V.Putinas ir A.Hitleris: 15 panašumų

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos elgesys – Krymo aneksija ir nesiliaujančios provokacijos Ukrainos pietryčiuose – sukėlė naują diskusijų apie Vladimirą Putiną bangą. Rusijos lyderis vis dažniau palyginamas su nacistinės Vokietijos diktatoriumi Adolfu Hitleriu. Skirtumų, be abejo, yra, bet Uacrisis.org pateikė juos palyginančių teiginių.

Ukrainoje daugelis smerkia Rusijos agresiją Kryme, o V.Putinas lyginamas su nacių diktatoriumi A.Hitleriu.<br>AP nuotr.
Ukrainoje daugelis smerkia Rusijos agresiją Kryme, o V.Putinas lyginamas su nacių diktatoriumi A.Hitleriu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2014, 9:36 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:12 PM

V.Putino režimo atstovai mėgaujasi naujosios Ukrainos lyderiams klijuodami fašistų etiketę. Tokia pati – fašistinė – esą ir JAV valdžia, ką jau kalbėti apie Baltijos šalis, kuriose neva engiami rusakalbiai.

Tačiau istorija liudija, kad iš tiesų paties V.Putino veiksmai stebėtinai primena Vokietijos nacių lyderio A.Hitlerio taikytą politiką.

Žinoma, skirtumų yra. Skirtingas amžius, skirtinga politinė sistema – bent jau oficialiai, skirtinga dabartinės Rusijos ir nacistinės Vokietijos ekonominė struktūra. Bet Uacrisis.org pateikia 15 V.Putino ir A.Hitlerio panašumų:

1. Tiek V.Putinas, tiek A.Hitleris į valdžią atėjo atitinkamai Rusijoje ir Vokietijoje siautėjant ekonominei ir socialinei krizėms. Vokietija buvo pralaimėjusi Pirmąjį pasaulinį karą, Rusija – Šaltąjį karą, po kurio sugriuvo Sovietų Sąjunga.

Abu politikai sugebėjo pasinaudoti rinkėjų nepasitenkinimu dėl ekonominės padėties, o pakurstyta ksenofobija tapo pagrindu kovai iš pradžių su vidaus, o tuomet – su išorės priešais.

2. V.Putinas siekia išspręsti krizę Ukrainoje tiesioginėmis derybomis su Vakarais, apeidamas pačią Ukrainą. Lygiai taip pat 1938 metais Čekoslovakijos atstovai nebuvo pakviesti į Miuncheną, kur buvo nuspręsta leisti Vokietijai atsiplėšti Sudetus.

3. Kaip ir A.Hitleris Vokietijoje, taip ir V.Putinas Rusijoje beveik visiškai užvaldė šalies informacinę erdvę. Žiniasklaida čia remia jo režimą, naudojamos į nacių panašios propagandos skleidimo technikos.

4. Ir A.Hitleris, ir V.Putinas pasinaudojo olimpinėmis žaidynėmis – 1936 metais Berlyne ir 2014 metais Sočyje, kad parodytų neva tviskantį režimą ir nukreiptų dėmesį nuo vykdomos agresijos.

Vokietija į demilitarizuotą Reino zoną pajėgas įvedė 1936 metų kovą – prieš olimpines žaidynes Berlyne, o Rusija iškart po žaidynių Sočyje užėmė Krymą ir kelia neramumus Pietryčių Ukrainoje.

5. Kaip ir nacistinė Vokietija, dabartinė Rusija oficialiai įteisino lytinių mažumų teisių suvaržymus.

6. Rusijai ėmusis agresijos užsienyje, jos prezidentas V.Putinas užkūrė kampaniją prieš vidaus priešus ir dar labiau apribojo žodžio laisvę – taip elgėsi ir A.Hitleris.

7. Kaip ir A.Hitleris, V.Putinas finansiškai remia daugelį Europos kraštutinių dešiniųjų ir nacionalistinių partijų. Jos atsidėkodamos pateisina Krymo aneksiją – netgi visos Europos vardu.

8. Tiek A.Hitlerį, tiek V.Putiną į valdžią atvedė senstelėję buvę lyderiai – atitinkamai Paulas von Hindenburgas ir Borisas Jelcinas. Pastarieji siekė išvengti rimtos vidaus politikos krizės.

9. Kaip ir anšliuso – Austrijos prijungimo prie Vokietijos 1938 metais – bei Sudetų krašto atplėšimo nuo Čekoslovakijos atvejais, Krymo aneksiją iškart lydėjo referendumas, kuris vyko balsavimo eigą kontroliuojant ginkluotiems okupantams.

10. V.Putino kalba Valstybės Dūmoje 2014 metų kovo 18-ąją, kuria jis pasveikino Krymą grįžtant į Rusiją, labai primena A.Hitlerio kalbą Reichstage 1938 metų vasario 20-ąją, kai jis pasidžiaugė Austrijos sugrįžimu į Vokietiją.

11. A.Hitleris daugelį pirmųjų Trečiojo reicho karinių operacijų svetimose šalyse aiškino būtinybe apginti vietos vokiečių interesus. V.Putinas pasitelkia tokią pat retoriką – esą būtina ginti Rusijos piliečius ir rusakalbius šalyse, kurios atkūrė ar paskelbė nepriklausomybę po Sovietų Sąjungos žlugimo.

12. Atlaidi Vakarų reakcija į anšliusą ir Sudetų krašto okupaciją A.Hitleriui suteikė daugiau pasitikėjimo savimi – jis pasijuto nebaudžiamas ir tęsė agresiją. Vakarai panašiai užmerkė akis 2008 metais, kai Rusija pasismagino Gruzijoje – V.Putinas ėmė manyti, kad nebus reaguojama ir į veiksmus Ukrainoje.

13. Rusijoje, kaip ir nacistinėje Vokietijoje, centralizuojama ir konsoliduojama valdžia bei gerokai didinamos karinės išlaidos.

14. Laikydamasis tarptautinių sutarčių, A.Hitleris buvo pripažinęs Čekoslovakijos ir Lenkijos teritorinį vientisumą, bet vėliau vienašališkai jį pažeidė. Lygiai taip pat V.Putinas pažeidė tarpvyriausybines sutartis tarp Rusijos ir Ukrainos bei Budapešto memorandumą.

Pagal šį dokumentą 1994 metais Kijevas atsisakė atominio ginklo mainais už JAV, Jungtinės Karalystės ir Rusijos teikiamas saugumo garantijas. Šios trys šalys įsipareigojo gerbti dabartines Ukrainos sienas.

15. Tiek A.Hitleris, tiek V.Putinas, naudodami karinę jėgą, pažeidė tarptautinę teisę, kurios sistema buvo sukurta atitinkamai po Pirmojo ir po Antrojo pasaulinių karų.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas