Venesuelos valdžios ir opozicijos derybos užbaigs krizę?

Per šiuos neramumus dar per 600 žmonių buvo sužeisti.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-09 12:48, atnaujinta 2018-02-14 18:59

Derybas, kurios turėtų prasidėti ketvirtadienį, stebės Pietų Amerikos šalių blokas UNASUR ir Vatikanas.

Nuo vasario pradžios Venesueloje mažiausiai 39 žmonės žuvo per susirėmimus tarp saugumo pajėgų ir protestuotojų, įtūžusių dėl klestinčio nusikalstamumo, didelės infliacijos ir būtiniausių prekių stygiaus.

Dėl šių problemų kaltinama N.Maduro socialistų vyriausybė.

Per šiuos neramumus dar per 600 žmonių buvo sužeisti.

Tačiau velionio kairiųjų pažiūrų lyderio Hugo Chavezo įpėdinis ir jo politikos tesėjas, nors ir sakantis, kad nori taikos, bei sutikęs surengti derybas, perspėjo, jog nebus keičiamas socialistinės vyriausybės modelis.

„Būčiau išdavikas, jeigu leisčiausi į derybas dėl revoliucijos“, – aiškino N.Maduro.

Jeigu planuojamas dialogas iš tikrųjų užsimegs, jis būtų neturintis precedento per N.Maduro valdymą. Šis prezidentas buvo išrinktas praeitais metais, kai H.Chavezas mirė nuo vėžio.

Pagrindiniai koalicijai MUD rūpintys klausimai – pastangos užtikrinti amnestiją daugiau nei 100 žmonių, suimtų per protestus, taip pat įkurti komisiją, kuri nustatytų tikrąsias smurto per pastaruosius neramumus priežastis.

MUD taip pat reikalauja, kad būtų išformuotos ginkluotos civilių grupuotės, vadinamos „kolektyvais“, kurios, kaip teigiama, yra susijusios su vyriausybe.

Tuo tarpu N.Maduro sako norintis įveikti nusikalstamumą gatvėse ir skatinti investicijas bei ekonomikos plėtrą šalyje, turinčioje didžiausius pasaulyje išžvalgytus naftos išteklius, tačiau krečiamos daugybės ekonomikos problemų.

Vienas iš MUD narių – judėjimas „Liaudies valia“ – sako nedalyvausiantis derybose, nes vyriausybė nepaleido suimto lyderio Leopoldo Lopezo.

Pasak aktyvistų, derybos su N.Maduro tebus parodomasis šou.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.