Žalieji žmogeliukai prabilo apie Baltijos šalis

Rytų Ukraina dažosi žalia spalva. Vadinamieji žalieji žmogeliukai – Rusijos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgos – užima vis naujus miestus. Pirmadienį laukiama dar vienos masinės atakos. Apie tai pasakojo patikimas portalo lrytas.lt šaltinis, dirbantis Rytų Ukrainoje. Jis bendravo su kaukėtais rusų kariais, siaučiančiais svetimoje šalyje.

Pirmą kartą apie naujo pavyzdžio Rusijos specialiųjų operacijų pajėgas pasaulis sužinojo per Krymo okupaciją.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Pirmą kartą apie naujo pavyzdžio Rusijos specialiųjų operacijų pajėgas pasaulis sužinojo per Krymo okupaciją.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Apr 28, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:13 AM

Žaliųjų žmogeliukų išpuoliai tęsiasi ir apima vis naujas Rytų Ukrainos teritorijas.

Prieš kelias savaites Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai buvo įsikūrę tik nedideliame Slovjansko mieste, kuris yra strategiškai svarbus Rytų Ukrainos taškas, – čia susikerta greitkelių tinklas, apraizgęs visą šalį. Taip pat karinis Kramatorsko aerodromas.

Buvo aišku, kad rusų kariai siekia kontroliuoti svarbų transporto mazgą, kuris karo atveju gali virsti placdarmu Ukrainos puolimui.

Tuo metu kituose miestuose siautė kaukėti vyrai, kurie dažniausiai buvo vadinami prorusiškais maištininkais ar separatistais – suprask, tai esą buvo gyventojai, kurie norėjo nuversti Kijevo valdžią.

Jie nebuvo vadinami žaliaisiais žmogeliukais, nes naudojo ne tokią ginkluotę ir dėvėjo kitokias uniformas. Tačiau specialiųjų operacijų pajėgos nėra konvencinės, todėl tokie kariai gali veikti ir be uniformų.

Darosi aišku, kad prorusiškiems maištininkams talkino ir Rusijos specialiųjų operacijų pajėgos, kurios įvykdė Krymo pusiasalio okupaciją.

Laukia naujos atakos

Savaitgalį padėtis smarkiai pasikeitė. Portalo lrytas.lt šaltinis pasakojo, kad savo akimis matė žaliuosius žmogeliukus kituose Rytų Ukrainos miestuose. Jam nekyla abejonių, kad po savaitgalio Rusijos specialiųjų operacijų pajėgos kontroliuoja situaciją ne tik Slovjanske, bet ir Luhanske, Donecke, Mariupolyje.

Pirmadienį žalieji žmogeliukai pasirodė nedideliame Konstantinovkos mieste, kuris yra visai šalia Slovjansko. Šaltinis pasakojo, kad ten Rusijos specialiųjų pajėgų kariai užėmė milicijos pastatą, atėmė pareigūnų ginklus ir dalina juos prorusiškiems maištininkams.

Šaltinis teigė, kad pirmadienį laukiama naujos atakos – žalieji žmogeliukai turėtų pasirodyti dar penkiuose Rytų Ukrainos miestuose, įsikūrusiuose aplink Slovjanską. Kokiose konkrečiai, kol kas nežinoma.

Apie kylančią naują grėsmę galima spėti ir iš to, kad pirmadienį aplink Slovjanską išsiraizgiusiuose keliuose statomos naujos užtvaros ir blokuojamieji postai – taip siekiama kontroliuoti transporto srautus. Pro užtvaras gali pravažiuoti tik prorusiškai nusiteikę maištininkai, valstybės tarnautojai, Rusijos žurnalistai ir kiti Kremliui palankūs asmenys.

„Vyksta kažkoks keistas karas. Tai, ką matome, yra tikra okupacija“, – sakė šaltinis, dirbantis Rytų Ukrainoje.

Prabilo apie Baltijos šalis

Portalo lrytas.lt šaltiniui pavyko prakalbinti žaliuosius žmogeliukus Slovjansko mieste. Jis negalėjo pateikti tikslių citatų, nes pokalbio neįrašinėjo, tačiau šaltinį galime laikyti patikimu.

„Aš jų paklausiau, ar jie yra Rusijos kariai. Tiesiai neatsakė, bet nuskambėjo maždaug taip: mes nesame oficiali Rusijos kariuomenė. Iš to atsakymo man viskas pasidarė aišku“, – pasakojo šaltinis, dirbantis Rytų Ukrainoje.

Dar daugiau, žalieji žmogeliukai neslėpė, kad jų užmojai yra daug didesni nei keli Rytų Ukrainos miestai.

„Aš jų paklausiau, kiek tai tęsis ir ką jie ruošiasi daryti toliau. Jie man atsakė, jog gins rusus ir rusakalbius gyventojus visame pasaulyje. Paklausiau, ar gins ir Baltijos šalyse, kurios priklauso NATO. Jie atsakė, kad jei reikės, gins ir Baltijos šalyse“, – kalbėjo šaltinis.

Kitaip tariant, Rusijos kariai šiuo metu kursto neramumus Rytų Ukrainoje, tačiau yra pasiruošę tai daryti ir kitose pasaulio valstybėse. Net ir tose, kurios priklauso galingiausiam pasaulyje gynybos aljansui.

* * *

Primename, kad praėjusią savaitę į Lietuvą atvyko garsioji mūšiuose užgrūdinta Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų Europoje 173-ioji oro desantininkų brigada, kuri bus dislokuota Rukloje. Iš viso - 150 karių.

Šiauliuose dislokuota dešimt amerikiečių naikintuvų F-15. Į Lietuvą taip pat turėtų atskristi aštuoni britų „Eurofighter Typhoon“ ir lenkų naikintuvai Mig-29, kurie pakeis oro policijos misiją baigiančius amerikiečius. Dar keturi Danijos naikintuvai F-16 misiją vykdys iš Estijos.

Šią savaitę amerikiečiai sustiprins ir Lietuvos karinių jūrų laivyno pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.