Baltarusiai panoro iš Rusijos atsiimti Smolenską

Baltarusijoje kilo iniciatyva atsiimti iš Rusijos istorines Baltarusijos žemes – Smolensko sritį ar bent jos dalį. Vienoje iš iniciatyvų kalbama apie Šumiačių rajoną. Peticijų puslapiuose šiuo klausimu netgi renkami parašai, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2014, 3:32 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:18 PM

„Iki 1939 metų didžioji Šumiačių rajono dalis įėjo į Baltarusijos Respublikos sudėtį. Mes laikome neteisėtu istorinių Baltarusijos žemių užgrobimą“, - teigiama peticijoje, paskelbtoje puslapyje avaaz.org. Kol kas ją palaikė apie 400 žmonių.

Kur kas populiaresnė peticija, paskelbta puslapyje change.org. Joje apie 1,8 tūkst. žmonių palaikė Aliaksandro Deščiankos iš Minsko iniciatyvą „ištaisyti istorinę neteisybę“.

Jis siūlo surengti referendumą dėl Smolensko grąžinimo Baltarusijai.

„Per amžius Smolenskas buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės rytiniu fortpostu. Netgi po to, kai jį jėga atėmė Maskolija, XIX a. etnografiniai tyrinėjimai vienareikšmiškai rodo ten dominavusius baltarusių gyventojus. 1918 m. įkurta Baltarusijos Liaudies Respublika, apėmusi žemes, kuriose baltarusiai sudarė etninę daugumą, pretendavo į Smolenską. BSSRS, įkurta bolševikų 1919 m. sausio 1 d. kaip atsakas į BLR, buvo paskelbta iš Smolensko, jis ir buvo jos sostine. Per tolesnius porą metų daugelis BSSRS žemių buvo atplėštos neapgalvotu savavališku sprendimu. Po daugelio užkulisinės veiklos metų dalis jų buvo sugrąžintos, bet dalies susigrąžinti nepavyko“.

Gubernatorius atiduotų žemes

Radijas „Svoboda“ papasakojo, kad Smolensko srities gubernatorius Aleksejus Ostrovskis pasirengęs užleisti baltarusiams dalį teritorijų. Jis, esą, pasiūlė perduoti Baltarusijos pusei žemes rajonuose, besiribojančiuose su Mogiliovo ir Vitebsko sritimis. Kokia forma siūlomas perdavimas, nepatikslinta, tačiau nurodoma vienintelė Smolensko srities gubernatoriaus iškelta sąlyga – kad žemės ūkio įmonės, įkurtos tuose rajonuose, būtų rusiškos, o jų pelnas atitektų Smolensko srities biudžetui.

„Dėl to, kad Smolensko valstiečiai neturi galimybių patys apdirbti dirvonuojančius srities laukus, gubernatorius Aleksejus Ostrovskis pasiūlė jas perduoti Baltarusijos žemdirbiams. Tai liestų žemes Krasninsko, Veližo, Monastyrščinos, Chislavičių, Jeršičių, Šumiačių ir Rudiansko rajonuose. Vienintelė gubernatoriaus iškelta sąlyga – kad žemės ūkio įmonės būtų registruotos regione, kad jų vykdomos veiklos mokesčiai papildytų srities iždą“, - pranešė ir euroradio.fm, cituodami Smolensko laikraštį „Rabočij put“.

Ir tai – ne balandžio 1-osios pokštas. A.Ostrovskis iš tiesų baltarusiams pasiūlė naudotis Smolensko žemėmis, ir už tai jau spėjo sulaukti priekaištų dėl separatizmo.

Baltarusijos Transporto ir komunikacijos ministerijos puslapyje rašoma apie kovo 26 d. įvykusį Baltarusijos ir Rusijos Smolensko srities regioninės ir respublikinės valdžios institucijų atstovų darbo grupių posėdį. Posėdžio ataskaitoje nurodoma, kad Smolensko pusė siūlo baltarusių žemdirbiams naudotis laisvais žemės fondais.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.