Tebestovintys Maidano žmonės - pavargę ir nusivylę dėl ateities

Kol Kijevo gyventojai keikiasi dėl padidėjusių kainų ir nežinomybės, kaip gyvens toliau, Nepriklausomybės aikštėje vis dar esantys žmonės gyvena savo gyvenimą. Daugybė palapinių, lauko virtuvės, atminimo stendai per susirėmimus su milicija ir „Berkut“ pareigūnais žuvusiems mitinguotojams, kalnai gėlių, žvakių, padangų ir maišų su šiukšlėmis.

Kasdienybė Maidane.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Kasdienybė Maidane.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, specialiai lrytas.lt, Kijevas

Apr 22, 2014, 10:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:32 PM

Praėjo daugiau kaip du mėnesiai po kruvinų susirėmimų, tačiau Ukrainos laisvės simboliu tapusioje aikštėje, geriau žinomoje Maidano pavadinimu, vis dar jaučiasi karo atgarsiai – daugelyje vietų nėra šaligatvių, aplink voliojasi sudegę daiktai, o nuo „Berkut“ padegtų Profsąjungų rūmų vis dar sklinda nemalonus degėsių kvapas.

Tačiau žmonių nuotaikos jau kitokios nei prieš porą mėnesių. Iš visos Ukrainos čia suvažiavusiems Maidano šalininkams, akivaizdu, jau darosi ir nuobodu, ir nebeįdomu. Daugelis jų pervargę. Tai iškart matyti iš veidų, o ir jie patys to neslepia.

„Viskas nusibodo, viskas ir kas baisiausia, kad mūsų ateitis neaiški“, – pasiguodžia prie vienos iš palapinių užkalbintas vyras. Pasak jo, didžiausia visų ukrainiečių viltis – gegužės pabaigoje turintys įvykti rinkimai, tačiau dar neaišku, ar Rusija jų nesužlugdys, be to nežinoma ir, kokį prezidentą iš 17 kandidatų žmonės išrinks.

„Jau geriau patį velnią, bet tik ne Juliją Tymošenko“, – sako vyras. Iš kalėjimo anksčiau laiko išleista J.Tymošenko, pasak Dnepropetrovsko gyventojo, daugeliui ukrainiečių yra, lyg keiksmažodis.

Žmonės neprieštarauja, kad ji būtų laisvėje, tačiau jokiu būdu nenori jos matyti ir šalies vadovo poste: „Tegul eina į pensiją anūkų auginti“.

Kiek dabar Maidane gyvena žmonių niekas tiksliai nežino. Spėjama, kad jų gali būti apie tūkstantis, kiti, Viktorui Janukovyčiui pabėgus iš šalies, grįžo į savo namus, prie savų darbų, tačiau likusieji pasiduoti nežada. „Iki rinkimų tikrai čia būsim. O po to? Po to, kaip Dievas duos“, – kalba vyras.

Kol Maidanas gyvuoja, jo gyventojai linksmina save, kaip įmanydami – kas spardo kamuolį, kas skaito, gamina maistą, o kas tiesiog sėdi prie palapinių ir lošia kortomis.

Masiniai renginiai čia vyksta tik savaitgaliais, tačiau turistų pilna kasdien. Eina, fotografuoja, dažnas sustojęs prie žuvusiųjų nuotraukų nubraukia ašaras.

Tačiau dabartinis Maidanas ne tik kovos simbolis, bet ir komercija. Čia daugybė suvenyrų pardavėjų, kurie pardavinėja viską, kas tik gali sudominti turistus: Ukrainos vėliavėles, marškinėlius, kepures su tautine simbolika, taip pat prigaminta daugybė magnetukų su vaizdais iš mūšių, galima įsigyti ir kalendorių su Maidano nuotraukomis.

Yra ir itin išmanių suvenyrų, pavyzdžiui kilimėlis prie durų su V.Janukovyčiaus nuotrauka. Legaliai išrinktu save vadinantis bėglys, čia tikrai nemėgstamas. Kaip ir jo globėjas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Rusijai užėmus Krymą Maidane atsirado ir naujos simbolikos – užrašų, kad Ukraina vieninga, plakatų skelbiančių, jog nereikia karo bei didžiuliai plakatai su V.Putino nuotrauka, ant kurios bet kas gali parašyti savo „linkėjimus“ Rusijos agresoriui. Patys maidaniečiai taip pat sukasi, kaip išmano. Aikštėje nuolat išvysi aukų dėžutę, ant kurios parašyta kam prašoma aukoti – Maidano „Dangaus šimtinės“ artimiesiems, sužeistųjų gydymui, savisaugos būrių išlaikymui ar net cigaretėms.

Pinigai imami ir už fotografavimą. Nori nusifotografuoti prie iš kažkur atvarytos tanketės, mokėk, nori palaipioti po Hruševskio gatvėje sudegintą, tačiau vėliau suremontuotą milicijos šarvuotą automobilį – ir vėl mokėk.

Atsirado net veikėjų vaikščiojančių po aikštę su prijaukintais balandžiais. Nuotraukos su balandžiais, suprantama, taip pat ne už ačiū.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas