Uzbekistano lyderis kumščiu auklėja ir gražuolę dukrą?

Uzbekistano prezidento duktė Gulnara Karimova anksčiau laikyta vienu įtakingiausių žmonių Vidurinėje Azijoje. Dabar 41-erių moteris tikina esanti sužlugdyta. Tėvo nurodymu gražuolei paskirtas namų areštas, ji esą mušama ir netgi kankinama, remdamasis BBC, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-30 11:00, atnaujinta 2018-02-15 00:30

Daugiau nei 20 metų Uzbekistaną geležiniu kumščiu valdančio 76-erių Islamo Karimovo vyresnioji duktė G.Karimova tėvynėje dar visai neseniai mėgavosi prabanga ir žymių žmonių draugija.

Vaidmenų prezidento dukteriai netrūko: ji pristatinėta kaip dainininkė, dizainerė, filantropė, diplomatė, verslininkė. Kalbėta, kad G.Karimova net gali pakeisti tėvą prezidento poste.

Tačiau vėliau moteris užsitraukė I.Karimovo rūstybę.

Laiško niekas nepasirašė

BBC žurnalistę Nataliją Antelavą pasiekė elektroninis laiškas, kuriame prisegtas nuskenuotas ranka rašytas laiškas. Jame esą netrūksta ženklų, rodančių laiško autoriaus išgyvenamą kuo tikriausią stresą.

„Aš patiriu didžiulį psichologinį spaudimą, buvau nuolat mušama, ant mano rankų galima skaičiuoti mėlynes“, – rašoma vienoje laiško vietoje.

Toliau apibūdinamas gyvenimas namų arešto sąlygomis, nuolatiniai grasinimai, sekimas. Laišką parašė anonimas iš Uzbekistano, prisistatęs kaip asmuo, „bandantis atkurti teisingumą“.

Žmogus, persiuntęs laišką, sakė, kad jis buvo parašytas neseniai ir paslapčia jam perduotas, tačiau detalios informacijos neatskleidė.

Tačiau BBC žurnalistė neabejoja, kad laišką parašė G.Karimova, su kuria jai ir anksčiau teko bendrauti.

„Detalumas, įžvalgumas, įmantrus stilius ir tvarkinga rašysena ranka rusų kalba leidžia manyti, kad autorius nėra joks disidentas, o Gulnara Karimova“, – rašė žurnalistė N.Antelava.

Ji konsultavosi ir su rašysenos ekspertais, kurie palygino anonimo atsiųstą laišką su G.Karimovos rašysena.

Išvada – 75 procentai, kad šį laišką parašė būtent Uzbekistano prezidento duktė.

„Tačiau be originalių dokumentų (G.Karimovos laiškas buvo nuskenuotas) beveik neįmanoma nustatyti, jog rašysena ranka sutampa 100 procentų.

Tačiau yra labai didelė tikimybė, kad abu rašteliai buvo parašyti to paties asmens“, – sakė Izraelyje gyvenanti ekspertė Inessa Goldberg, kuri specializuojasi rašymo ranka kirilica srityje.

Kaltina ir savo šeimą

Gauta informacija parodė, kaip žemai puolė viena įtakingiausių Uzbekistano asmenybių.

Kartu atskleista ir tai, į kokią nuožmią kovą ji įsitraukė su pagrindiniais režimo atstovais.

Šis konfliktas buvo matomas ir socialiniame tinkle „Twitter“, kuriame G.Karimova negailėjo kaltinimų įtakingiems Uzbekistano asmenims. Tačiau pastaruoju metu socialiniu tinklu moteris nesinaudojo.

„Kokia naivi buvau manydama, kad šalyje egzistuoja įstatymo viršenybė“, – rašoma laiške.

„Niekada nemaniau, kad tai gali nutikti civilizuotoje, besivystančioje šalyje, kokia save vaizduoja Uzbekistanas.

Bet pažvelgusi iš arčiau pamačiau visą bjaurastį, kuri čia vyksta, ir klausydamasi žmonių, su kuriais anksčiau diskutavau, suprantu, kad taip yra jau seniai“, – rašė laiške G.Karimova.

G.Karimova reketavimu, šantažavimu, kankinimais kaltina savo motiną, seserį ir artimiausius tėvo bendražygius.

Fragmentiška, nenuoseklia ir kartais sunkiai suprantama kalba G.Karimova dėstė, kaip per pastarąsias dvi savaites „šimtai, galbūt jau tūkstančiai“ jos rėmėjų ir buvusių darbuotojų buvo įbauginti, areštuoti, sulaukė grasinimų. Ji sako buvusi nuo jų izoliuota, nes skleidė neparankią, nebūtiną tiesą.

„Šio Pinocheto stiliaus persekiojimo priežastis yra ta, kad aš drįsau kalbėti apie dalykus, apie kuriuos milijonai tyli“, – neva rašė moteris.

Atskirta nuo pasaulio?

Uzbekistano prezidento duktė teigia, kad name, kuriame ji laikoma, nėra televizoriaus, interneto, telefono. G.Karimova taip pat priversta nerimauti dėl savo sergančios dukters.

Šaltinis Uzbekistano sostinėje Taškente, artimas G.Karimovai, BBC patvirtino, kad moteriai šiuo metu paskirtas namų areštas, o jos 16-metė duktė Iman laikoma kartu su motina.

Savo vardo nenorėjęs atskleisti asmuo tvirtino, kad JAV ambasados darbuotojai lankė Iman, kuri yra JAV pilietė (paauglės tėvas ir buvęs G.Karimovos vyras Mansuras Maqsudi yra afganistaniečių kilmės JAV pilietis. – Red.). Tiesa, JAV ambasada Uzbekistane oficialiai šios informacijos nepatvirtino.

Kritika įtakingiems asmenims

Tačiau daug kam G.Karimovos pareiškimai gali skambėti veidmainiškai, turint omenyje tai, kad ji pati ilgai buvo režimo, kurį dabar kritikuoja, veidas.

Moteris valdė verslo imperiją, buvo gerai žinoma popžvaigždė, mados ir meno atstovų rėmėja.

Prezidento duktė taip pat sukūrė savo kvepalų liniją, ėjo šalies ambasadoriaus Jungtinėse Tautose pareigas.

Tačiau pastaruosius 14 mėnesių tinklalapyje „Twitter“ ji rašė apie susipykimą su tėvu ir viso to pasekmes – uždarytus jos verslus ir televizijos stotis, nutrauktą labdaros organizacijos veiklą, suimtus savo rėmėjus.

Kai žlugo G.Karimovos imperija, ji ėmė atvirai kritikuoti pagrindines režimo figūras, ypač šalies slaptosios policijos vadovą Rustamą Inojatovą. Jį G.Karimova apkaltino bandymu užgrobti valdžią.

O I.Karimovo duktė „Twitter“ taip pat atskleidė informaciją apie šalies, kurioje cenzūruojama žiniasklaida ir neleidžiama laisvai naudotis internetu, įvykius.

Apie juos anksčiau būtų buvę galima tik spėlioti. Tačiau vasario 16 dieną G.Karimova nutilo, o jos paskyra „Twitter“ sustabdyta.

Sulaikė širdies draugą

Paskutinis moters įrašas „Twitter“ paliktas likus dienai iki policijos įsiveržimo į vieną prabangų butą Taškente. Čia buvo suimta grupė žmonių, kurių anksčiau Uzbekistano pareigūnai nebūtų drįsę paliesti.

Galbūt apie šią operaciją savo laiške ir rašo G.Karimova: „Neįmanoma gyventi, kai esi stebima kameromis, kai visur ginkluoti vyrai, kai skendi depresijoje dėl to, ką matei: specialiąsias pajėgas, šokinėjančias ant stogo, suverstus daiktus, išdaužytus langus ir duris, o blogiausia – grindimis velkamą žmogų užrištomis akimis.“

Šis asmuo greičiausiai buvo Rustamas Madumarovas – G.Karimovos verslo partneris ir, kaip teigiama, jos širdies draugas. Vyras vasario 17-ąją buvo areštuotas kartu su dviem kitais artimiausiais G.Karimovos patikėtiniais.

Tą pačią dieną visi trys šie asmenys buvo apkaltinti dėl turto grobstymo, mokestinio sukčiavimo, neteisėto užsienio valiutos laikymo ir pinigų plovimo.

Švedai mokėjo kyšį

Problemų su teisėsauga G.Karimova ir jos bendrai turi ne tik namuose, bet ir užsienyje. 2012-aisiais grupė švedų žurnalistų rado įrodymų, kurie leido padaryti išvadą, kad švedų ir suomių telekomunikacijų kompanija „TeliaSonera“ 2008 m. sumokėjo 300 milijonų dolerių kyšį, kad galėtų patekti į Uzbekistano telekomunikacijų rinką.

Pinigų kvapas atvedė iki Gibraltare įregistruotos kompanijos, priklausančios 25-erių Gajane Avakian.

Ji yra viena iš dviejų moterų, sulaikytų kartu su R.Madumarovu.

Ši byla dabar vadinama didžiausiu korupcijos skandalu Švedijos istorijoje, o G.Karimova joje oficialiai laikoma įtariamąja. Tyrimas dabar apima dešimt kitų Europos šalių ir JAV.

Prieš porą savaičių šveicarų pareigūnai taip pat paskelbė tiriantys G.Karimovos veiklą dėl įtariamo pinigų plovimo.

Uzbekistano prezidento duktė visada neigė esanti susijusi su kompanijos „TeliaSonera“ duotu kyšiu. O pati bendrovė neigia nusižengusi įstatymams.

Tą patį G.Karimova pakartojo ir savo laiške, kurį gavo BBC žurnalistė.

Jame pakartojama, kad su ja bando susidoroti R.Inojatovas.

Tėvo bausmė dukteriai?

„Ji vaizduoja save kaip auką, o savo tėvą – kaip žmogų, kuriuo manipuliuojama“, – tvirtino Vidurinės Azijos svetainės ferghana.ru redaktorius Danijilas Kislovas.

Vyras mano, kad tik pats Uzbekistano prezidentas galėjo nurodyti skirti dukteriai namų areštą bei sulaikyti artimiausius jos draugus.

D.Kislovas teigia, kad lyderis baudžia dukterį už jos gyvenimo būdą.

„Pastarieji 15 metų parodė, kad I.Karimovas negali mažiau rūpintis tarptautine kritika dėl pažeidžiamų žmogaus teisių Uzbekistane, kankinimais kalėjimuose, priverstinėmis sterilizacijomis valstybinėse ligoninėse, vaikų darbu medvilnės laukuose“, – sakė D.Kislovas.

Tačiau svetainės redaktorius įsitikinęs, kad I.Karimovui rūpi žala, kurią dukters, kaip plėšikų vadės, reputacija gali padaryti bandant pritraukti į šalį investicijas iš užsienio.

Anot D.Kislovo, visi G.Karimovos draugų areštai – tai tėvo būdas pasakyti nepaklusniai dukteriai ir pasauliui, kad Uzbekistane valdžia tebėra sutelkta vieno jo rankose.

Tačiau net ir izoliuota nuo viso pasaulio, G.Karimova sugeba perduoti žinią. Ji taip pat nutekino vieną žinutę Uzbekistano žiniasklaidai, kurioje prašo tėvo leisti jai išvykti gydytis į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.