Vokiečiai pasityčiojo iš M.Zuckerbergo ir supykdė žydus

Pasaulio žydai niršta. Vokietijos dienraštyje „Süddeutsche Zeitung“ išspausdinta karikatūra, kurioje „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas vaizduojamas kaip pasaulį apglėbęs kumpanosis aštuonkojis, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Jerusalem Post“ ir „Daily Mail“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2014, 6:58 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:38 PM

Simono Wiesenthalio centro ekspertai piktinasi: toks vokiško leidinio piešinys itin primena karikatūras apie žydus, kurios būdavo platinamos nacių valdomoje Vokietijoje prieš Antrąjį pasaulinį karą ir po jo.

Karikatūrą „Süddeutsche Zeitung“ išspausdino po to, kai „Facebook“ už 19 milijardų JAV dolerių nusipirko internetinių susirašinėjimų programą „WhatsApp“.

Piešinyje M.Zuckerbergas paverstas aštuonkoju, tiesiančiu čiuptuvus vis kitų kompiuterių link. Viename čiuptuve jis laiko „WhatsApp“ logotipą.

Jei dienraštis ir norėjo tiesiog parodyti, kad „Facebook“ plečia imperiją ir saugo ją nuo konkurentų, M.Zuckerbergas, kuris yra žydas, piešinyje kažkodėl buvo pavaizduotas kaip garbanotas kumpanosis.

Būtent taip žydus karikatūrose piešdavo naciai.

Todėl S.Wiesenthalio centro atstovas Efraimas Zuroffas įžvelgė „nerimą keliančią antisemitinę ataką“.

„Jeigu turite abejonių, kad matote antisemitizmo atvejį, atkreipkite dėmesį į įspūdingą M.Zuckerbergo nosį, kuri realybėje tokia tikrai nėra. Tiesiog pasišlykštėtina“, – pareiškė E.Zuroffas.

„Neva nedorus žydus kaip aštuonkojus pradėjo piešti naciai, vykdydami savo neapykantos, o vėliau – ir masinių žudymų kampaniją“, – pridūrė vienas S.Wiesenthalio centro vadovų, rabinas Abrahamas Cooperis.

„Süddeutsche Zeitung“ karikatūrininkas Burkhardas Mohras po kilusios audros dienraščiui „Jerusalem Post“ nusiuntė trumpą atsiprašymo laišką.

„Antisemitizmas ir rasizmas – ideologijos, su kuriomis neturiu nieko bendra. Niekada nesityčiočiau iš žmonių dėl jų tautybės ir religinių pažiūrų, – patikino vokietis. – Gailiuosi, kad kilo toks nesusipratimas.“

Organizacijos „Honestly Concerned“, ieškančios antisemitizmo apraiškų Vokietijos žiniasklaidoje, vadovas Sacha Stawski B.Mohrą supranta tik iš dalies.

Esą aštuonkoju jau daug metų vaizduojama Amerika – dėl dominavimo pasaulyje, „Microsoft“ – dėl ilgamečio pirmavimo kompiuterių technologijų rinkoje. Japonijoje anksčiau buvo spausdinamos karikatūros, kuriose aštuonkoju tapdavo Sovietų Sąjunga – dėl ambicijų Azijoje.

„Viskas būtų gerai ir šiuo atveju. Deja, kadangi vaizduojamas ir M.Zuckerbergas, „Süddeutsche Zeitung“ karikatūra yra įžeidi žydų atžvilgiu“, – pastebėjo S.Stawski.

Vokietijos dienraštis suskubo ištaisyti klaidą – B.Mohras šią savaitę paskelbė patobulintą karikatūros versiją, kurioje aštuonkojis tiesiog nebeturi veido.

„Facebook“ įkūrėjas – ateistas

Didžiausio ir populiariausio socialinio tinklo įkūrėjas M.Zuckerbergas tik vaikystėje buvo auginamas pagal žydų judėjų papročius.

Pagal juos žydai berniukai, dar nesulaukę 13 metų, turi laikytis žydų įstatymų ir tradicijų: skaityti Torą, laikytis košerinio maisto gamybos taisyklių, dėvėti atitinkamus drabužius.

Bet po to, kai M.Zuckerbergas, sulaukęs 13 metų, atšventė bar micvą – ritualą, po kurio tapo atsakingas už savo veiksmus, jis nutolo nuo judaizmo, o vėliau paskelbė esantis ateistas.

Viena neseniai atlikta apklausa parodė, kad net 50 proc. Amerikos žydų – o M.Zuckerbergas gimė ir užaugo Niujorko valstijoje – yra arba ateistai, arba agnostikai. Dievo nepripažįsta 10–15 proc. JAV gyventojų, kurie gimė krikščionių ar musulmonų šeimose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.