Rusai ateina: 9 priežastys netikėti V.Putinu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir šalies diplomatijos vadovai ramina: kariai tikrai nesiverš į Ukrainos teritoriją. Visgi Rusijos pajėgos toliau buriamos prie Ukrainos sienų. V.Putinas meluoja? Įtakingas žurnalas „Foreign Policy“ pateikia 9 priežastis, kodėl gali būti būtent taip.

Viena priežasčių netikėti V.Putinu, aiškinančiu, kad Rusija nesiverš į Ukrainą, – gausios rusų karių pajėgos prie Ukrainos sienų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Viena priežasčių netikėti V.Putinu, aiškinančiu, kad Rusija nesiverš į Ukrainą, – gausios rusų karių pajėgos prie Ukrainos sienų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2014, 3:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:40 AM

1. Pajėgų judėjimas ir lauko ligoninės

Penktadienio vakarą Rusija prie Ukrainos sienos buvo sutelkusi apie 50 tūkst. karių. Karinė technika keliauja į Voronežo miestą netoli Charkovo ir Novozybkovą, kurio nuo Kijevo neskiria nė 100 kilometrų. Į pasienį taip pat gabenamas maistas, medicinos reikmenys – visa to tikrai nereiktų nedidelėms pavasarinėms karinėms pratyboms. Be to, prie pat Rusijos ir Ukrainos sienos Briansko srityje iškilusi lauko ligoninė.

Rusija taip pat griebėsi kontržvalgybos priemonių. Pavyzdžiui, žinutės armijos vadovams perduodamos žmonių, o ne elektroniniu būdu. Taip siekiama nuslėpti veiksmus nuo JAV žvalgybinių palydovų.

2. V.Putinas mėgsta šaipytis iš JAV, ypač – iš B.Obamos

Vasario 28 dieną JAV prezidentas Barackas Obama įspėjo, kad karinė intervencija Ukrainoje kainuos. Bet jau kitą dieną Rusija buvo užėmusi Krymą. Kremlius jau anksčiau parodė, kad amerikiečių nuomonė ir pozicija rusams nerūpi.

Rusijoje toliau gyvena čia priglobtas JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas, o Maskva net padidino ginkluotės siuntai savo sąjungininkei Sirijai – nepaisant susitarimo dėl cheminių ginklų išvežimo.

3. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskola

TVF ketvirtadienį paskelbė, kad Ukrainą per dvejus metus parems 18 mlrd. dolerių paskola. 14 mlrd. dolerių Ukrainai jau pažadėjo kiti donorai – JAV ir Europos Sąjunga.

Tokia finansinė injekcija neabejotinai didesnė nei kyšis, kurį Viktorui Janukovyčiui buvo pasiūlęs V.Putinas. Akivaizdu, kad jam šiuo metu būtų naudingesnis Ukrainos ekonomikos žlugimas negu jos reformavimas pagal TVF instrukcijas. O kas geriau sutrukdytų permainoms, jei ne Rusijos kariai Ukrainoje?

4. V.Putinas turi užtarėjų ir JAV

V.Putinas, matyt, džiūgauja, kai skaito buvusios JAV valstybės departamento diplomatės Anne-Marie Slaughter straipsnius apie tai, kad Krymo aneksija teisine ir moraline prasme yra tolygi NATO intervencijai Kosove 1999 metais. Amerikoje dėl Rusijso agresijos kaltinamas netgi Briuselis – dėl noro pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina.

Rusijos valdžia patenkinta stebi, kaip vis daugiau JAV ekspertų aiškina, kad reikia ne erzinti piktą mešką, o ieškoti diplomatinės išeities iš krizės. V.Putinas gali drąsiai galvoti, kad net užėmus Kijevą B.Obamos patarėjai JAV prezidentui aiškins neliūdinti Maskvos, nes rusai užims Varšuvą.

5. Ką iš tiesų galėtų padaryti Vakarai?

JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry atstovė Jennifer Psaki, reaguodama į Rusijos pajėgų telkimą prie Ukraino sienų, „Twitter“ paskelbė, kad tai - „grėsmingas bauginimas“. Tai bent smūgis Rusijai. Panašu, kad nė vienas aukštas JAV vyriausybės ir NATO pareigūnas net nesvarsto karinio atsako į Ukrainos invaziją galimybės. V.Putinas, aišku, tai žino.

6. Iškalbingos Kremliaus funkcionierių kalbos

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas ketvirtadienį apkaltino JAV diplomatus Kijeve priglobus „tikruosius“ snaiperius, šaudžiusius į protestuotojus Ukrainos sostinėje.

O dar praėjusią savaitę vyriausiasis Rusijos propagandistas Dmitrijus Kiseliovas savo laidoje priminė: „Rusija yra vienintelė šalis pasaulyje, kuri gali sutrinti JAV į radioaktyvius miltus“. Ar tai tikrai skamba kaip šalies, kuri nenori karinio konflikto su Vakarais, pareigūnų pasisakymai?

7. Rusijos ginklų prekyba priklausoma nuo Ukrainos.

Nors populiariai manoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos priklausomos nuo Rusijos, situacija atvirkštinė: Rusijos karinei pramonei reikalingi Ukrainos gamyklų pajėgumai.

„Sunku pervertinti bendrovės „Motor Sich“ svarbą Rusijos aviacijai – ukrainietiški varikliai naudojami visuose mūsų sraigtasparniuose, taip pat ir koviniuose“, – neseniai rašė karybos ekspertas Vladimiras Voronovas.

Vien Ukrainos Mykolajevo mieste veikia trys laivų statybos ir remonto įmonės, be kurių Rusijai būtų sunku atnaujinti savo laivyną.

Iš Odesos uosto Rusijos valstybinis ginklų eksportuotojas „Rosoboronexport“ išveža didžiąją dalį ginklų – į Iraną, Venesuelą, Siriją. Abejotina, ar V.Putinas leistų žlugti jo „Odesos tinklui“ – gabenti ginklus per Sankt Peterburgą ir Kaliningradą ir brangiau, ir sunkiau.

8. Kremlius meluoja ir neraudonuoja

V.Putinas iki šiol tvirtina, kad Basharo al-Assado režimas nesurengė dujų atakos Damasko priemiesčiuose pernai rugpjūtį. Rusijos prezidento teigimu, rusų karių nėra Krymo miestuose – tik „žali žmogeliukai“.

Nesvarbu, kad tokie „savigynos būrių“ nariai apsiginklavę tokiais žaisliukais kaip snaiperio šautuvai „VSS Vintorez“. Tokie ginklai net Rusijos armijoje išduodami tik elitiniams daliniams.

Kitaip tariant, į Donecką ar Charkovą bet kurią dieną gali įžengti dešimtys tūkstančių Rusijos karių, bet Rusijos valdžia ir žiniasklaida aiškins apie JAV sąmokslą, kurio tikslas – nukreipti dėmesį nuo Detroito bankroto.

9. „Kombinacija“ veikia jau dabar

„Kombinacijos“ koncepciją dar sovietmečiu apibrėžė buvęs vyriausiasis KGB archyvininkas Vasilijus Mitroškinas. Pagal ją „sukuriamos sąlygos žlugdyti priešo veiklą: skleidžiama dezinformacija apie priešą, verbuojami agentai“.

Antai protestuotojai Ukrainoje Rusijos pareigūnų vadinami homoseksualiais neonaciais. Be to, jau paviešinta šūsnis neva kompromituojančių Vakarų diplomatų ir Ukrainos opozicijos lyderių telefoninių pokalbių.

Galiausiai Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) agentai greičiausiai dirba tarp Ukrainos pareigūnų ir rengia įvairias provokacijas.

V.Putinas gniaužia ir žiniasklaidą. Į savo Potiomkino kaimą jis nenori įsileisti tiesos, nes melas turi būti išbaigtas: etniniai rusai nuo Talino iki Sevastopolio turi suprasti, kad jie yra sistemiškai puolami. Ne ko kito, o Amerikos.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.