JAV paskelbė 10 naujų rusiškų fantazijų

Vašingtonas vis aktyviau įsitraukia į Maskvos vykdomą informacinį karą. Rusijos plakamą įžūlaus melo ir propagandos kokteilį Amerikos diplomatai jau antrą kartą atmiežė faktų prieskoniais. JAV valstybės departamentas paskelbė jau antrąjį „neteisingų teiginių apie Ukrainą“ dešimtuką.

JAV įsitikinimu, separatistams Ukrainos pietryčiuose vadovauja Rusijos specialiosios tarnybos.<br>AP nuotr.
JAV įsitikinimu, separatistams Ukrainos pietryčiuose vadovauja Rusijos specialiosios tarnybos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:34 PM

Kovo pradžioje JAV valstybės departamentas jau buvo paskelbęs pirmąjį melagingų Rusijos teisinių teiginių apie situaciją Ukrainoje dešimtuką, kurį ironiškai pavadino „prezidento Vladimiro Putino grožine kūryba“. Naujasis dešimtukas pavadintas panašiai – „Rusiška kūryba. Tęsinys“.

Rusija toliau pavojingais melais bando pateisinti savo neteisėtus veiksmus Ukrainoje. Propagandos mašina toliau skatina neapykantą ir smurtą, kurdama grėsmes, kurių nėra. Nebūtume liūdnų šio savaitgalio įvykių liudininkai, jei Rusija nerengtų nuolatinių dezinformacijos ir provokacijų kampanijos“, – skelbia Valstybės departamentas.

JAV diplomatai prideda 10 faktų, kuriuos Rusija ignoruoja arba iškreipia:

1. Rusijos agentai neveikia Ukrainoje.

Faktas: iš tiesų Ukrainos vyriausybė per pastarąsias savaites sulaikė daugiau nei 10 Rusijos žvalgybos agentų, kurių daugelis arešto metu buvo ginkluoti.

Balandžio pradžioje Rusijos karinės Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) agentai Charkove ir Donecke tam tikriems asmenims suteikė instrukcijas, kaip rengti protestus, užimti vyriausybinius pastatus, perimti ginkluotę.

Balandžio 12-ąją rusiškais automatais ginkluoti prorusiški aktyvistai užėmė vyriausybinius pastatus šešiuose Rytų Ukrainos miestuose per gerai koordinuotą ir profesionalią operaciją. Tokie jų veiksmai buvo neįtikėtinai panašūs į operacijas Kryme, kuris galiausiai buvo okupuotas vasario pabaigoje.

2. Prorusiškose demonstracijose dalyvauja tik Ukrainos piliečiai – kaip Maidane Kijeve.

Faktas: demonstracijų Rytų Ukrainoje negalima lyginti su pilietiniu Maidano judėjimu, kuris iki šimtų tūkstančių žmonių iš visų Ukrainos regionų išaugo iš studentų grupelių.

Rusiškuose interneto tinklalapiuose atvirai verbuojami savanoriai vykti iš Rusijos į Ukrainą ir čia sėti smurtą. Yra įrodymų, kad vadinamiesiems „protestuotojams“ sumokama už jų dalyvavimą demonstracijose. Akivaizdu, kad visi incidentai nėra spontaniški, jie – Rusijos vykdoma separatizmo skatinimo ir sabotažo kampanija.

3. Separatistų lyderius Rytų Ukrainoje remia gyventojų dauguma.

Faktas: 65,7 proc. Donecko gyventojų nori gyventi vieningoje Ukrainoje ir nepritaria prisijungimui su Rusija – tai parodė visuomenės nuomonės apklausos, atliktos kovo pabaigoje. Prorusiškos demonstracijos Rytų Ukrainoje savo dydžiu yra kuklios, ypač jas lyginant su Maidano protestais tuose pačiuose miestuose pernai gruodį.

4. Krizė Rytų Ukrainoje gali virsti pilietiniu karu.

Faktas: Kas dabar vyksta Rytų Ukrainoje, nevyktų, jei Rusija neskleistų propagandos ir į kaimyninę šalį nesiųstų provokatorių. Visa tai nevyktų, jei prie sienos nebūtų sutelkta didelė Rusijos armija. Regione paprasčiausiai nebuvo didelių protestų. Mažos separatistų grupelės užėmė kelis valdžios pastatus Donecke, Luhanske, Slovjanske, bet tokie veiksmai nesulaikė didelio palaikymo. Tai pažymėjo ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai.

5. Ukrainiečiai Donecke nepripažįsta valdžios Kijeve ir įkūrė Donecko liaudies respubliką.

Faktas: Donecko pilietinės visuomenės ir nevyriausybinių organizacijų atstovai Donecke kategoriškai atmetė Donecko liaudies respublikos nepriklausomybės deklaraciją. Jie remia laikinąją vyriausybę ir teritorinį Ukrainos vientisumą.

6. Rusija „dalinai atitraukė“ pajėgas nuo sienos su Ukraina.

Faktas: Nėra įrodymų, kad Rusijos pajėgos trauktųsi nuo pasienio. Vieno bataliono negana. 35–40 tūkst. Rusijos karių vis dar yra prie Ukrainos sienos, dar 25 tūkst. karių dislokuoti Kryme.

7. Etniniams rusams Ukrainoje pavojinga.

Faktas: patikimos informacijos apie grėsmes rusakalbiams Ukrainoje nėra. Balandžio 5 dieną paskelbtos apklausos rezultatai parodė, kad 74 proc. rusakalbių Ukrainos pietryčiuose „nejaučia spaudimo dėl gimtosios jų kalbos“.

Savo ruožtu ESBO nuogąstauja dėl etninių mažumų – ukrainiečių ir totorių – saugumo Kryme.

8. Naujajai Ukrainos vyriausybei vadovauja radikalūs nacionalistai ir fašistai.

Faktas: Ukrainos Aukščiausiosios Rados sudėtis vasarį nepakito. Tai tas pat parlamentas, kurį išrinko ukrainiečiai ir kuriame dirba visos partijos, egzistavusios ir anksčiau, įskaitant buvusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partiją.

9. Fašistų vyriausybė persekioja etnines mažumas Ukrainoje.

Faktas: Ukrainos žydų, vokiečių, čekų, vengrų bendruomenių lyderiai viešai džiaugėsi sustiprėjusiu saugumu pasikeitus valdžiai Kijeve. Savo ruožtu daugelio etninių mažumų Kryme atstovai nuogąstauja dėl persekiojimo Rusijos okupuotame Kryme.

10. Rusija nenaudoja energetikos ir prekybos kaip ginklo prieš Ukrainą.

Faktas: Po Krymo aneksijos ir okupacijos Rusija per dvi savaites padidino gamtinių dujų kainą Ukrainai net 80 proc. Be to, siekiama atgauti daugiau nei 11 mlrd. dolerių, kuriuos Ukraina skolinga pagal 2010 metų Charkovo susitarimus. Rusija taip pat riboja eksportą iš Ukrainos į Rusiją.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės