Lenkų mokslininkai supyko dėl planų įvesti homeopatijos studijas

Lenkijos mokslo pasaulį sudrebino pranešimas, kad Katovicuose veikiantis Silezijos medicinos universitetas (SMU) įvedė naują podiplominę mokamą specialybę - ruoš homeopatijos žinovus.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2014-04-26 18:09, atnaujinta 2018-02-14 11:54

Lenkijos gydytojų sąjungos vadovas, profesorius Maciejus Hamankiewiczius tokį sprendimą pavadino viduramžių tamsybių šlovinimu, nes homeopatija tai esą mokslas apie nieką. Profesorius pašiepiamai paklausė ar SMU nereikėtų pasiskelbti Hogvarto stebuklų universiteto - išgalvoto vaikams skirtose knygose apie Harį Poterį - filialu.

M.Hamankiewiczius kreipėsi laišku į Mokslo ir švietimo ministrę Leną Kolarską-Bobinską, kad uždraustų tokias pseudostudijas. Tuo tarpu SMU rektorius Przemyslawas Jalowieckis savo sprendimą gina, sakydamas, kad aukštoji mokykla turi būti atvira įvairioms pažiūroms ir nebijoti naujovių.

Rektorius priminė, kad Lenkijoje homeopatiniai vaistai yra legalūs ir jais prekiaujama vaistinėse, o paskaitos apie heomopatiją vyksta kai kuriuose Vokietijos, Prancūzijos ir Austrijos universitetuose.

M.Hamankiewiczius atkirto, kad tai, jog homeopatiniais vaistais yra leidžiama prekiauti vaistinėse, įrodo milijardus iš žmonių mulkinimo uždirbančių verslininkų įtakingumą, o ne homeopatijos lašiukų gydomą galią.

Gydytojų sąjungos vadovo nuomonei pritarė daug garsių Lenkijos mokslininkų, kurie taip pat pareikalavo neleisti dėstyti homeopatijos kaip gydymo metodo. Priešingu atveju, esą netrukus universitetuose bus pradėta mokyti okultizmo, šamanizmo, chiromantijos, šlapimo gėrimo stebuklingo poveikio.

Apdovanojo „antinobeliais“

Kaip teigia dienraštis "Gazeta Wyborcza", lenkai per metus homeopatiniams preparatams išleidžia apie 100 mln. zlotų (84 mln. litų).

Koncernai, gaminantys homeopatinius preparatus, negaili pinigų nei reklamai nei vadinamiems homeopatijos mokslo centrams, nors iki šiol jokie tyrimai nėra įrodę minėtų preparatų gydomosios vertės.

Didžiausiam homeopatijos propaguotojui, Prancūzijos mokslininkui Jacquesui Benveniste'ui du kartus – 1991 ir 1998 m. - buvo skirta „Nobelio" premijos priešingybė – apdovanojimas „Ig-Noble". Šie apdovanojimai prancūzui buvo skirti už propaguojamą teoriją apie "vandens lašelių atmintį".

J.Benveniste'as yra laikomas homeopatijos iniciatoriaus, vokiečių gydytojo ir chemiko Samuelio Hahnemano įdėjų tęsėju. XVIIIa. pabaigoje vokietis pastebėjo, kad vaistų gamykloje, gaminančioje maliariją gydančius chinino vaistus, dalis sveikų darbuotojų suserga lengva maliarijos forma.

S.Hahnemanas sumąstė, kad jei tas pats preparatas gali išgydyti ir sukelti ligą, tad įmanoma sukurti labai atskiestus vaistus, kurie vien gydys, bet neišauks ligos. Vokietis išgalvojo formulę - vieną lašelį vaistų praskiesti 99 lašėliais vandens, o gauto tirpalo vieną lašelį vėl atskiesti 99 lašeliais ir taip skiedžiant daugybę kartų išgauti „supervaistą".

Po kiekvieno atskiedimo mišinį supurtant, galų gale esą bus pagamintas vandens tirpalas, stebuklingai išlaikantis vaisto gydomąsias savybes ir praradęs pašalinį toksinį poveikį.

J.Benveniste'as tokius teiginius pagrindė teorija apie „gydomają vandens atmintį", už ką ir gavo „antinobelio“ apdovanijimus. Mokslininkai šaiposi ir iš homeopatijos specialistų tvirtinimo, kad gydomąją vandens atmintį stiprina specialiu metodu įbertas cukrus.

Mokslininkai juokiasi, žmonės perka

Homeopatiniai preparatai buvo tirti įvairiose šalyse, ir niekur nebuvo įrodytas jų gydomasis poveikis. Solidus tarptautinis medicinos žurnalas "The Lancet" išanalizavo 110 homeopatinių preparatų, ir pareiškė, kad vienintelė jų nauda yra tokia, kad leidžia daug uždirbti preparatų gamintojams.

Šveicarijos vyriausybė 2005m. uždraudė finansuoti valstybės lėšomis visus alternatyvinius gydymo metodus ir preparatus, nes šešerius metus užtrukę tyrimai neįrodė jokios jų naudos.

Po panašių tyrimų Jungtinės Karalystės bei Australijos parlamentinės komisijos taip pat kreipėsi į vyriausybę, ragindamos liautis kompensuoti homeopatinių preparatų vartojimą, nes neįrodoma šių gydomųjų savybių .

Mokslininkai homeopatijos populiarumą aiškina iš dalies tuo, kad žmonės yra linkę tikėti stebuklais bei gandais apie nepaprastus gydomuosius preparatus. Poveikį gali turėti ir homeopatijos specialistų įtaiga ir pacientų saviįtaiga, bei tai, kad žmogaus organizmas linkęs gyti savaime.

Negydoma sloga pranyksta beveik po tiek pat laiko, kaip ir gydoma, o įsipjovus į pirštą žaizdos savaime per laiką užsitraukia, bet panašų pagijimą gali sau prisiskirti ir pseudogydytojai. Homeopatijos propaguotojai naudojasi žmonių nežinojimu, naivumu, patiklumu ir, parduodami vandens su cukrumi tirpaliukus, kraunasi milijardus.

Hario Poterio pasakėlių apie stebuklų universitetą mėgėjai Lenkijoje netrukus realybėje galės lankytis pas gydytojo vardą įgijusius homeopatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.