Velionis popiežius Jonas Paulius II turi sūnų?

Italijoje į popiežių švelniai kreipiamasi „papa“ – tėveli. Tačiau kai kurie lenkai įsitikinę, kad jų tautietis Jonas Paulius II buvo ne tik Šventasis Tėvas, bet ir sūnaus susilaukęs biologinis tėvas, rašo „Lietuvos rytas“.

Dar prieš tapdamas popiežiumi Jonu Pauliumi II K.Wojtyla artimai bendravo su I.Kinaszewska ir jos sūnumi Adamu. Ir nors anksčiau neigta, dabar vėl atsinaujino kalbos, kad prieš šešerius metus staiga mirusio A.Kinaszewskio tėvas buvo ne kas kitas, o būsimasis pontifikas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dar prieš tapdamas popiežiumi Jonu Pauliumi II K.Wojtyla artimai bendravo su I.Kinaszewska ir jos sūnumi Adamu. Ir nors anksčiau neigta, dabar vėl atsinaujino kalbos, kad prieš šešerius metus staiga mirusio A.Kinaszewskio tėvas buvo ne kas kitas, o būsimasis pontifikas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Mar 30, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:24 AM

Jau kitą mėnesį Vatikane įvyks oficialios lenkų popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbimo šventuoju iškilmės. Tuo metu, kai Italijos sostinė įtemptai ruošiasi didžiuliam tikinčiųjų srauto antplūdžiui, Varšuvoje netikėtai atgimė spėlionės apie tariamą Jono Pauliaus II sūnų.

Tai popiežiaus jaunystės draugės Irenos Kinaszewskos sūnus Adamas.

Šis prieš keletą metų paslaptingai miręs dokumentinių filmų kūrėjas vaikystėje ėjo Karolio Wojtylos, būsimo popiežiaus, patarnautojo pareigas, o vėliau Vatikano vadovą kažkodėl užsispyręs vadindavo dėde.

Be to, A.Kinaszewskis dažnai lankydavo popiežių Vatikane, iš pradžių su mama, o jai mirus, vienas. Gandus stiprina ir išlikusios kelios dviprasmiškos nuotraukos bei kitų kunigų vieši prasitarimai apie glaudų K.Wojtylos ir I.Kinaszewskos bendravimą.

„Praradau jį galutinai“

Gandus, kad I.Kinaszewska buvo K.Wojtylos meilužė, sustiprino ilgametis Krokuvos katalikų savaitraščio „Tygodnik Powszechny“ redaktorius, kunigas Adamas Bonieckis.

Kunigas viename interviu prasitarė, jog žinią, kad naujuoju popiežiumi Vatikane 1978 m. buvo išrinktas K.Wojtyla, visi laikraščio darbuotojai sutiko džiaugsmo šūkiais, išskyrus sekretorę I.Kinaszewską.

Pastaroji esą ėmė garsiai raudoti, kartodama žodžius „praradau jį galutinai“. Laikraščio darbuotojai tarpusavyje kalbėjosi, kad graži, bet vieniša mama I.Kinaszewska, prastai išmananti sekretorės darbą, redakcijoje buvo įdarbinta Krokuvos vyskupo K.Wojtylos prašymu.

I.Kinaszewska neslėpė savo susižavėjimo K.Wojtyla ir važinėjo po visą šalį užrašydama, o vėliau į magnetofoną įrašydama jo prakalbas bažnyčiose.

K.Wojtylai tapus popiežiumi, I.Kinaszewska išleido knygą su ankstyvomis jo prakalbomis.

Kad I.Kinaszewska buvo galimai įsimylėjusi K.Wojtylą, spėja ir garsus istorikas Marekas Lesota, kuris vis dėlto yra įsitikinęs, kad minėta draugystė buvo vien platoniška.

Istorikas teigia, kad patrauklios išvaizdos K.Wojtyla natūraliai kėlė daliai moterų susižavėjimą, tačiau kunigas esą buvo visiškai pasiaukojęs bažnytiniam gyvenimui.

Gandus paskleidė KGB?

Sovietinio saugumo archyvus tyręs M.Lesota yra įsitikinęs, kad tariamą K.Wojtylos ir I.Kinaszewskos romaną išgalvojo KGB, suplanavusi popiežiaus kompromitacijos operaciją pavadinimu „Trikampis“.

Prieš antrą popiežiaus vizitą Lenkijoje saugumas suplanavo kone holivudišką provokaciją.

KGB prašomi Lenkijos saugumiečiai suklastojo I.Kinaszewskos dienoraštį, kuriame aprašė išgalvotus meilės susitikimus su K.Wojtyla ir išsipasakojimą, kad šis kunigas esą yra jos vaiko Adamo tėvas.

Dvi saugumietės vieną 1983iųjų pavasario dieną slapta nunešė šį dienoraštį į popiežiaus bičiulio, I.Kinaszewskos nuodėmklausio kunigo Andrzejaus Bardeckio butą ir paslėpė jį.

Kitą dieną saugumiečiai turėjo inscenizuoti įsilaužimą į butą, o atvykę policininkai liudininkų akyse turėjo rasti tariamą I.Kinaszewskos dienoraštį.

Vėliau šį dienoraštį saugumiečiai esą planavo paviešinti Vakaruose ir įteikti Jonui Pauliui II per vizitą Lenkijoje.

Tokią akciją KGB esą suplanavo siekdama atkeršyti popiežiui už tai, kad Vatikanas morališkai ir finansiškai rėmė antikomunistinę opoziciją Lenkijoje.

Šis planas sužlugo, nes operacijos vadas, saugumo kapitonas Grzegorzas Piotrowskis kartu su minėtomis pagalbininkėmis restorane taip atšventė būsimą provokaciją, kad vėliau girtas sukėlė didelę avariją.

Kilus skandalui buvo nuspręsta provokaciją atidėti, o vėliau jos esą buvo visai atsisakyta.

Viskas išaiškėjo tik po I.Kinaszewskos mirties 1990 m., kai žiniasklaidai apie ją prasitarė vidaus reikalų ministras Krzysztofas Kozlowskis. Netrukus buvusius ketinimus taip diskredituoti popiežių pripažino ir pats G.Piotrowskis.

Kodėl bijo DNR tyrimų?

Dabartiniai ginčai dėl tariamo Jono Pauliaus II sūnaus kilo po to, kai viena kairuoliška fundacija paviešino planus iškabinti visoje Lenkijoje plakatus su kontroversiška nuotrauka.

Nuotrauką, kurioje įamžinti kartu sėdintys K.Wojtyla, I.Kinaszewska bei jos sūnų Adamas, plakatuose turėjo lydėti užrašas „Išskirtos šeimos popiežius“.

Šie planai įsiutino vieną katalikišką organizaciją, kuri skundais prokuratūrai užblokavo plakatų kabinimą.

Tai ginčų nenuslopino, nes Seimo narys, partijos „Tavo judėjimas“ lyderis Januszas Palikotas pareiškė, kad yra didelė tikimybė, kad I.Kinaszewskos sūnaus tėvas buvo Jonas Paulius II.

Seimo narys pareiškė, kad Vatikano istorijoje yra žinomas ne vienas atvejis, kai popiežiai turėjo vaikų, tad nereikėtų stebėtis ir Jono Pauliaus II tėvyste.

J.Palikotas pareiškė, kad tai, kad Lenkijoje šis popiežius yra dievinamas, objektyvią diskusiją apie jo tėvystę daro neįmanomą. O tokiais spėjimais besidalijantys asmenys yra be argumentų sumalami į miltus.

J.Palikotas iškėlė retorinį klausimą – kodėl nepadarius A.Kinaszewskio palaikų DNR tyrimo ir neišsprendus ginčų moksliškai?

Įtaria įrodymų naikinimu

Su J.Palikoto partija susijęs savaitraštis „Fakty i Mity“ apkaltino, kad Bažnyčia uoliai naikina K.Wojtylos ir I.Kinaszewskos fizinę bičiulystę liudijančius įrodymus.

Tai esą savo prisiminimų knygoje planavo paviešinti ir A.Kinaszewskis, prieš šešerius metus staiga miręs paslaptingomis aplinkybėmis.

Savaitraštis teigia, kad būdamas paprastas kunigas K.Wojtyla dažnai miegodavo I.Kinaszewskos bute.

K.Wojtylai kylant karjeros laiptais Bažnyčia esą prikalbino I.Kinaszewską ištekėti už kito vyro, kad tolesnis bendravimas su kunigu keltų mažiau nereikalingų kalbų.

Po 5 metų I.Kinaszewska išsiskyrė su vyru, tačiau dėl to, kad buvo apsunkinti pasimatymai su vyskupu, vėliau kardinolu tapusiu K.Wojtyla esą pateko į depresijos ir alkoholizmo liūną.

Dėl to sunerimęs K.Wojtyla esą nurodė savo bičiuliui kunigui A.Bardeckiui globoti I.Kinaszewską, o sūnų Adamą paskyrė savo mišių patarnautoju.

A.Kinaszewskis vaikystėje gyrėsi draugams, kad dėdė Karolis Wojtyla iš užsienio jam parvežė laikrodį ir magnetofoną, o jo mamą popiežius Jonas Paulius II į Vatikaną pasikvietė praėjus vos keturioms dienoms po prisaikdinimo.

Gandai dėl tariamo Jono Pauliaus II sūnaus Lenkijoje turbūt niekada nenuslops, nes dėl meilės savo tautiečiui popiežiui dauguma tikinčiųjų siekia pagražinti jo biografiją, o tai kitiems natūraliai kelia įtarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.