Kremliaus televizijoje diegiamas rusiškas pasaulio suvokimas

„Tai buvo pirmoji mano darbovietė. Dabar man gėda.“ Tokius komentarus žarsto žurnalistai, dirbę ar vis dar dirbantys propagandiniame Rusijos prezidento Vladimiro Putino kūrinyje – televizijoje „Russia Today“ (RT), rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

Mar 30, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:18 AM

Praėjusią savaitę internautus, pabandžiusius įsijungti RT kanalą vaizdo įrašų tinklalapyje „YouTube“, vietoj klipų pasitiko tamsus langas.

„Ši paskyra laikinai sustabdyta dėl kelių rimtų „YouTube“ politikos, susijusios su šlamštu, lošimu, klaidinančiu turiniu, pažeidimų ar kitų paslaugų teikimo sąlygų pažeidimų“, – tokią žinutę perskaitė kanalo lankytojai.

Tiesa, RT paskyra maždaug po 8 valandų jau veikė. Pati televizija iškart paaiškino, kad buvo įvykęs techninis gedimas.

Tačiau ekspertai iki šiol puse lūpų kalba, kad kompanija „YouTube“, valdoma JAV interneto milžinės „Google“, galbūt surengė įspėjamąją informacinio karo akciją.

Žiniasklaidos analitikų teigimu, anglų kalba transliuojama televizija RT, maitinama Kremliaus milijardų, po visą pasaulį skleidžia ne tiesiog rusišką požiūrį į įvairius įvykius, o juodą proputinišką propagandą.

Tai tinklalapiui „BuzzFeed“ patvirtino ir mažiausiai 7 televizijoje dirbę ir iki šiol dirbantys žurnalistai. Daugelis jų naiviai vylėsi kūrybinės laisvės, tačiau turėjo užsimauti cenzorių iš Maskvos apynasrius.

Vokietija – žlunganti šalis

Staci Bivens suprato, kad kažkas itin negerai, kai jos viršininkai televizijoje RT paprašė jos parengti reportažą apie esą žlungančią Vokietiją. Šalį, kurios ekonomika tvirčiausia Europos Sąjungoje (ES).

„Diskusijoje dalyvavau aš ir du redaktoriai, jie jau buvo aptarę, ko jie nori“, – dabar pasakoja amerikietė S.Bivens, kuri RT būstinėje Maskvoje dirbo 2009–2011 metais.

Jaunos žurnalistės kaip tik laukė komandiruotė į Vokietiją, o viršininkai jai pareiškė: „Naujiena tokia, kad Vakarai žlunga. Kad Vokietija – žlugusi valstybė.“ S.Bivens, žinoma, nesutiko – juk tai nesąmonė.

Terminas „žlugusi valstybė“ paprastai taikomas šalims, kurių valdžia nesugeba aprūpinti gyventojų būtiniausiomis reikmėmis, – Somaliui ir Kongo Demokratinei Respublikai. Bet tikrai ne išsivysčiusiai, ekonomine prasme itin stipriai Vokietijai.

Redaktoriai nenusileido, o kai S.Bivens atsisakė rengti tokį reportažą, darbas buvo padarytas už ją.

Tiesa, jos pavardė palikta. Tad amerikietė suprato – artėja jos karjeros RT pabaiga.

„Tuo metu supratau, kad man jau užtenka šitos beprotybės“, – dabar teigia S.Bivens. Ji televizijoje dar dirbo, kol baigėsi jos sutartis, ir jos pratęsti nepanoro.

Gina invaziją į Krymą

Sprendžiant iš „BuzzFeed“ interviu su dar šešiais buvusiais ir dabartiniais RT darbuotojais, S.Bivens istorija tipiška.

Anglų kalba visame pasaulyje transliuojanti televizija RT, kuri yra visiškai finansuojama Rusijos vyriausybės, daugiau dėmesio sulaukė prasidėjus Rusijos invazijai į Krymą. Maskvos veiksmus kanalas, žinoma, karštai gynė ir teisino.

Didžiosios dalies tarptautinės bendruomenės pasmerkta invazija sukėlė bangas ir RT.

Pirmiausia tiesioginiame eteryje Rusiją pasmerkė vienos antrinio kanalo „RT America“ laidos vedėja Abby Martin.

O po kelių dienų – taip pat tiesioginės transliacijos metu – atsistatydino kita žurnalistė Liz Wahl. Žinių vedėja tiesiai pareiškė negalinti dirbti televizijoje, kurios vadovams Rusijos veiksmai priimtini.

Iškreiptas įvykių Ukrainoje vaizdavimas – o, pasak Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos, ten šeimininkauja fašistai ir antisemitai – padeda dekonstruoti įmantrų RT propagandos variklį.

Kaip šis variklis burzgia, „BuzzFeed“ atskleidė jauni amerikiečiai žurnalistai, susivilioję neblogu piniginiu atlygiu už darbą tarptautinės svarbos įvykius nušviečiančiame naujienų kanale.

Netrukus po to, kai atėjo dirbti į RT, naivūs jaunuoliai, išskyrus, žinoma, tuos, kurie jau anksčiau spindėjo antivakarietiškomis pažiūromis, palankiomis Kremliui, su siaubu suvokė: jie ne praneša žinias, o skleidžia rusišką propagandą. Daugelis nė neįsivaizdavo, ko tikėtis.

Bet čia antiamerikietiška retorika pasirūpina bosai, įtraukdami aštresnes eilutes į nešališkus tekstus. O temos, neįtinkančios V.Putino ideologams, išmetamos į šiukšliadėžę.

Rusijoje alkoholizmo nėra

S.Bivens, užaugusi skurdžiuose Čikagos priemiesčiuose, gyveno iš atsitiktinių darbų šiame mieste, kai draugė 2009-aisiais jai pareiškė, kad RT ieško darbuotojų.

„Būsiu atvira – anksčiau nebuvai girdėjusi apie RT. Maniau, kad šią televiziją galima lyginti su vokiška „Deutsche Welle“ ar prancūziška „France 24“, – teigia amerikietė.

Kad ji nebuvo girdėjusi apie šį kanalą, nieko nuostabaus. Kremlius RT į pasaulį paleido vos 2005 metais, siekdamas sustiprinti rusiškos pasaulėžiūros signalą.

„Kai kūrėme šį projektą 2005-aisiais, norėjome dar vieno stipraus žaidėjo tarptautinėje arenoje. Žaidėjo, kuris ne tik pateiktų nešališką informaciją apie įvykius Rusijoje, bet ir bandytų sulaužyti anglosaksų tarptautinių informacijos srautų monopolį“, – pernai aiškino V.Putinas.

S.Bivens buvo įdarbinta greitai – po pokalbio su vyriausiąja RT redaktore Margarita Simonian ir kanalo biuro Vašingtone vadovu Denisu Trunovu jai buvo pasakyta: „Kelsiesi į Maskvą.“

Bet keistenybės prasidėjo iš karto. Antai redagavimo procesas buvo daugiasluoksnis.

„Pirmiausia turinį tvarkydavo koks nors anglakalbis, dažniausiai britas. Bet tada prisistatydavo rusas ir pasirūpindavo, kad reportažas atitiktų RT norimą liniją“, – pasakoja S.Bivens.

Be to, kad jai buvo liepta rengti temą apie žlungančią Vokietiją, amerikietė kartą turėjo paruošti reportažą apie tai, jog Rusijoje nėra alkoholizmo.

Tuometis prezidentas, dabar premjero pareigas einantis Dmitrijus Medvedevas kaip tik buvo pasiūlęs įstatymų pataisas, kurios turėjo padėti rusams kovoti su girtuoklyste.

„Pasakiau, kad nenoriu rengti temos apie tai, kas, mano žiniomis, nėra teisybė, – teigia S.Bivens. – Galiausiai prodiuseris man paskambino ir pareiškė, kad aš netinku rengti šio reportažo.“

Teroristo žūtis nesudomino

Panašias istorijas pasakojo ir kiti buvę bei dabartiniai RT darbuotojai tiek Maskvoje, tiek Vašingtone. Pavyzdžiui, anksčiau RT korespondente Vašingtone dirbusi amerikietė, kuri išėjo iš darbo dėl cenzūros, teigė, kad JAV prezidento Baracko Obamos administracijos imigracijos politiką turėjo pavadinti šizofreniška.

„Jie norėjo, kad reportažas būtų agresyvus, bet man atrodė, jog tokių tamsių tonų nereikia. Tema ir taip buvo rimta.

Tąkart atsisakiau paklusti, o netrukus palikau darbą“, – pasakoja moteris, nenorinti atskleisti savo tapatybės.

Dar vienas buvęs RT žurnalistas Vašingtone filmavo reportažą apie JAV karo veteranų mažojo beisbolo (softbolo) klubą „Wounded Warriors“.

Bet filmuota medžiaga niekada taip ir nepasiekė eterio, nes, kaip paaiškėjo vėliau, D.Trunovas norėjo, kad kuris nors veteranas pasakytų ką nors panašaus į „Tarnavau savo šaliai, o dabar viskas, kas liko, yra softbolas“. Nė vienas žmogus reportaže to nepasakė.

Amerikietis taip pat atsimena, kaip 2011 metų gegužės 1-osios naktį laukė komandos vykti prie Baltųjų rūmų, kur amerikiečiai šventė žinią apie visą dešimtmetį teroristų medžioto Osamos bin Ladeno nužudymą.

Skambučio jis taip ir nesulaukė, nes D.Trunovui tai buvo neįdomu: „Mes iš esmės ignoravome šią naujieną. Tik paklausėme, ar Amerika tapo saugesnė po vieno žmogaus mirties.“

Vilioja solidžia alga

Tiesa, kitokios naujienos – pavyzdžiui, sensacingi JAV slaptų dokumentų paviešinimai „WikiLeaks“ ar judėjimo „Occupy Wall Street“ veikla – RT vadovybę ypač domino.

Tačiau buvę televizijos darbuotojai teigia, kad ir tokiais atvejais buvo bandoma pritempti tarptautines naujienas prie rusiško modelio – pagal jį JAV yra braškanti korupcijos imperija.

„Su „WikiLeaks“ čia buvo labai stengiamasi. Bet ne dėl to, jog RT kam nors rūpi informacijos laisvė, o todėl, kad dokumentų paviešinimas buvo žalingas JAV.

Taip pat ir su „Occupy Wall Street“ judėjimu – aktyvistus rodėme kas dieną. Manau, kad tema buvo svarbi, bet po kiek laiko pradedi abejoti. Akivaizdu, kad RT stengėsi pasėti Amerikoje abejonių valdžia“, – sakė L.Wahl.

Žinoma, vos išgirdę, kad RT jie galės pranešti žinias, kurias pagrindinė JAV ir likusio pasaulio žiniasklaida ignoruoja, reporteriai atvirai džiaugėsi.

„Iš pradžių buvome optimistai. Juk buvome idealistiškai nusiteikusių vaikų būrelis, manėme, kaip čia viskas bus puiku, kaip darysime viską, ką tik panorėsime“, – teigia viena buvusi RT reporterė.

„RT America“ iš tiesų dažniausiai samdo itin jaunus žurnalistus, kurie trokšta pabėgti iš JAV provincijos ir rengti visam pasauliui naujienas.

O ir uždarbis gana geras. Pradedantis reporteris gali tikėtis 4,5–5 tūkst. JAV dolerių (11–12,5 tūkst. litų) per mėnesį – kitur 22–23 metų korespondentai tiek tikrai neuždirba.

„Atrodo, tarsi dirbtum kuklesnėje CNN versijoje. Rengi reportažus ne apie sniego audras ar šuniukų paradus, o apie kur kas rimtesnius įvykius“, – teigia buvusi RT korespondentė.

Kitas šioje televizijoje anksčiau dirbęs reporteris teigia, kad RT vadovybė iš jaunų naujokų nulipdo tokius žurnalistus, kokių reikia Kremliui, – apakintus ambicijų, trokštančius įtikti.

Be to, RT ieško žmonių, kurie ir anksčiau dirbo pagal Rusijai tinkančią liniją.

Antai Rusijos veiksmus Kryme pasmerkusi A.Martin anksčiau JAV garsėjo kaip sąmokslo teorijų šalininkė, viešai abejojusi dėl tikrųjų 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų organizatorių.

Dirba politikų vaikai

L.Wahl prieš įsidarbindama RT dirbo regioninėje televizijoje Guamo saloje Ramiajame vandenyne. Moteris tikėjosi, kad naujoje darbovietėje galės rengti reportažus temomis, kurios jai iš tiesų patinka.

Bet taip neatsitiko. L.Wahl atsimena, kaip ėmė interviu iš JAV politiko Rono Paulo – jo metu Rusijos karinius veiksmus Kryme ji pavadino invazija.

„Redaktorius tiesiog ištrynė šią klausimo dalį. RT negalima kalbėti apie Rusijos vykdomą invaziją“, – teigia amerikietė.

Ji kartą kalbėjosi ir su vyru iš Malio, kuris viešai padėkojo Prancūzijos kariams už kovos veiksmus prieš islamistus. Kadangi Vakarai buvo pagirti, interviu nebuvo parodytas.

„Kai suvokėme, kad redagavimo procesas nesuvokiamas sveiku protu, prasidėjo masinis kraustymasis.

Man atrodo, kad vien 2011 metais RT televiziją paliko 10–15 žurnalistų. Visi mes lyg atsitrenkėme į nevilties sieną“, – prisimena vienas žurnalistas.

Bet RT su žurnalistais lieka ir po to, kai jie išeina iš darbo. Reporteriams įsidarbinti kur nors kitur tampa gerokai sunkiau – nepriklausomos žiniasklaidos priemonės nenoriai pasitiki žmonėmis, dirbusiais tokiame Kremliaus propagandos vėliavnešyje.

Galbūt todėl vis dažniau RT darbuojasi tiesioginiai valdžios Maskvos parankiniai. Pavyzdžiui, Aidaras Aganinas, anksčiau dirbęs Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, dar neseniai vadovavo televizijos padaliniui, transliuojančiam arabų kalba.

Niujorke tiesioginio eterio korespondente dirba Anastasija Čiurkina – Rusijos ambasadoriaus Jungtinėse Tautose (JT) duktė.

„2010 metais redagavau vieną reportažą apie JT sankcijas Iranui. Anastasija ėmė interviu iš savo tėvo šalia būrio kitų žurnalistų. Akivaizdu, kad tikroje žiniasklaidos priemonėje tokių nesąmonių nebūtų“, – pasakoja vienas buvęs RT darbuotojas.

Televizijoje dirba ir Sofiko Ševardnadzė, kurios senelis Eduardas buvo Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministras, o vėliau – Gruzijos prezidentas.

M.Martišius: „RT skelbia rusišką mintį pasauliui“

„Iš esmės šios Kremliaus finansuojamos televizijos tikslas – kad angliškai kalbantis pasaulis suprastų Rusijos politiką ir pasaulėžiūrą taip, kaip reikia Maskvai.“

Taip kanalo RT funkciją „Lietuvos rytui“ apibūdino Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dėstytojas Mantas Martišius (nuotr.), 2010 m. išleidęs knygą „(Ne)akivaizdus karas: nagrinėjant informacinį karą“.

Rusija turi daug priešų, kurie neva nori ją išdraskyti dėl gamtos išteklių. Bet štai yra vadas, kuris duos tinkamą atkirtį. Anksčiau – carai, Josifas Stalinas, dabar Vladimiras Putinas. Tas priešas – Amerika ir jos sąjungininkės. Apie šias šalis Rusijoje kuriami ir jau sukurti mitai. Pavyzdžiui, lietuviai vadinami Holokausto budeliais, kurie engia tautines mažumas. JAV esą klesti nedarbas ir visokie „Occupy Wall Street“ judėjimai. Europos Sąjunga – žlungantis projektas. Visi šie mitai jau seniai pasakojami rusų žiniasklaidoje, o RT juos skleidžia angliškai“, – „Lietuvos rytui“ teigė M.Martišius.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad RT dominuoja viešbučiuose: „Juk viešbučiuose Europoje įsijungti CNN ar BBC kainuoja papildomai, o RT galima žiūrėti nemokamai. Kanalo vadovams pelnas nerūpi. Taip verslininkai ir turistai yra penimi rusiška propaganda.“

Vis dėlto M.Martišius nevadintų RT pasauliniu naujienų kanalu, nes, skirtingai nei BBC ar CNN, Kremliaus produkto eteryje pasakojama tik apie temas, susijusias su Rusija: „Kertami Amazonės miškai ar badas Afrikoje RT nedomina.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.