Ukrainos krizė kenkia B.Obamos populiarumui, V.Putinui - padeda

JAV prezidentas Barackas Obama

Demokratas B.Obama kritikuojamas respublikonų, esą pernelyg švelniai atsako į Rusijos agresiją.<br>AP nuotr.
Demokratas B.Obama kritikuojamas respublikonų, esą pernelyg švelniai atsako į Rusijos agresiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 27, 2014, 10:28 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:05 AM

Iki šiol užsienio politika netrukdė antrajai B.Obamos kadencijai. Nors respublikonai jau seniai kritikavo prezidentą nepakankamai įtvirtinant JAV galią užsienyje, amerikiečiai buvo susiskirstę į maždaug vienodas pritariančiųjų ir nepritariančiųjų jo darbui stovyklas.

Dabar pritarimas B.Obamos darbui tarptautinių santykių srityje pasiekė naujas žemumas – vos 40 procentų. Nepaisant to, iki šiol taikyta pagrindinė B.Obamos taktika – ekonominių sankcijų įvedimas svarbiems Rusijos pareigūnams – yra tvirtai remiama.

Beveik 90 proc. amerikiečių pritaria sankcijoms kaip atsakui į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, rodo apklausa. Maždaug pusė tos grupės respondentų sakė, kad JAV sankcijos kol kas buvo maždaug teisingos, o kita pusė nori, kad jos būtų sugriežtintos.

Dauguma demokratų sako, kad sankcijos yra geros, o daugumai respublikonų jos atrodo per silpnos.

Bendras nepritarimas B.Obamos darbui padidėjo iki 59 proc. – rekordinės ribos per jo prezidentavimą. Bet tai vis tiek yra gerokai mažesnis nepritarimas nei 72 proc. buvusio prezidento George‘o W.Busho atžvilgiu, užregistruoti per AP ir „GfK“ apklausą 2008 metų spalį.

Vis dėlto 41 proc. pritarimas B.Obamos darbui nedžiugina demokratų, dalyvausiančių lapkritį įvyksiančiuose Atstovų Rūmų ir Senato rinkimuose.

Amerikiečiai dabar yra susiskaldę dėl to, kurią partiją norėtų matyti kontroliuojančią Kongresą. Sausio mėnesį atlikta AP ir „GfK“ apklausa rodė, kad demokratai nedidele persvara lenkė respublikonus.

 Tuo metu  Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas  savo šalyje yra toks populiarus, koks seniai bebuvo. Keturi iš penkių rusų (80 proc.) remia savo valstybės vadovo politinį kursą, rodo instituto „Levada“ apklausa, kurios rezultatus skelbia agentūra AFP.

Denisas Volkovas iš „Levada“ centro sakė, kad tai „rekordinė parama“ nuo to laiko, kai rusų daliniai 2008-aisiais įsikišo į konfliktą dėl Gruzijos separatistinio Pietų Osetijos regiono. Tada V. Putino populiarumas Rusijoje siekė 88 proc.

60 proc. respondentų pareiškė nuomonę, kad šalis vystosi teisinga kryptimi. Priešingos pozicijos buvo tik 26 proc. apklaustųjų. 18 proc. rusų teigė esantys nepatenkinti V. Putino darbu.

Ekspertai prezidento populiarumo didėjimą sieja su Krymo aneksija ir Sočio žiemos olimpinėmis žaidynėmis. D. Volkovas kalbėjo apie didėjantį „patriotizmą“, kurį sukėlė minėti įvykiai.

Rusija praėjusiomis dienomis prisijungė Krymą, kai tenykščiai gyventojai referendume tam pritarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.