. Vienas tokių gendelikų buvo įkurtas apleistame Tautų draugystės parke.

Gendeliko savininkas azerbaidžianietis nustėro, kai vieną dieną į parką suvažiavo dešimtys aktyvistų ir ėmė griauti savavališkai pastatytą kioską. Skeryčiodamas rankomis ir garsiai baugindamas aktyvistus azerbaidžianietis iškvietė milicininkus. Tačiau aktyvistai buvo pasiruošę – statinys nelegalus, o parkas priklauso piliečiams. Pareigūnai patrypčiojo vietoje ir nusprendė nesikišti.

Išardę visą parą veikusį alkoholio tašką aktyvistai atvežė suoliukų, įrengė vaikų žaidimų aikštelę, lauko sporto įrengimų. Ne visi atkreipė dėmesį, kad gražios pilietinės akcijos metu suplazdėjo iki tol nematytos vėliavos su keistu simboliu ir užrašu - „Socialiai atsakinga visuomenė“.

Šios nevyriausybinės organizacijos vadovu ir buvo D.Bulatovas. Praėjusių metų rudenį jis ėmėsi dar vienos akcijos. Po to kai Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose pasipylė istorijos apie žmones, įkrentančius į neuždengtus paliktus šulinius, D.Bulatovas pasiūlė idėją – uždenkime tuos šulinius. Tai tapo ir asmenine kova, mat į vieną šulinį įkrito D.Bulatovo 12-metis sūnus Denisas.

Kijeve D.Bulatovas tapo vietos įžymybe – bergždžiai mėgindamas įtikinti valdininkus ką nors daryti dėl atvirų šulinių jis pats suveikė plastikinius dangčius.

Valdininkai spyriojosi. Esą D.Bulatovas užsiima nelegalia saviveikla, nors pats aktyvistas teigė, kad visuomenės surinktomis lėšomis 100-200 grivinų kainuojančiais dangčiais uždengė dešimtis šulinių ir taip išgelbėjo žmones nuo pavojaus. Ir vėl į viešumą iškilo „Socialiai atsakingos visuomenės“ logotipas, o D.Bulatovą ėmė kalbinti žurnalistai, kviesti į laidas.

Geras draugas milijonierius

Kadangi iniciatyva buvo graži, niekas per daug nesidomėjo, iš kur ši organizacija ir D.Bulatovas gauna pinigų savo projektams. Kaip kuklaus automobilių remonto ir apdailos centro vadovas staiga tapo aktyvistu, gelbėjančiu parkus ir vaikus?

Tačiau pasidomėjus kokie yra D.Bulatovo pomėgiai ir kas yra jo draugai, vaizdas tampa aiškesnis. Vienas pastarųjų – ir turtingas, ir įtakingas Jurijus Zozulia. Ukrainos Vendlenčių federacijos prezidentas, milijonierius. O tai Ukrainoje reiškia vieną – oligarchas.

Žinoma, tik smulki žuvelė, palyginus su sunkiasvoriais, milžinišką įtaką valstybėje turinčiais oligarchais, tokiais kaip Renatas Achemtovas ar Viktoras Medvečukas. Bet jei turi daug pinigų, oficialias valstybines pareigas, nori to ar ne - priklausai neoficialiam oligarchų luomui. J.Zozulia tokiu nesijaučia, bet atvirai giriasi draugyste su D.Bulatovu.

„Dimą pažįstu jau 7 metus, o pastaruosius ketverius metus esame draugai. Jis – pats sunkiausias vandenlentininkas Ukrainoje, dalyvavo varžybose svorio kategorijoje iki 135 kilogramų. Jis surengė daug naudingų akcijų, tarp kurių kova su „gendelikais“, jaunimo alkoholizmu“, - savo „Facebook“ paskyroje rašė J.Zozulia.

Ne kankinimai, o poilsis turtuolio viloje?

Tokia draugystė su milijonieriu, „Automaidano“ kritikų nuomone yra savaime įtartina. Ar gali būti, kad J.Zozulia sukurpė visą D.Bulatovo pagrobmo istoriją? Versija iškelta, įrodymų nėra, bet būtent tokie gandai apie tariamą D.Bulatovo melą ėmė sklisti nuo pirmosios dienos jo dingimo dienos.

Esą nebuvo jokio pagrobimo – D.Bulatovas 8 dienas tiesiog praleido vienoje J.Zozulios vilų Kijevo pakraštyje. Netgi atsirado "liudininkų", mačiusių D.Bulatovą toje viloje. O internete iš rusiškų šaltinių plinta versijos, kad D.Bulatovo žaizdos tėra grimas, o pasakojama istorija – pasaka.

Žinoma, išvydus D.Bulatovo apipjaustytą ausį, jį, Ukrainos opoziciją ir jos rėmėjus tokios kalbos turėtų papiktinti. Juk ne paslaptis, kad V.Janukovyčiaus šalininkai, Kremlius ir jam ištikimi veikėjai jau kurį laiką kariauja psichologinį karą juodindami opozicijos aktyvistus.

Ukrainos opozicija rusiškuose šaltiniuose menkinama, vadinama JAV, ES, žydų ir, žinoma, gėjų, papirkta mafija, o apie lyderius kuriamos įspūdingos istorijos. Panašių neišvengė ir D.Bulatovas.

Persipynę Ukrainos oligarchų interesai

Praėjusių metų pabaigoje iš kovotojo su neuždengtais šuliniais jis tapo vienu organizacijos „Automaidanas“ lyderiu. Toks išklimas - staigus, bet logiškas. Kaip pagarsėjęs aktyvistas su teigiama reputacija jis be vargo subūrė bendraminčius, kurių netrūko ir J.Zozulios prižiūrimų sportininkų gretose.

J.Zozulia neigia vertęs vandlentininkus dalyvauti „Automaidano“ akcijose, jie esą viską darė savanoriškai. Tačiau iš sporto turtus susikrovęs milijonierius neslepia dosniai aukojęs „Socialiniai atsakingos visuomenės“ veiklai.

Būtent per šią organizaciją buvo finansuojamos „Automaidano“ akcijos. D.Bulatovas bei tikruoju „Automaidano“ organizatoriumi vadinamas garsus žurnalistas, kanalo TVi prezidentas Vitalijus Portnikovas leidosi į pavojingus žygius.

Važinėjanti automobilių kolona ne tik pranešdavo Kijevo centre protestuojantiems opozicionieriams apie saugumo dalinių judėjimą, bet ir naudojo psichologinio poveikio priemones: D.Bulatovas aplankė Ukrainos generalinio prokuroro, Vidaus reikalų ministro namus, beldėsi į duris reikalaudami nutraukti smurtą prieš protestuotojus.

Viena tokia akcija buvo surengta ir prie V.Medvečuko namų. Galbūt tai ir buvo lemiama D.Bulatovo klaida, mat V.Medvečukas vadinamas žmogumi be skrupulų. Be to, įtakingas Ukrainos oligarchas, su Kremliumi draugiškai bendraujantis buvusio Ukrainos prezidento Leonido Kučmos administracijos vadovas ir vienas nedaugelio V.Janukovyčiaus režimo rėmėjų kantrybe ir tolerancija negarsėja.

Greitai internete pasirodė vaizdo įrašas, kurioje užfiksuota dviejų vyrų sekso scena. Užkadrinis balsas dramatiškai teigia, kad vyrai – D.Bulatovas ir V.Portnikovas.

Pastarojo vaidmuo kritikuojant Ukrainos valdžią V.Medvečuką ir jų ryšius su Kremliumi taip pat buvo žinomas ir neatsitiktinis. TVi įkūrė vienas „Jukos“ vadybininkų Konstantinas Kagalovskis. Rusijoje įtariamas pinigų plovimu šis verslininkas emigravo į Londoną.

O dabar pagrindiniu TVi rėmėju laikomas kitas ukrainiečių oligarchas, kelis kanalus valdantis Leonidas Kniažickis. Jis taip pat yra Ukrainos parlamentaras, priklauso pagrindinei opozicinei partijai „Batkivščina“, kuria įkūrė kalinama Julija Tymošenko.

Ir nors valdžią bei V.Medvečuką kritikuojančios TVi valdžia dar neužsmaugė, kanalo advokatai jau kovėsi keliose bylose dėl licenzijos suteikimo bei mokesčių slėpimo.

Tuo tarpu gerokai smulkesnę D.Bulatovo organizaciją Ukrainos Vidaus reikalų ministerija prispaudė ir prieš pat D.Bulatovo dingimą areštavo sąskaitas dviejuose Ukrainos bankuose - „Aval“ ir „Privatbank“.

Beje, pastarajam vadovauja vienas turtingiausių Ukrainos oligarchų Aleksandras Dubiletas, o pagrindis akcininkas yra kitas įtakingas Ukrainos oligarchas Igois Kolomolskis – vienas pagrindinių opozicijos finansinių rėmėjų.

Viskas – dėl pinigų?

Oficialiai sąskaitos areštuotos neva dėl „Automaidano“ neteisėtos veiklos ir ypač dėl akcijų prieš aukštus pareigūnus – vidaus reikalų ministrą, generalinį prokurorą bei V.Medvečuką.

Tačiau neoficialiai kalbama, kad labiausiai pareigūnus domino pinigai, kurie keliavo per „Socialiai atsakingos visuomenės“ sąskaitas.

Ukrainos pareigūnai įtaria, kad „Automaidaną“ solidžiomis sumomis rėmė JAV bei ES, o tos sumos doleriais bei eurais atgulė ne ukrainietiškų, o užsienio bankų - "JP Morgan Chase Bank N.A.", "Standard Chartered Bank New York Branch", "Deutsche Bank Trust Company Americas" sąskaitose.

Versiją, kad D.Bulatovo pagrobimas susijęs su pinigais stiprina ir jo paties pasakojimas. D.Bulatovas Vilniuje teigė, kad profesionaliai mušdami rusakalbiai jo klausinėjo būtent apie pinigus, kuriuos jam esą davė JAV ambasadorius.

Tai galėjo būti ne tik šantažo priemonė. Taip, prisipažinimas prieš tardytojų kameras, kad „Automaidaną“ finansuoja Amerika diskredituotų aktyvistų kovą ir susitiprintų V.Janukovyčiaus rėmėjų teiginius, kad protestai – tai JAV planas nuversti Ukrainos valdžią.

Galų gale D.Bulatovas po kankinimų ir nuolat kartojamo "kur pinigai?“ ir klausimų apie V.Medvečuką buvo paleistas. Kodėl? Juk žiaurumų liudininką palikti gyvą būtų niekam nenaudinga. Juolab, kad jis ne vienintelis, kuris rūpinosi „Automaidano“ finansais.

Tačiau čia būtina priminti, kad pajutę grėsmę kai kurie „Automaidano“ lyderiai spruko į užsienį. Pavyzdžiui Ukrainos vidaus reikalų ministerijai paskelbus D.Bulatovo, Ukrainos parlamentaro Anatolijaus Hricenkos sūnaus Oleksejaus ir su D.Bulatovo automobilių verslu susijusio Serhejaus Kobos paiešką pastarieji du spėjo išykti iš Ukrainos į ES šalis.

D.Bulatovas esą irgi siekė gauti Vengrijos vizą, tačiau prašymas buvo atmestas. Jis liko vienas, žinantis apie “Automaidano“ pinigus, kuriuos dosniai aukojo valdžios kritikai.

Kai sausio 22-ąją užblokavus D.Bulatovo verslo sąskaitas jis buvo pastebėtas prie banko ir norėjo išsigryninti likusius pinigus, jo jau laukė „tituškos“. Kas su juo nutiko toliau žurnalistams papasakojo pats aktyvistas - smūgis, pagrobimas, tardymai.

Bet kas nutiko su tais pinigais, kam jie buvo skiriami, kur išgryninami ir galiausiai ką kankintojams pasakė D.Bulatovas kol kas lieka neaišku.

Užtat ukrainiečių žodžiai apie banditiškais metodais valdomą šalį, apie pinigų išmušinėjimą pasitelkus pareigūnus bei nusikaltėlius dabar skamba tik dar įtartiniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.