Vakarų sankcijos Kremliui – atsargios

Skaičiai įspūdingi: balsavo 83 proc. rinkėjų, o beveik 97 proc. jų pasisakė už Krymo prisijungimą prie Rusijos. Kremlius ir jo statytiniai šiame regione negirdi, kad sekmadienio referendumą Vakarai vadina cirku, o Maskva jau baudžiama sankcijomis, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BBC, „The Moscow Times“ ir AP informacija.

V.Ušackas neigia buvęs apšauktas ES veiksmais nepatenkintų verslininkų.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Ušackas neigia buvęs apšauktas ES veiksmais nepatenkintų verslininkų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-18 07:14, atnaujinta 2018-02-15 08:23

Vakar Briuselyje susirinkę ES užsienio reikalų ministrai dar sykį kalbėjosi apie „ribotą“ vizų draudimą ir turto įšaldymą kai kuriems asmenims Rusijoje bei Kryme. Galiausiai sankcijos buvo įvestos.

Bet nors 28 narių Bendrija sutartinai pasmerkė referendumą Kryme, diskusijos dėl sankcijų griežtumo parodė, kokia skirtinga ES šalių pozicija.

Teigiama, jog skambiau nubausti Maskvą buvo linkusios Baltijos šalys, Lenkija, Jungtinė Karalystė, Skandinavijos šalys. Tačiau ES milžinės Vokietija ir Prancūzija, nors ir patyliukais, ragino elgtis apgalvotai.

Skuba įsivesti rublį

Paties Krymo valdžia po referendumo tiesiog lekia į Rusijos glėbį, nors pastarosios šalies vadovas Vladimiras Putinas greičiausiai tik šiandien pareikš, ar Kremlius priims naują teritoriją.

Vietos Aukščiausioji Rada vakar jau paskelbė regiono nepriklausomybę nuo Ukrainos ir oficialiai paprašė, kad pusiasalis būtų priimtas į Rusijos sudėtį.

Įstatymų leidėjai taip pat paskelbė, kad visa Ukrainos valstybės nuosavybė Kryme bus nacionalizuota.

Be to, čia įkurtas centrinis bankas, per mėnesį bus įvestas Rusijos rublis, o nuo kovo 30-osios regionas gyvens nebe Kijevo, o Maskvos laiku.

Savo ruožtu ukrainiečiams kariams, esantiems Kryme, siūloma arba tarnauti šio regiono ginkluotosiose pajėgose, arba tęsti tarnybą Ukrainos armijoje už respublikos ribų.

Sąraše – V.Putino patarėjai

Vakaruose jau seniai teigiama, kad referendumas neteisėtas, nes prieštarauja Ukrainos konstitucijai.

Be to, jis įvyko Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos sąlygomis.

Kritika Maskvai vakar Briuselio koridoriuose pagaliau virto darbais. ES nusprendė įvesti sankcijas 21 asmeniui iš prorusiškos Krymo valdžios, Rusijos parlamento ir karinių pajėgų.

Konkretus asmenų sąrašas vakar nebuvo skelbiamas, tačiau visiems jiems nuo šios dienos įsigalioja draudimas atvykti į ES teritoriją. Be to, įšaldomos jų sąskaitos banke.

Tiesa, netrukus savo sąrašą paskelbė ir JAV. Vašingtonas 11 asmenų, kuriems imamasi taikyti suvaržymus, jau skelbia, todėl galima spręsti, kad sankcijas jiems skelbia ir ES.

Tarp JAV sąraše esančių pareigūnų – Krymo premjeras Sergejus Aksionovas, Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, V.Putino patarėjai Vladislavas Surkovas ir Sergejus Glazjevas, Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko.

V.Ušackas buvo apšauktas?

Apie tolesnes sankcijas dar bus kalbamasi ketvirtadienį prasidedančiame ES viršūnių susitikime. Vis dėlto atrodo, kad valstybinių Rusijos verslo bendrovių vadovams suvaržymai nebus taikomi.

Anksčiau Vokietijos dienraštis „Bild“ minėjo „Gazprom“ valdybos pirmininką Aleksejų Milerį, „Rosneft“ vadovą Igorį Sečiną. Bet prekybos ryšiai tarp ES ir Rusijos, regis, pernelyg svarbūs.

„EUobserver“ teigimu, netaikyti plačių sankcijų per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą vakar ragino Kipras, Graikija, Portugalija, Ispanija, o šioms šalims nebyliai pritarė Prancūzija ir Vokietija.

Savo ruožtu „The Moscow Times“ praneša, kad praėjusios savaitės pabaigoje Europos verslininkai, atvykę į privačią diskusiją su ES pasiuntiniu Maskvoje Vygaudu Ušacku, ragino jį rasti alternatyvų sankcijoms Rusijai.

Vienas suomis esą pareiškė, jog „Europa yra mirusi“, kitas ES vadino „vyru, kuris iškastruoja save, siekdamas paerzinti neištikimą žmoną“.

Atmosfera neva tapo tokia įtempta, kad V.Ušackas buvo priverstas nutraukti susitikimą su verslininkais.

Tiesa, lietuvis vėliau paneigė, kad vyko kas nors panašaus į tai, apie ką rašoma „The Moscow Times“ publikacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.