V.Putinas B.Obamai užsiminė apie Moldovą

Pasikalbėjo ir S.Lavrovas su J.Kerry

Spėjama, kad B.Obama su V.Putinu pasikalbėjo pirmą kartą po to, kai Vakarai įvedė sankcijas Rusijai.<br>AP nuotr.
Spėjama, kad B.Obama su V.Putinu pasikalbėjo pirmą kartą po to, kai Vakarai įvedė sankcijas Rusijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 29, 2014, 10:26 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:48 AM

Per pokalbį telefonu V.Putinas B.Obamai pareiškė esantis susirūpinęs dėl padėties Padniestrėje – maištingame Moldovos regione, besiribojančiame su Ukraina, kuris nutraukė ryšius su centrine Moldovos vyriausybe po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. 

V.Putinas pabrėžė, kad vykdoma „faktinė išorinė Padniestrės blokada, reikšmingai apsunkinanti regiono gyventojų gyvenimo sąlygas, trukdo jų judėjimui, normaliai prekybos ir ekonominei veiklai“, sakoma Kremliaus spaudos tarnybos pranešime. 

Nei Kišiniovas, nei jokios kitos vyriausybės Padniestrės suverenumo nepripažįsta. 

Vis dėlto iš V.Putino žodžių buvo galima suprasti, kad jis siūlo Padniestrės klausimą spręsti ne jėga, o „5 plius 2“ formato derybose, kuriose dalyvautų Moldova, Padniestrė, Rusija ir Ukraina, o jas stebėtų Europos Sąjunga ir JAV. 

„Buvo pabrėžta, kad Rusija pasisako už teisingą ir visokeriopą Padniestrės problemos sureguliavimą, yra suinteresuota derybų formato „5 plius 2“ veiksmingu darbu“, – sakoma Kremliaus pranešime. 

Kremliaus teigimu, V.Putinas pasiūlė „apžvelgti galimus tarptautinės bendruomenės žingsnius, kurie galėtų padėti stabilizuoti situaciją“ ir teigė, kad šalių diplomatijos vadovai netrukus turėtų aptarti šį klausimą.

Manoma, kad tai pirmas tiesioginis pokalbis tarp B.Obamos ir V.Putino nuo tada, kai JAV ir jų Europos sąjungininkės pradėjo taikyti sankcijas Rusijai ir pagrasino sunkumais svarbiausiuose Rusijos ekonomikos sektoriuose.

Baltieji rūmai pranešime pabrėžė, kad būtent V.Putinas susisiekė su B.Obama, kuris šiuo metu baigia savo keturių dienų vizitą Saudo Arabijoje. Per pokalbį V.Putinas norėjo aptarti JAV pasiūlymus, kuriais siekiama diplomatija išspręsti Ukrainos krizę ir kuriuos JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry buvo dar kartą pristatęs Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergėjui Lavrovui per susitikimą Hagoje, vykusiame šią savaitę.

JAV spaudžia Rusiją, kad ši sugrąžintų savo kariuomenę į Krymo bazes ir sutiktų pradėti derybas su Ukrainos vyriausybe, tarpininkaujant kitoms šalims. Tarptautiniai stebėtojai vyktų į Ukrainą užtikrinti rusų tautinių mažumų saugumo.

„Prezidentas B.Obama pasiūlė Rusijai surašyti konkretų atsakymą, ir prezidentai sutarė, kad J.Kerry ir S.Lavrovas susitiks aptarti tolesnius žingsnius“, - sakoma Baltųjų Rūmų pranešime.

Tuo tarpu Kremliaus paskelbtame pranešime teigiama, kad per pokalbį V.Putinas teisino Rusijos veiksmus prieš Ukrainą susirūpinimu dėl rusakalbių po to, kai vasarį buvo nušalintas prorusiškas Ukrainos prezidentas.

Kremlius taip pat tvirtina, kad V.Putinas „atkreipė B.Obamos dėmesį į nesiliaujantį ekstremistų siautėjimą, kurie nebaudžiamai baugina taikius gyventojus, valdžios ir teisėsaugos institucijas įvairiuose regionuose ir Kijeve“. Tvirtinama, kad būtent dėl to Rusijos lyderis pasiūlė „tarptautinei bendruomenei“ imtis veiksmų atstatyti stabilumą.

Pasikalbėjo ir S.Lavrovas su J.Kerry

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį telefonu aptarė padėties Ukrainoje raidą, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Pasak jos, šį pokalbį inicijavo Jungtinės Valstijos po Rusijos prezidento Vladimito Putino ir JAV prezidento B.Obamos pokalbio telefonu penktadienį apie Ukrainą. 

S.Lavrovas ir J.Kerry suderino numatomų kontaktų datas. 

Be to, S.Lavrovas šeštadienį pareiškė, kad Rusija neturi planų kirsti Ukrainos sienas. 

„Mes neturime visiškai jokio ketinimo ar interesų kirsti Ukrainos sienas. Mes tik norime, kad darbas būtų kolektyvinis ir kad tie siautėjimai, kuriuos vakarų šalys mėgina uždengti kilimu ir pateikti padėtį geradario tonu ir spalva, liautųsi, kad jos įsisąmonintų savo atsakomybę“, – kalbėjo Rusijos URM vadovas interviu televizijos programai „Vesti v subbotu“ („Žinios šeštadienį“) su Sergejumi Briliovu. 

Be kita ko S.Lavrovas priminė apie laikinojo Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo žodžius, kad naujausiais Ukrainos vadovybės veiksmais siekiama nuginkluoti visus, kurie neteisėtai laiko ginklus, tai yra nusikaltėlius. 

„Jeigu tai yra mūsų partnerių vakaruose darbo rezultatas, mus tai tenkina. Būsime pasirengę kartu su jais ieškoti bendrų rekomendacijų ukrainiečiams, kurie laikysis bet kurios neteisėtos veiklos nutraukimo ir konstruktyvaus valstybės reformavimo proceso“, – sakė S.Lavrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.