Rytų Ukrainos likimą nulems nedidelis miestas Rusijos pasienyje

Rytų Ukrainos miestuose įprasta kasdienybė baigėsi – gatves kausto būsimojo karo nuojauta. Kijevo valdžią palaikantys ukrainiečiai bijo viešai reikšti savo nuomonę, o prorusiškai nusiteikę gyventojai kaip niekada jaučiasi įkvėpti. Luhanske separatistai įteikė ultimatumą gubernatoriui ir per dvi paras pareikalavo atsiskirti nuo Kijevo. Tačiau šalies likimą gali nulemti nedidelis Slovjansko miestas.

Prorusiški maištininkai Luhanske.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prorusiški maištininkai Luhanske.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Apr 14, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:31 PM

„Ukrainos likimas bus sprendžiamas čia“, – apie situaciją Slovjansko mieste sakė lietuvis, šiuo metu gyvenantis maždaug šimtas kilometrų nuo ten. Su juo kalbėjome pirmadienio rytą. Vardas ir pavardė redakcijai žinomi, tačiau negalime atskleisti dėl aplinkybių, susijusių su jo darbu.

Slovjanske gyvena apie 130 tūkst. žmonių, tai yra nedidelis miestas. Tačiau šiuo metu, kai sprendžiamas Rytų Ukrainos likimas, tai yra vienas svarbiausių strateginių taškų.

Pirmiausia todėl, kad šis miestas yra vos 150 kilometrų nuo Rusijos sienos. Galima sakyti, kad Ukrainos mastu, tai pasienio taškas. Teigiama, kad rusų kariuomenė telkiama būtent šalia Slovjansko.

Kita priežastis – prie pat miesto kertasi greitkelių tinklas, apraizgęs visą šalį. Iš Slovjansko galima greitai geros kokybės keliu pasiekti ir Šiaurės, ir Pietų, ir Vakarų Ukrainą. Tai svarbi aplinkybė, jei Rusijos kariuomenės smogiamoji jėga būtų šarvuočiai ir pėstininkai, kaip nutiko Krymo pusiasalyje.

Be to, Slovjansko užmiestyje yra karinis aerodromas. Strateginis objektas tapo maištininkų taikiniu ir buvo užimtas. Čia būtų galima nuleisti Rusijos desantininkus, kurie veikė ir Kryme.

Slovjansko svarbą Rytų Ukrainos operacijoje rodo ir kita svarbi aplinkybė – Rusijos kariuomenės specialiųjų pajėgų kariai, vadinamieji žalieji žmogeliukai, pasirodė būtent šito miesto gatvėse.

„Visi laukiame, kaip situacija bus išspręsta Slovjanske. Jei prasidės karas, pirmiausia rusai užims aerodromą (po kelių valandų paaiškėjo, kad pašnekovas buvo teisus ir aerodromas buvo užimtas - Red.), miesto centrą, pradės kontroliuoti kelius, statys blokuojamuosius postus, ir viskas.

Kadangi ten jau yra vadinamųjų žaliųjų žmogeliukų, man atrodo, kad taip ir bus“, – svarstė lietuvis, stebintis padėtį Rytų Ukrainoje.

Mokėsi iš Maidano

Kituose Rytų Ukrainos miestuose Rusijos specialieji daliniai kol kas nepasirodė. Charkove, Donecke, Luhanske jau vyksta nedideli susirėmimai, protestai, tačiau juos provokuoja ne rusų kariai, bet prorusiškai nusiteikę aktyvistai – veržiasi į valstybines institucijas ir užima pastatus.

Pirmadienio popietę separatistai įteikė Luhansko gubernatoriui Michailui Bolotskiui reikalavimą atsiskirti nuo Kijevo – jis turi pasirodyti tiesioginiame televizijos  eteryje ir viešai paskelbti, kad yra nepavaldus Kijevo valdžiai. Jeigu to nepadarys, tai grasinama trečiadienio popietę surengti Luhansko miesto administracijos pastato šturmą. Šiuo metu svarbią instituciją saugo gausios Ukrainos vidaus kariuomenės pajėgos.

Šiame mieste gyvena ir mūsų kalbintas lietuvis. Jis sakė, kad prorusiški maištininkai jau beveik savaitę laiko užėmę Luhansko saugumo tarnybos pastatą. Jie yra gerai ginkluoti, o maistą, medikamentus jiems teikia prorusiški vietos gyventojai.

Šalia Luhansko saugumo tarnybos pastato yra nebaigto statyti daugiabučio griaučiai. Šis pastatas toks aukštas, kad jame įsitaisę snaiperiai galėtų kontroliuoti visą miestą.

Kitaip tariant, prorusiškiems sukilėliams nereikėjo užimti viso miesto centro, kad galėtų kontroliuoti situaciją – užteko vieno pastato ir teritorijos aplink jį.

„Jie sėdi užsibarikadavę pastate ir nieko nedaro. Jei išeina į lauką pasivaikščioti, ginklus palieka pastate.

Aplink pastatą susibūrusi didelė minia žmonių, kurie juos palaiko ir budi prie barikadų. Jei Ukrainos milicija ar kariuomenė pradėtų valyti teritoriją, neabejoju, kad žmonių ten padaugėtų“, – pasakojo Rytų Ukrainoje dirbantis lietuvis.

Jis pasakojo, kad prorusiški maištininkai atvirai kalba, kad statyti barikadas ir organizuoti sukilimą mokėsi iš Maidano aktyvistų.

„Jie viską daro taip pat. Tokios pat barikados, tokie pat „Molotovo kokteiliai“, taip pat aprūpinama maistu, vaistais, tokios pat palapinės, taip pat susiskirstę į dalinius. Tai yra Maidano tipo sukilimas tik vykdomas prorusiškų gyventojų“, – pasakojo Lietuvos pilietis. Jis dalyvavo ir Maidano įvykiuose.

Milicija bijo

Lietuvis pasakojo, kad Rytų Ukrainos miestuose tvyro baimė. Patriotiškai nusiteikę žmonės bijo reikšti savo nuomonę, bijo palaikyti šalies vientisumą, nes jaučiasi nesaugūs. Jie jaučia, kad teisėsaugos pareigūnai jų neapgins.

„Ukrainos milicija ir kariuomenė nieko nedaro. Vakar pro Slovjanską prie Ukrainos ir Rusijos sienos buvo vežami prieštankiniai ginklai. „Žalieji žmogeliukai“ sustabdė sunkvežimį, o prorusiški gyventojai jį perėmė. Milicija pabėgo“, – kalbėjo lietuvis.

Panaši situacija yra ir kituose miestuose. Teisėsaugos pareigūnai nesikiša ir netrukdo užimti valstybės pastatų. Tai įkvepia ir drąsina prorusiškus maištininkus. Tuo pat metu – gąsdina ukrainiečius.

„Jei viskas taip klostysis ir toliau, rusams net reikės dalinti šalies – ji pati suskils. Ir čia taikoma ne tik į Rytų Ukrainą, bet ir į Centrinę. Manau, kad yra didelė tikimybė, kad pusė šalies, iki Kijevo, atsiskirs ir įvyks dar vienas Žečpospolitos padalinimas“, – apgailestavo lietuvis, gyvenantis Rytų Ukrainoje.

Jis mano, kad tokiu atveju ukrainiečiai persikeltų į Vakarų Ukrainą, o prorusiškai nusiteikę tos dalies gyventojai – į Rytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.