Kaip Rusija pasislėpė nuo JAV žvalgybininkų?

Maskvoje galimybė užimti Krymą greičiausiai buvo aptarta vos prasidėjus protestams Kijeve. Bet JAV žvalgybos analitikus Rusijos kariniai veiksmai Ukrainos pietuose vis tiek užklupo netikėtai. Kodėl?

Rusija sėkmingai nuslėpė planus pasiųsti karius perimti viso Krymo pusiasalio kontrolės nuo JAV žvalgybos.<br>AP nuotr.
Rusija sėkmingai nuslėpė planus pasiųsti karius perimti viso Krymo pusiasalio kontrolės nuo JAV žvalgybos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-26 06:14, atnaujinta 2018-02-15 03:11

JAV kariniai palydovai vasarį, žinoma, užfiksavo, kaip Rusija telkia pajėgas prie Krymo. Bet analitikams tai buvo staigmena: mat amerikiečiai nebuvo perėmę jokių Kremliaus ir armijos vadovybės diskusijų apie būsimą invaziją, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Wall Street Journal“, AP ir BBC informacija.

Amerikos pasaulinė sekimo programa – gyvybiškai svarbus įrankis šalies žvalgybininkams, veikiantis kaip išankstinio perspėjimo apie priešiškų valstybių kėslus sistema.

Bet Krymo atveju JAV pareigūnai, regis, liko nieko nepešę. Rusijos strategai išvengė budrių Vakarų žvalgybininkų žvilgsnių.

„Buvo tam tikrų keistų ženklų, bet mes neturėjome pakankamai informacijos, kad galėtume tiksliai pasakyti, kas nutiks“, – „The Wall Street Journal“ pripažino vienas JAV vyriausybės pareigūnas.

Sunku nuspėti kitą žingsnį

Akivaizdu, kad atsirado informacinė spraga. Ją užtaisyti amerikiečiai skuba plėsdami komunikacijų perėmimo technologijų tinklą Rusijoje, Ukrainoje ir Baltijos šalyse.

JAV armijos ir žvalgybos tarnybų vadovybė į mūšį siunčia ir būrį naujų agentų bei analitikų. Tikimasi, kad jau netrukus Rusijos armijos veiksmai vėl bus sekami ir padės Vašingtonui iš anksto žinoti būsimus Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino žingsnius.

„Priemonių imsimės jau greitai. Perėjome į krizės būseną“, – atskleidė vienas JAV žvalgybininkas.

Ir vis dėlto Vašingtone bijomasi, kad Rusija, vėl sutelkusi dešimtis tūkstančių karių prie rytinės Ukrainos sienos, gali ir dar kartą nuslėpti nuo JAV žvalgybos vidines diskusijas apie kitą Maskvos žingsnį.

„Šį klausimą čia užduoda visi. Prezidento Baracko Obamos administracija labai įsitempusi. Vaikštome po nepažymėtą teritoriją“, – pripažino kitas JAV pareigūnas.

O laikas spaudžia – Kijeve naujoji vyriausybė vieną po kito laido perspėjimus apie vis realesnį Ukrainos ir Rusijos karinį konfliktą.

Vakar CNN kaip tik pranešė, kad Rusija gali jau artimiausiomis dienomis įsiveržti į Ukrainą.

Veiksmų laisvė apribota

JAV agentai Baltųjų rūmų vadovybei dar 2013-ųjų pabaigoje nurodė, kad V.Putinas gali pabandyti perimti Krymo – pusiasalio, kuriame yra Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė – kontrolę.

Kai išmušė lemtinga akimirka, JAV dėmesys buvo nukreiptas į Rusijos pajėgas būtent Rusijos teritorijoje. Bet invazijai į Krymą vadovavo kariai, jau buvę pusiasalyje, tad Amerikos žvalgybininkai tik po laiko suvokė, kas vyksta.

Kai kurie JAV Kongreso nariai, pavyzdžiui, Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Michaelas Rogersas, kelia bangas – esą kaip buvo galima taip apsileisti?

Tačiau Vašingtone dabar šnabždamasi, jog JAV veiksmų laisvė ir taip buvo apribota. Esą net jeigu V.Putino planai būtų buvę aiškesni, B.Obamos administracija neturėjo daug būdų jį sustabdyti.

JAV žvalgybos tarnybų vadovai vasario 26-ąją, likus trims dienoms iki Rusijos pajėgų operacijos Kryme, pareiškė B.Obamai, kad rusai pusiasalį gali užimti taip greitai, jog Amerikoje apie invaziją būtų sužinota tik jau po jos.

Vis dėlto turbūt svarbiausia yra galimybė, kad Rusijos karo strategai iš anksto žinojo apie JAV naudojamas stebėjimo technologijas ir pakeitė komunikacijos metodus prieš perimant Krymo kontrolę.

JAV pareigūnai iki šiol nenustatė, kaip Rusijos planai galėjo būti neužfiksuoti išmaniųjų amerikiečių klausymosi technologijų.

Minimas ir E.Snowdenas

Palydovinės nuotraukos ir kita žvalgybinė informacija nuo pat metų pradžios nerodė nieko neįprasta – pavyzdžiui, Rusijos bazėse Kryme buvo fiksuojami tradiciniai „kariniai judesiai“.

Tiesa, vasario pradžioje Krymo totoriai į regioną atvykusius JAV diplomatus įspėjo, jog pusiasalyje formuojamos naujos politinės grupės – aiškiai prorusiškos, akivaizdžiai nusistačiusios prieš protestuotojus Kijeve.

Bet ir tuomet JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas savo ataskaitose Valstybės departamentui neminėjo nieko apie galimus Rusijos karinius planus. O jau po fakto amerikiečiai teigė negalintys patikėti, kad Rusijos kėslai nebuvo užfiksuoti.

„Nei V.Putinas, nei Rusijos diplomatai, nei armijos vadovybė perimtuose pokalbiuose taip ir neištarė sakinio „Padarome tai“, – prisimena vienas JAV žvalgybininkas.

Žinoma, iki šiol neaišku, ar rusai tiesiog vengė kalbėtis apie invaziją į Krymą, ar rado būdą aptarti planus jų neaptinkant JAV.

Kai kurie JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnai mano, jog Rusija operacijai buvo pasiruošusi jau gerokai anksčiau, todėl diskutuoti apie karių veiksmus net nereikėjo.

Tiesa, pačiame Kryme Rusijos kariai, anot JAV žvalgybininkų, radijo ryšiu ir telefonu bendravo itin disciplinuotai. Perimtuose pokalbiuose planai užimti pusiasalį visiškai nebuvo minimi.

Užtat dabar minimas buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros kontraktininkas Edwardas Snowdenas. Esą būtent šis amerikietis, praėjusiais metais paviešinęs informaciją apie Jungtinių Valstijų vykdomą šnipinėjimą visame pasaulyje ir vėliau kilniai priglobtas Rusijoje, gali būti pagrindinis Kremliaus pagalbininkas žaidžiant slėpynes su JAV žvalgyba.

Savaitraščio „The Economist“ žurnalistas Edwardas Lucasas šiemet naujoje savo knygoje iškėlė teoriją, kad E.Snowdeno veiksmai jau anksčiau galėjo būti suplanuoti Maskvoje, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos būstinėje.

J.Tymošenko išsigynė savo žodžių įraše

Ukrainos ekspremjerė Julija Tymošenko (nuotr.) vakar montažu pavadino Rusijos valstybinės televizijos transliuotą įrašą, kuriame ji raginanti „naikinti“ rusus ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

J.Tymošenko įraše kalba rusiškai. Ekspremjerė labai stengiasi viešumoje kalbėti tik ukrainietiškai, nors pati augo kalbėdama rusiškai.

„Tai tikrai peržengia visas ribas“, – sako J.Tymošenko nutekintame pokalbio telefonu įraše, kuris buvo paskelbtas „YouTube“ ir pirmadienį vakare transliuotas per Rusijos televiziją.

„Reikia imtis ginklo ir eiti naikinti tų prakeiktų „kacapų“ drauge su jų vadovu“, – įraše rusiškai sako moteris, kuri V.Putino vardo nepamini. Užgaulus žodis „kacapai“ ukrainiečių kalba reiškia rusus.

„Gailiuosi, kad dabar negaliu būti ten ir nevadovavau visiems šitiems procesams. (Necenzūrinis žodis), jie būtų iš manęs gavę Krymą, – esą aiškino J.Tymošenko. – Bučiau radusi būdą, kaip išnaikinti tuos (necenzūrinis žodis). Tikiuosi, kad pasitelksiu visus savo ryšius ir pakelsiu visą pasaulį, kaip tik galėsiu, kad iš tos Rusijos neliktų nė išdeginto lauko.“

J.Tymošenko vis dėlto patvirtino skambučio autentiškumą, bet sakė, kad fragmentas apie 8 mln. rusų yra „montažas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.