JAV atsitiesė po sprogimų Bostone, bet žaizdos dar kraujuoja

Tą 2013-ųjų pavasario pirmadienį, kai Bostone per 13 sekundžių nugriaudėjo du galingi sprogimai, sukrėsta buvo ne tik Amerika. Išpuolis balandžio 15-ąją įvykdytas per maratoną, kuris išsiskiria giliomis tradicijomis ir bendruomeniškumo jausmu. Tądien, sporto pasaulio dėmesį prikaustantis renginys tapo bendražmogiška tragedija. Ją išgyveno ir šeši lietuviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Apr 15, 2014, 8:17 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:50 PM

Lietuvoje jau buvo vėlus vakaras, kai pasaulio žiniasklaidos priemonės pranešė apie sprogimus Bostone centre – toje vietoje, kur turėjo finišuoti tūkstančiai maratono bėgikų. Pradžioje nebuvo tiksliai žinoma kas įvyko, o sužeistųjų skaičius augo kas akimirką.

Tuo metu į viešųjų ryšių specialisto Mykolo Katkaus mobilusis telefonas nepaliaujamai cypė nuo žinučių. Draugai, artimieji vis klausinėjo, ar jis sveikas ir gyvas.

Kirto į skaudžią vietą

Bostono maratonas - sudėtingas bėgimas kalvotomis vietovėmis. Renginys yra svarbus kiekvieno Amerikos patrioto tapatybei. Svarbus, nes ši kova su savimi visų pirma yra duoklė amerikiečių tautos tradicijoms ir auka bendruomenei.

„Daug amerikiečių sako, kad bėgioti pradėjo tik tam, kad nubėgtų Bostono maratoną“, - pasakojo M.Katkus, kuris yra įveikęs daugiau nei dešimt maratonų visame pasaulyje. Bostone jis bėgo būtent tada, kai nugriaudėjo teroristų bombos.

Šis renginys yra didelė Bostono šventė, kurioje susitinka amerikiečiai ir prisimena tai, kas jiems yra svarbu. Pavyzdžiui, tą kartą į bėgimo trasą žengė ne tik sportininkai, bet ir grupė Amerikos pėstininkų, kurie eidami pagerbė Irako kare žuvusius draugus. Tūkstančiai dalyvių savo bėgimu siekia labdaringų tikslų, atkreipti dėmesį į svarbias visuomenės problemas.

Patyręs bėgikas M.Katkus sakė, kad nuo kitų maratonų Bostono skiriasi ir bendruomeniškumu. Didžiulį renginį organizuoja patys miesto gyventojai, jie dirba savanoriais, rūpinasi saugumu ir svečių patogumu.

Tai tokia gili tradicija, kad tarp savanorių galima sutikti ir žmonių, kurie jau daugybę metų dalyvauja maratone. Jei kokiam garbaus amžiaus vyrui jau reiktų įveikti ne tik kilometrus, bet ir braškančius sąnarius, tai jis padeda kitiems bėgimo dalyviams.

„Sprogimai kirto per labai jautrią ir skaudžią vietą. Tai yra ta vidurinė Amerikos klasė, kuri yra patriotiška, didžiuojasi savo tėvyne, jaučia atsakomybę, pareigą. Dėl to tas įvykis buvo baisus disonansas“, - kalbėjo M.Katkus.

Chaosą stebėjo lietuvė

Bombos sprogo praėjus maždaug 3val. 50 min. po maratono starto. Patyrę bėgikai jau buvo įveikę distanciją, o kai kurie jau ir išvykę į namus. Tą kartą bėgo apie 24 tūkst. žmonių.

Tą rytą amerikiečių tapatybei buvo suduotas skaudus smūgis – juk žudikai broliai Tamerlanas ir Džocharas Carnajevai buvo Bostono bendruomenės dalis.

Televizijų vaizduose buvo galima matyti, kad seniausio pasaulyje tarptautinio maratono finišo liniją juosė policijos apsauginė juosta. Centrinėje gatvėje ir visame mieste sugriežtintos saugumo priemonės, uždaryta viena metropoliteno stotelė, traukiniuose ir autobusuose tikrinami keleivių krepšiai.

Gyvenimas Bostone sustingo.

Sprogimai pražudė tris žmones, o tarp jų – aštuonmetis berniukas Martinas Richardas. Dar apie 180 žmonių sužeista.

„Tiesiog užbaigėme tai, ką padarė bomba“, - per Masačiusetsto ligoninės surengtą spaudos konferenciją sakė chirurgijos skyriaus vadovas, kalbėdamas apie sužeistų žmonių galūnių amputaciją.

Visą savaitę JAV ir pasaulis gyveno Bostono tragedija. Po penkių dienų buvo nukautas vienas iš jaunų čečėnų, kurie surengė kruviną teroro išpuolį per Bostono maratoną - 26 metų T.Carnajevas. Tą pačią dieną jo brolio 19 metų D.A.Carnajevo ieško gausios policijos pajėgos.

Medžioklę savo akimis matė lietuvė Elena. Ji pasakojo, kad toje Bostono dalyje neveikė viešasis transportas, neteikiamos taksi paslaugos. Net maisto prekių parduotuvės nedirbo. Pareigūnai įtarė, kad įtariamasis gali turėti ginklą ar net sprogmenų.

„Negaliu patikėti, kad Bostone, tokiame ramiame Amerikos mieste, gali vykti tokie dalykai“, - tada kalbėjo Elena.

Buvo netoli sprogimų

M.Katkus ir trys jo draugai distanciją nubėgo per maždaug tris valandas ir tuo metu jau ilsėjosi Bostono priemiestyje.

„Ačiū Dievui, pačio sprogimo aš nepamačiau. Mes jau buvome namuose. Viena iš bombų sprogo tualete, kuris buvo laukimo zonoje. Visai netoli tos vietos manęs laukė šeima. Mes pamatėme tik miestą, ištiktą teroro akto“, - pasakojo M.Katkus.

Tuo metu, kai sprogo bombos, visai šalia finišo linijos buvo Anglijoje gyvenanti Ligita Visockytė. Ji patyrė šoką, tačiau sužeidimų išvengė. Neseniai moteris įveikė Paryžiaus maratoną.

Dar vienas mūsų tautietis medikas iš Ispanijos taip pat dalyvavo bėgime. Jis per sprogimus nenukentėjo.

Bijo, kad pakirs tradiciją

M.Katkus šiemet nevyko į Bostoną, tačiau planuoja bėgti kitąmet. Jam įdomu pamatyti kaip amerikiečiai atsitiesė po tokio smūgio. Patyręs maratonininkas spėja, kad teroristų sprogimai pažeidė svarbią tokių bėgimų tradiciją.

„Maratonas skiriasi nuo kitų sportinių renginių, nes yra labai demokratiškas. Juk krepšinio sirgaliai negali pamėtyti į krepšį kartu su Jonu Valančiūnų, ar išbėgti į teniso kortus prie Ričardo Berankio. O maratono trasa gali bėgti ir didžiausios žvaigždės, ir eiliniai žmonės“, - paaiškino M.Katkus.

Jis spėja, kad ši demokratijos ir betarpiškumo tradicija gali būti sugriauta dėl saugumo priemonių sustiprinimo.

„Dalyvavau Frankfurto maratone ir pastebėjau, kad saugumo priemonės ir daug didesnės. Žmonės nebegali prasinešti savo daiktų, prieiti prie trasos, žmonės yra saugomi.

Šiemet Bostonas maratone dalyvaus dvigubai daugiau žmonių. Bet svarbu ir tai, ar saugumo priemonės nepakeis tos bendruomeniškumo dvasios?“, - svarstė M.Katkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.