A.Merkel dovana – Kinijos žemėlapis su Rusijos teritorijomis

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel Kinijos vadovui padovanotas žemėlapis Kinijos socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą. Kovo 28 dieną A.Merkel priėmė Kinijos prezidentą Xi Jinping'ą ir jo žmoną – pirmąją šalies ponią. Kaip ir dera tokio lygio susitikimuose, politikai apsikeitė dovanomis. Kinijos prezidentas padovanojo porcelianinių vazų komplektą, jo žmona – kompaktinę plokštelę su kinų liaudies dainų įrašais. O A.Merkel Xi Jinping'ui padovanojo „pirmąjį tikslų Kinijos žemėlapį“, sudarytą Vokietijoje 1735 m., rašo epochtimes.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2014, 5:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:13 PM

Žemėlapio nuotrauką paskelbė Honkongo žiniasklaida, ir ji žaibo greičiu apskriejo Kinijos socialinius tinklus sukeldama patriotinių jausmų bangą.

Visa esmė ta, kad nemažai „tiksliame Kinijos žemėlapyje“ pavaizduotų teritorijų šiuo metu Kinijai nepriklauso – dauguma jų yra dabartinės Rusijos dalis.

1735 m. Kiniją valdė Mandžiūrijos Čing'ų dinastija. Į Kinijos imperijos sudėtį tuo metu įėjo Tolimieji Rytai, Tuva (Urianchajaus kraštas), Sibiras ir Pietų Kinijos jūra su visomis salomis.

Daugybė Kinijos tinklaraštininkų dėkojo A.Merkel už dovaną ir sakė, kad tai „iškalbingiau už tūkstančius žodžių“.

„Krymo pavyzdžiu Rusija davė gerą pamoką, kaip atsikovoti savo teritorijas“, – rašė vienas.

„Taip, nuo tų senų laikų mūsų šalies teritorija pastebimai sumažėjo. Valdant Čing'ų dinastijai, mums priklausė ir Mongolija, ir šešiasdešimt keturi kaimai į rytus nuo Amūro (dabartinės Blagoveščensko rajono teritorijos. – Red.), ir, žinoma, Haišenvėjus (kiniškas Vladivostoko pavadinimas. – Red.)“, – užsiminė kitas.

„Šis žemėlapis, kurį mums padovanojo vokiečiai, netuščiažodžiaudamas kalba apie tai, kas yra mūsų priešas“, – rašė trečias.

„Mes beveik šimtą metų džiaugsmingai nešame kovos su imperializmu vėliavas, o galiausiai paaiškėja, kad mūsų žemę grobia visai ne piktieji imperialistai“, – piktinosi ketvirtas.

„Šis žemėlapis – tikras lobis! Tai vertinga dovana, turinti gilią prasmę! Jo reikšmę sunku pervertinti, bet tiesiogiai apie tai kalbėti negalima, nes užblokuos“, – pareiškė penktas.

„Šiame žemėlapyje yra viskas, kas turi būti mūsų, ypač šiaurinėje dalyje!“ – rašė šeštas.

„Mums paprasčiausiai tiesiai pasakė, kad iš visų šalių Rusija užgrobė daugiausia mūsų žemių“, – pažymėjo septintas.

„Tegul mūsų valdantieji įdėmiai pasižiūri į šitą žemėlapį ir palygina su dabartiniu. Kaip sumažėjo mūsų šalis! Argi jiems ne gėda dėl to?“ – klausė aštuntas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.