Braškančiame kortų namelyje Kijeve keičiasi gyventojai

Kai krito Viktoras Janukovyčius, tviskančios Ukrainos prezidento rezidencijos nuotraukos ir dokumentai, liudijantys masinę korupciją, pribloškė visą pasaulį, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Der Spiegel“ ir AP informacija. Bet ar naujoji valdžia ką nors pakeis?

S.Kurčenka kartu su V.Janukovyčiumi spruko iš Kijevo, bet R.Achmetovas (nuotr. dešinėje) dirbs su naująja valdžia.<br>AP nuotr.
S.Kurčenka kartu su V.Janukovyčiumi spruko iš Kijevo, bet R.Achmetovas (nuotr. dešinėje) dirbs su naująja valdžia.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-05 06:23, atnaujinta 2018-02-15 17:27

Praėjusį trečiadienį daugelis ukrainiečių lengviau atsikvėpė, kai turtingiausias Ukrainos oligarchas Rinatas Achmetovas paskelbė: „Norime kurti naują šalį, kurioje svarbiausia demokratija ir teisė.“

Daugeliui palengvėjo todėl, kad R.Achmetovas buvo artimas V.Janukovyčiaus patikėtinis. Ir, skirtingai nei pašalintas prezidentas ir kiti galingi turtuoliai, iš Ukrainos nepabėgo – jis dirbs su naująja valdžia.

Bet kaip jai seksis, toli gražu nėra aišku. Entuziazmo po revoliucijos dar daug, tačiau užkulisiuose, regis, jau įsibėgėję mūšiai dėl įtakos ateityje.

Snaiperiai šaudė pagal planą

Su vienu buvusiu V.Janukovyčiaus vyriausybės pareigūnu, po permainų Kijeve sprukusiu į Maskvą, Rusijos sostinėje pavyko pasikalbėti „Der Spiegel“ žurnalistams.

„Vienas Dievas težino, kada galėsiu grįžti į Kijevą“, – teigė ukrainietis, prisistatęs tik Olehu, nes naujieji Ukrainos lyderiai esą gali jam keršyti.

Olehas be didesnių pastangų vardija Vakarų Europos šalių diplomatų, kurie su Ukrainos valdžia diskutavo apie Asociacijos sutarties su ES pasirašymą ir apie santykius su Rusija, pavardes.

Jis pats derėjosi su vakariečiais, bet Europa ukrainiečius, kuriuos Kremlius ėmė ne juokais spausti, kažkodėl atstūmė: „ES derėjo įsikišti.“

Olehas viską žino ir apie Kijevo Nepriklausomybės aikštės šturmą: esą būtent specialiųjų pajėgų dalinio „Alfa“ snaiperiai paleido ugnį į protestuotojus nuo pastatų stogų.

„Viskas vyko pagal planą. Bet tada V.Janukovyčius staiga palūžo ir nurodė sustabdyti puolimą, – pasakojo ukrainietis. – Kitą naktį prezidento patarėjai jau ėmė ruoštis pabėgimui. Jie supakavo lagaminus, dėžes. Sraigtasparniai vos pakilo.“

Veiklai diriguoja O.Turčynovas

Iš Kijevo dingo ne tik V.Janukovyčius. Čia nebėra ir teisėjo, nuteisusio kalėti buvusią premjerę Juliją Tymošenko, ir buvusio vidaus reikalų ministro Vitalijaus Zacharčenkos, ir 28 metų milijardieriaus Serhijaus Kurčenkos – jis vadinamas V.Janukovyčiaus klano finansininku.

Tačiau į Ukrainos sostinę, regis, atsėlino anarchija. Bent jau, „Der Spiegel“ teigimu, kijeviečiai dabar kalba apie „machnovščyną“, prisimindami anarchisto partizano Nestoro Machno kovą prieš sovietų valdžią po 1917 metų spalio revoliucijos.

Nemenka Kijeve stojusio chaoso dalis – kerštas. Antai sostinės priemiestyje Homostelyje 20 užpuolikų sudegino Komunistų partijos vadovo Petro Symonenkos namą.

Aukščiausiojoje Radoje, regis, irgi veikiama gana skubotai – įstatymai ir jų pataisos greitai prastumiamos, net jei abejojama, ar teisės aktai neprieštarauja konstitucijai.

Svarbiausia figūra – parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas. Jis taip pat laikinai eina prezidento pareigas ir iš esmės prižiūri laikinosios vyriausybės darbą.

„V.Janukovyčius negalėjo net pasvajoti apie tokias galias“, – ironiškai pažymi Kijevo žurnalistai.

Savo ruožtu partija „Udar“ („Smūgis“) ir jos lyderis Vitalijus Klyčko – paraštėse. Kai praėjusį pirmadienį reikėjo paskirti naująjį Ukrainos nacionalinio banko vadovą, „Udar“ net neturėjo kandidato.

Tamsus J.Tymošenko šešėlis

Dominuoja J.Tymošenko ištikima „Batkivščyna“ („Tėvynė“). Šiai partijai priklauso ir O.Turčynovas, ir premjeras Arsenijus Jaceniukas.

O kaipgi be pačios Tautos motinos?

Nors J.Tymošenko Nepriklausomybės aikštėje nebuvo pasitikta svetingai, aktyvistai baiminasi, kad į užkulisius ji atsitraukė tik laikinai.

Nerimas gali būti pagrįstas. Praėjusią savaitę vienas aukštas Ukrainos muitinės administracijos pareigūnas kreipėsi į žiniasklaidą ir pranešė, kad kurpiamas naujas sandoris dėl „vidinio netikėto muitininkų uždarbio paskirstymo“.

Iš esmės tai reiškia, kad muitinės konfiskuotos lėšos ir prekės atiteks nebe V.Janukovyčiaus Regionų partijai, o „Batkivščynai“. Susitarimą esą asmeniškai palaimino pati J.Tymošenko.

Be to, Muitinės administracijai nuo šiol vadovaus Komunistų partijos žmogus – su sąlyga, kad ši politinė jėga ateityje parems J.Tymošenko.

Tad kovos dėl įtakos Ukrainoje jau atsinaujina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.