Bandito prigimtis V.Janukovičių valdė ir prezidento poste?

Smurto ir kraujo laviną Ukrainoje keičia rimtis, o Maidanas tapo gėlėse skęstančiu gedulo lopšiu. Kol nušalintasis prezidentas Viktoras Janukovyčius slapstosi nuo teisėsaugos, visuomenė narplioja jo milžiniškų turtų kilmę, diskutuoja, ar į laisvę paleista Julija Tymošenko šaliai atneš taiką, ar dar didesnį chaosą.

Prieš kelias dienas pasirodę V.Janukovyčiaus vilos bei jo aplinkos draugų namų vaizdai nustebino net visko mačiusius.<br>M.Kulbio nuotr.
Prieš kelias dienas pasirodę V.Janukovyčiaus vilos bei jo aplinkos draugų namų vaizdai nustebino net visko mačiusius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Feb 24, 2014, 7:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:39 PM

Apie Ukrainos revoliuciją ir jos padarinius pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ svarstė Rytų Europos studijų centro ekspertas Marius Laurinavičius bei Seimo užsienio reikalų komiteto narys Petras Auštrevičius.

Trumpam telefonu prie pokalbio prisijungęs šiuo metu Kijeve dirbantis portalo lrytas.lt korespondentas Dovydas Pancerovas kalbėjo, kad V.Janukovyčiaus likimas išlindus į viešumą tikrai nebūtų aiškus.

Žurnalistas pasakojo, kad Kijeve sugautą snaiperį žmonės keikė, spjaudė ir apmėtė įvairiais daiktais.

„Žmonių įsiūtis ant tų, kurie juos žudė, palaikė režimą, yra labai didelis. Jeigu V.Janukovyčius būtų atiduotas minios teismui, jo lauktų panašus likimas“, - dėstė jis bei pridūrė, kad kalbinti vietiniai sukilėliai yra ryžtingai nusiteikę ir toliau Maidane stovėti tol, kol politiniai lyderiai nelieps išsiskirstyti.

M.Laurinavičius vienareikšmiškai teigė, kad V.Janukovyčiaus politinis vaidmuo nebelemia nieko, todėl nenuostabu, kad jis šiuo metu slapstosi nežinia kur.

„Kaip politikas jis yra baigtas“, - dėstė P.Auštrevičius ir pridūrė, kad nušalintąjį prezidentą suradus, jam grėstų ne tik kaltinimai dalyvavus masinėje žmogžudystėje, bet ir tiesioginis fizinis pavojus, kadangi tie trys mėnesiai ir nekaltai kritusios aukos paliko per gilų randą žmonių širdyse.

Politikas svarstė, kad V. Janukovyčius galbūt bėga paskui savo pinigus, kurie yra Jungtiniuose Arabų Emyratuose bei Singapūre.

Prieš kelias dienas pasirodę V.Janukovyčiaus vilos bei jo aplinkos draugų namų vaizdai nustebino net visko mačiusius. Kol Ukraina vadavosi iš krizės, V.Janukovyčius švaistė pinigus įsirenginėdamas auksu bei kiču tviskančius namus.

„Stebiuosi pribloškiančia tariamąja prabanga, betiksliu pinigų švaistymu. Tai beskonybės ir tuštybės pavyzdys“, - prezidento gyvenimo būdą komentavo P.Auštrevičius klausdamas, kokių gi žmonių rankose buvo Ukraina. Niekam nebuvo paslaptis, kad V.Janukovyčius praeitis buvo pilna tamsių dėmių - jaunystėje jis buvo siejamas su reketininkų gaujomis ir buvo teistas už plėšimus ir smurtą.

M.Laurinavičius iškart prabilo apie tokių žmonių, kuriuos užvaldę pinigai ir valdžios troškulys, mentalitetą: „Visiškai akivaizdu, kad Ukrainoje valdžią buvo paėmusi kriminalinė grupuotė. Pats V.Janukovyčius buvo organizuotos nusikalstamos grupuotės narys, tam yra dokumentai“, - dėstė jis.

Vos prieš kelias dienas į laisvę išleista J.Tymošenko vienų pradėta liaupsinti, o kiti iš kart atsiminė ne tokią šviesią jos praeitį.

„Tai kontraversiška asmenybė, labai ryžtinga politikė, tik abejočiau, kad statytoja“, - nuomonę reiškė P.Auštrevičius. Politikas J.Tymošenko apibūdino kaip feniksą, gebantį atgimti, bei pridūrė, kad jokiais būdais negalima nuvertinti jos ambicijų.

M.Laurinavičius tvirtai teigė, kad Ukrainos revoliucija vienareikšmiškai naudinga oligarchams, o žmonės, po kažkurio laiko, gali nusivilti lygiai taip pat, kaip po Oranžinės revoliucijos.

„Jie neturi teisės nusivilti. Abejoju, kad turės dar vieną šansą taip pakilti, turėti tiek tikėjimo kitokia ateitimi“, - nesutiko P.Auštrevičius.

Laidos vedėjai Daivai Žeimytei paklausus, koks būtų realus Ukrainos ateities vaizdas, M.Laurinavičius dvejojo šalies skilimo galimybe bei pridūrė, kad dabar viskas visuomenės rankose, ji turi sugebėti sukontroliuoti politikus.

„Bet turėkim galvoje, kad Ukrainoje politikai nepasikeitė. Radoje balsuoja tie patys žmonės, tik už visai kitus sprendimus“, - konstatavo M.Laurinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.