Narkotikų baronas slėpėsi pensininkų rojuje

Meksikos ir JAV teisėsaugininkai švenčia pergalę. Jų rankose – ieškomiausias pasaulio nusikaltėlis Joaquinas Guzmanas Loera. Narkotikų baronas krito taip netikėtai, kad kai kurie meksikiečiai įžvelgė apgaulę, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP, BBC ir „New York Times“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2014, 6:51 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:29 PM

„Tai buvo pernelyg paprasta. Jokio susišaudymo? Jokios dramos?“ – gūžčiojo pečiais modelio išvaizdos meksikietė, paklausta apie sėkmingą JAV ir Meksikos pareigūnų operaciją.

Gražuolei už nugaros ošė jūra, o priešais ją – geltonai ir baltai nudažytas dvylikaaukštis daugiabutis, kuriame daugiausia gyvena pensininkai iš JAV, Kanados ir Meksikos.

Meksikos vakarinės pakrantės Masatlano mieste jie mėgaujasi puikiais orais ir širdį gaivinančiais Ramiojo vandenyno vaizdais.

Būtent šio daugiabučio ketvirtame aukšte šeštadienį apie 7 val. ryto buvo sulaikytas Sinaloa narkotikų kartelio lyderis J.Guzmanas Loera.

Pabėgo iš kalėjimo

Vieno galingiausių žmonių Meksikoje laikomo J.Guzmano Loeros, pravarde El Chapo (liet. „Neūžauga“. – Red.), buvo ieškoma nuo 2001 metų, kai skalbinių sunkvežimiu paspruko iš griežtojo režimo kalėjimo. Jis buvo įkalintas 20 metų, o pabėgo po septynerių su puse.

Nuo tada niekas tiksliai nežinojo, kur J.Guzmanas Loera slapstosi – Meksikoje, Argentinoje ar kitoje Pietų Amerikos šalyje.

Bet net ir gyvendamas pogrindyje jis išliko svarbiausias Meksikos Sinaloa valstijoje veikiančio narkotikų kartelio asmuo.

Sinaloa kartelis eksportuoja narkotikus į daugiau nei 50 pasaulio šalių ir yra laikomas viena galingiausių pasaulio nusikalstamų organizacijų.

Daug kvaišalų patenka į JAV, todėl Vašingtonas buvo pažadėjęs net 5 milijonų JAV dolerių premiją už informaciją, kuri padėtų sugauti narkotikų baroną.

Pasislėpė labirinte

Jeigu Vašingtonas nuspręstų išmokėti premiją, ji, ko gero, atitektų patiems JAV pareigūnams. Būtent Amerikos agentai supažindino meksikiečius su žvalgybine informacija apie J.Guzmaną Loerą ir pasiūlė bendradarbiauti.

Šį mėnesį abiejų šalių pareigūnai ėmė speisti kartelio lyderius į kampą. Sinaloa valstijos sostinėje Kuljakane jie uždarė gatves, vykdė reidus į namus, areštavo ginklų, narkotikų ir pinigų.

Vasario 16-ąją buvo iškratyta ir J.Guzmano Loeros slėptuvė Kuljakane.

Po vonia agentai aptiko slaptą įėjimą į kanalizacijos vamzdžių labirintą ir bandė juo vytis bėglį. Nesėkmingai.

Tačiau bute rastas mobilusis telefonas padėjo pareigūnams susekti ir sučiupti keletą J.Guzmano Loeros padėjėjų. Jie teisėsaugininkams nurodė dar šešias slėptuves ir išdavė, kad narkotikų baronas spruko į Masatlaną.

Operacija sukėlė abejonių

Kaip pasakoja liudininkai, šeštadienį ryte J.Guzmanas Loera buvo užkluptas miegantis. Su juo buvusi ir jo žmona – Sinaloa valstijos grožio karalienė Emma Coronel Aispuro.

56 metų narkotikų baronas atrodė gerokai senstelėjęs, vilkėjo baltus marškinius ir juodus džinsus. Koks bus jo likimas, kol kas nežinia, mat jį teisti nori tiek Meksika, tiek JAV.

Tiesa, nepaisant viešai patvirtintų žinių apie J.Guzmano Loeros suėmimą, ne visi meksikiečiai gali tuo patikėti. Masatlano gyventojams kartelio lyderis atrodė toks neliečiamas, kad jie netgi mano, jog JAV ir Meksikos vyriausybės yra susimokiusios jo neliesti.

Meksikiečiams nepraslydo pro akis ir faktas, kad narkotikų baronas buvo sučiuptas iš karto po Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos vizito Meksikoje.

„Visi mano, kad tai – suderėtas suėmimas“, – neabejojo vienas Masatlano verslininkas.

Kita kurorto gyventoja apskritai netiki, kad sulaikytas vyras yra J.Guzmanas Loera.

„Tai pasakos. Ten turbūt kažkas kitas. Netikiu“, – purtė galvą 52 metų Ofelia Aguilar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.