Sugrįžtanti valdyti J.Tymošenko – vienytoja ar skaldytoja?

Šeštadienį iš kalėjimo išlaisvinta buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko nėra tokia tautą vienijanti asmenybė, kaip gali pasirodyti stebint vien ją ir jos gerbėjus apėmusią euforiją. Kai kurie ekspertai ir Ukrainoje, ir Vakaruose protestuotojams pataria kuo skubiau prikirpti charizmatiškai politikei sparnus.

J.Tymošenko kalba šeštadienį Nepriklausomybės aikštėje buvo emocinga.<br>AP nuotr.
J.Tymošenko kalba šeštadienį Nepriklausomybės aikštėje buvo emocinga.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

2014-02-23 12:51, atnaujinta 2018-02-16 00:35

Prikirpti sparnus – ne įkalinti, kaip tai padarė nežinia kur dabar esantis prezidentas Viktoras Janukovyčius, bet suvaldyti itin egocentrišką, negailestingą J.Tymošenko charakterį. Ir jokiu būdu neskubėti atiduoti visos valdžios į jos rankas, nes problemų bus dar daugiau, nei jų buvo iki šiol.

Kur dingo opozicijos lyderiai?

Antai kai šeštadienį J.Tymošenko pasirodė ant scenos Nepriklausomybės aikštėje, kad ir kokia jaudinanti buvo jos kalba, šalia garsiosios kalinės nebuvo matyti nei Vitalijaus Klyčko, nei Olego Tiagnyboko.

O būtent šie opozicinių partijų lyderiai kartu su Arsenijumi Jaceniuku, kuris yra J.Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis, buvo tris mėnesius liepsnojusių protestų veidas. Kodėl jų nėra šalia J.Tymošenko?

Galbūt jie supranta, kad Maidane J.Tymošenko mylima toli gražu ne visų. Ant politikės iki šiol krinta šešėlis dėl asmeninio praturtėjimo ir oportunizmo.

Ir iš tiesų, kai J.Tymošenko šeštadienį pasirodė Neprklausomybės aikštėje, jai plojo toli gražu ne visi. Liudininkų teigimu, jai pradėjus kalbėti, dešimtys žmonių kone pasišlykštėję nusisuko ir nuėjo toliau nuo scenos. Paskiros grupelės aktyvistų bandė skanduoti J.Tymošenko pavardę, bet minia jų pavyzdžiu nepasekė. Daugelis jos klausėsi tyliai, kai kas net švilpė.

„Deja, iš J.Tymošenko nieko gera nesitikime“, – aikštėje sakė tik vardu prisistačiusi Svetlana.

„Tai, ką ji padarė anksčiau, nebuvo gerai Ukrainai. Tikimės, kad po įkalinimo ji pakeis savo pažiūras“, – vylėsi kitas protestuotojas Ruslanas.

Negarsėja sugebėjimu taikytis

Vis dėlto pakeisti savo stiliaus J.Tymošenko, regis, net nesiruošia. Emocinga kalba ir pareiškimu, kad dalyvaus prezidento rinkimuose, ji iškart užgožė kitus opozicijos lyderius. Pavyzdžiui, V.Klyčko, kuris anksčiau irgi taikėsi į prezidentus.

Garsus ukrainietis tinklaraštininkas Nikolajus Holmovas šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Melskimės, kad V.Klyčko ir A.Jaceniukas suvaldytų J.Tymošenko ego. Antraip Ukrainos politika pasmerkta.“

J.Tymošenko jau pradėjus kalbėti ir paskelbus apie prezidentines ambicijas, N.Holmovas „Twitter“ iškart padarė išvadą: „Pirmasis jos smūgis V.Klyčko, A.Jaceniukui ir O.Tiagnybokui. Ji niekada negarsėjo sugebėjimu skaitytis su partneriais.“

Kiti „Twitter“ vartotojai iškart ėmė raginti V.Klyčko, kuris turi paskyrą šiame socialiniame tinkle, nepasiduoti: „Jūs – šaunuolis! Nesislėpkite už Julijos, ji – jau praeitis. Nepamirškite susitarimų dėl dujų, kuriuos ji pasirašė.“

J.Tymošenko yra gana prieštaringa politikė – vien dėl savo „skaldyk ir valdyk“ politikos. Kai 2005 metais, po Oranžinės revoliucijos, ji tapo premjere, nepraėjo nė metai, ir ji buvo atleista, pašlijus santykiams su prezidentu Viktoru Juščenka.

Nors 2007-aisiais J.Tymošenko buvo vėl paskirta premjere, nuo to laiko ji darė viską, kad sužlugdytų V.Juščenkos politinę karjerą – pastarasis per 2010-jų prezidento rinkimus su mažiau nei 6 proc. balsų liko vos penktas.

O garsieji J.Tymošenko susitarimai su Rusija 2009-aisiais vargu ar buvo teisėti. Juk Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai balandį nustatė, kad neteisėtas buvo tik jos ikiteisminis sulaikymas – teisėjai nepalaikė J.Tymošenko komandos aiškinimų, jog byla politiškai motyvuota.

Pagrindinis tikslas – valdžia

„Anksčiau balsuodavau už J.Tymošenko, bet ji nuvylė. Turime atsikratyti visų politikų, kurie valdė pastaruosius 22 metus. Mums reikia sąžiningų vidurinės klasės žmonių, kurie vadovavo revoliucijai“, – „Reuters“ pareiškė 50-metis kijevietis taksistas Olegas.

Abejonių dėl J.Tymošenko kaip Ukrainos gelbėtojos įvaizdžio pastarosiomis dienos girdėti ir Vakaruose.

„Džiaugiuosi, kad J.Tymošenko grįžo namo pas savo šeimą. Bet man neramu dėl Ukrainos, kad ji grįžta į politiką. Ji yra viena šios krizės kaltininkių“, – pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio žmona, amerikietė žurnalistė ir istorikė Anne Applebaum.

Į pokyčius Ukrainoje sureagavo ir „WikiLeaks“. Organizacija priminė, kad jos paviešintuose JAV diplomatų dokumentuose J.Tymošenko vadinama „daug pasiekusia oligarche, kuri kenkė Ukrainai savo sandoriais su Maskva“. Ji savo susikrautus turtus esą paslėpė Jungtinėje Karalystėje.

Maskvos Karnegio centro direktorius Dmitrijus Treninas nustebo, kad J.Tymošenko siekia dalyvauti prezidento rinkimuose, nes pagal 2004 metų konstituciją, prie kurios taip siekia sugrįžti opozicija, Ukraina tampa parlamentine respublika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.