Lvovo meras ragina ištižusius Vakarus mokytis iš Lietuvos

Interviu metu jis nekalbėjo rusiškai ar angliškai. Per pokalbį su portalu lrytas.lt Lvovo meras Andrijus Sadovijus atsakinėjo gimtąja ukrainiečių kalba. Vilniuje Kaziuko mugės atidarymo ceremonijoje apsilankęs didžiausio Vakarų Ukrainos miesto meras šypsojosi miestiečiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 10, 2014, 1:03 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:33 PM

Tačiau interviu metu jis buvo rimtas ir atrodė šiek tiek pavargęs. „Tikiuosi, kad tai – ne paskutinis kartas, kai lankausi Vilniuje“, – sakė Lvovo meras. Jo megztinio atlape blizgėjo Lietuvos ir Ukrainos vėliavas vaizduojantis ženkliukas.

Ukrainoje vis garsiau skamba kalbos apie šalies skilimą, kasdien daugėja žinių apie vis didesnes Rusijos kariuomenės pajėgas Kryme, situacija kaista. Padėtis Kryme kai kurių apžvalgininkų jau yra prilyginama Austrijos aneksijai 1938 metais, kai nacių Vokietijos kariuomenė  užėmė šią Europos šalį. Tuomet Austrija nesulaukė nei Didžiosios Britanijos, nei kitų sąjungininkų pagalbos.

Paklaustas, ar Europos pozicija dėl Krymo jam neatrodo panaši, A.Sadovijus trumpai atsakė, kad atakuojama yra ne Ukraina. „Tai – ataka prieš visą civilizuotą pasaulį“, – teigė jis. Lvovo meras jaučiasi labai dėkingas Lietuvai už stiprią poziciją: „Jeigu ir kitos Europos šalys būtų buvusios tokios tvirtos, Ukrainos okupacija būtų buvusi neįmanoma“.

Ukraina – vis dar vieninga

A.Sadovijus tėvynėje vadinamas pasipriešinimo buvusiam Ukrainos vadovui Viktorui Janukovyčiui simboliu, žmogumi, nutraukusiu saitus su centrine valdžia dar iki nuverčiant prezidentą. Meras tvirtina, kad nori tik regioninio autonomiškumo.

Ar Ukrainoje įmanoma turėti autonomiją, bet kartu išlikti vieningiems? A.Sadovijus patikina: Ukraina yra vieninga. „Mes tiesiog turime pritaikyti europietiškus demokratijos principus. Tai kartu reiškia ir didesnės valdžios suteikimą savivaldai. Nesiekiu Lvovo autonomijos. Svarbiausia – šalies vienybė“, – teigė jis.

Vis dėlto Ukraina - jau pasidalijusi. Aneksuotas Krymas, o prorusiški šalies Rytai ir įstoti į Europos Sąjungą siekiantys Vakarai jau gyvena tarsi dvi skirtingos valstybės.

Tačiau, anot mero, Ukraina vis tiek yra vieninga: „Vieninteliai, kurie teigia, kad šalis nėra vieninga, yra Rusijos skleidžiamos propagandos atstovai. Tačiau, mano manymu, jiems nepavyks mūsų suskaldyti“.

Pats jis neseniai kreipėsi į ukrainiečius, tvirtino, kad šalis per nepriklausomybės metus padarė labai nedaug tam, kad liktų susivienijusi. Korupcija, didžiulis atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų, katastrofiškai mažas politikų tarpusavio supratimo lygis vertė draugą gręžtis nuo draugo.

O kokios galėtų būti tokio nesusikalbėjimo priežastys? A.Sadovijus atsakė, kad Ukraina - viena jauniausių pasaulio valstybių. „Tokią pažangą, kokią padarėme mes per dvidešimt, kitos šalys pasiekia per du šimtus metų. Žinoma, padarėme labai daug klaidų, tačiau mes mokomės labai greitai. Manau, jog politikai tampa vis protingesni. Jie vystosi kartu su šalimi“, – sakė svečias.

Kaltųjų teismas - ar jis įmanomas?

Ukrainos prezidento rinkimai vyks gegužės mėnesį. Į šalies lyderio postą balotiruotis žada Ukrainos partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko. Julija Tymošenko, didžiausios šalies opozicinės partijos „Tėvynė“ lyderė, paskelbė, kad prezidento posto ji nesieks, nors ją palaikančių žmonių yra itin daug. Svarbiausias klausimas, ar pasikeis padėtis Ukrainoje po rinkimų.

„Svarbiausia, kad grįžtume prie senosios 2004 metų konstitucijos, pagal kurią šalies valdžios vairas nėra vieno žmogaus ar vienos partijos rankose. Per pastaruosius dvidešimt metų Ukrainoje opozicija visada laimėdavo rinkimus. Kai pasirašysime Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, privalėsime įvesti tam tikrus įstatymus, kurie užtikrins daugiau demokratijos, daugiau žodžio laisvės ir daugiau žmogaus teisių“, – teigė A.Sadovijus.

Šiuo metu Interpolas svarsto gautą prašymą išduoti V.Janukovyčiaus arešto orderį dėl kaltinimų naudojimusi valdžia ir žmogžudystėmis. Praėjusį penktadienį Rusijos žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kad V.Janukovyčių ištiko infarktas ir kad jis sunkios būklės yra gydomas vienoje Maskvos ligoninių.

Paklaustas, kaip vertina tokius gandus, ir ar nemano, kad tai gali būti tik dar vienas Rusijos propagandos triukas, A.Sadovijus atsakė, kad gandai jam nerūpi. „Ukrainoje šūviais į galvą ar širdį buvo nužudyta daugiau kaip šimtas taikių gyventojų. Per tūkstantį yra sužeista.

Tam, kad išvengtume tokių tragiškų situacijų, mes turime surasti nuo teisybės pabėgusius žmones ir surengti jiems teismą. O teisėjas bus teisybė. Tai, kad V.Janukovyčius būtų teisingai nuteistas, yra labai svarbu Ukrainos ir viso pasaulio demokratijai“, – teigė meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.