Pilietinio karo baisybes padeda suvokti ir menas

Ar įmanoma piešinyje užfiksuoti skausmą, kurį jaučia milijonai žmonių? Tokiu talentu pasižymi garsus Sirijos dailininkas Youssefas Abdelke, kurio įtaigūs kūriniai virpina žiūrovų jausmus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-22 05:00, atnaujinta 2018-02-15 05:24

Priešais įrėmintą sūnaus nuotrauką suklupusi raudanti moteris – toks dailininko sukurtas vaizdas sukrečia ne mažiau nei tūkstančiai nuotraukų ir vaizdo įrašų iš kruvino Sirijos konflikto, rašo „Lietuvos rytas“.

Per pilietinį karą, kuris praėjusią savaitę įžengė į ketvirtuosius metus, galėjo žūti apie 200 tūkst. žmonių.

„Šiuo metu esame audros viduryje, todėl sunku įvykius paversti mūsų tradicijas atspindinčiu meno kūriniu“, – mano Y.Abdelke, kuris yra laikomas pavyzdžiu daugeliui Artimųjų Rytų jaunųjų menininkų.

Atspindi sirų jausmus

Damaske gyvenantis 63 metų dailininkas nebėga į frontą semtis idėjų savo darbams, kuriuos dažniausiai piešia anglimi.

Žilaplaukis menininkas ant popieriaus perkelia savo asmeninius išgyvenimus, o jo paveiksluose netgi ne visada vaizduojami žmonės. Daug pasako ir abstraktūs, simbolistiniai kūriniai.

Pavyzdžiui, peiliu prie stalo prismeigta gėlė. Arba širdis, perverta adata.

„Manau, kad visi mano darbai vienaip ar kitaip atspindi paprastų Sirijos piliečių jausmus ir rūpesčius, kuriuos sukelia ši didžiulė kraujo upė.

Ši nesibaigianti krizė paveikė visus civilius gyventojus. Netgi tuos, kurie įsivaizduoja, kad konfliktas jų neliečia“, – praėjusį mėnesį kalbėjo Y.Abdelke, savo darbus atvežęs į parodą Libano sostinėje Beirute.

Žudynes suvokti nelengva

Dauguma dailininko piešinių – paprastos, intymios gyvenimo akimirkos.

Pavyzdžiui, kambaryje stovi ir tarsi nuotraukai pozuoja moteris. Jos rankose – dingusio berniuko portretas. Prie jos kojų – maža duktė.

Už moters ant sienos kabo kitų šeimos narių portretai.

Kai kurie jų – perrišti gedulo juosta.

Kitas sukrečiantis vaizdas – ant nugaros gulintis vyras, kurį apkabinusi maža mergaitė. Kad nutiko nelaimė, sufleruoja tarsi iš žaizdų tekantys raudonų dažų dryžiai, kertantys ir mergaitę, ir jos tėvą.

„Tenka daug metų mąstyti ir dirbti, kad pasiektum tokį rezultatą, kai vienas žmogus gali parodyti daugybę tragedijų.

Žudynės ir griovimas yra toks galingas dalykas, kurį suvokti ir aprėpti nėra lengva“, – sakė darbų autorius.

Išgarsėjo Prancūzijoje

Nors politinės potekstės Y.Abdelke darbuose ir nedaug, jis puikiai perpratęs tėvynę valdantį prezidento Basharo al-Assado režimą.

Pernai vasarą jis mėnesį praleido kalėjime už tai, kad pasirašė deklaraciją, reikalaujančią B.al-Assado atsistatydinimo.

Politinio kalinio duonos vyras ragavo ir jaunystėje – nuo 1978 iki 1980-ųjų, kai šalį valdė dabartinio Sirijos lyderio tėvas Hafezas al-Assadas.

Po to Y.Abdelke išvyko į Prancūziją ir čia gyveno ketvirtį amžiaus – iki 2005 metų. Paryžiuje jis krimto dailės mokslus ir į Siriją grįžo jau būdamas garsus dailininkas, knygų iliustratorius.

Kai 2011-aisiais prasidėjęs sukilimas prieš B.al-Assado režimą virto kruvinu pilietiniu karu, daugelis Sirijos dailininkų savo galerijas perkėlė į Libaną, Arabų pusiasalio šalis ir rengia parodas Londone, Paryžiuje, Niujorke.

Y.Abdelke taip pat vežioja savo darbus po Artimųjų Rytų šalis. Pasak jo, Damaske rengti parodų tiesiog neapsimoka. Kadaise saugioje sostinėje kultūros renginių beveik nevyksta.

„Surengti parodą tapo nelengva. Be to, nėra prasmės, nes niekas neateina“, – kalbėjo Y.Abdelke. („Reuters“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.