Naftos magnatas I.Sečinas - artimas V.Putinui ir baisus Vakarams

Pirmadienį JAV paskelbė dar vieną sąrašą žmonių, kuriems taikomos sankcijos. Sankcionuojamųjų septynete atsidūrė ir Rusijos valstybinės naftos gavybos įmonės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas. Vienas iš įtakingiausių Rusijos veikėjų ir didžiausias naftos magnatas į sąrašą buvo įtrauktas dėl savo vaidmens prisidedant prie Ukrainos krizės aštrinimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-29 23:20, atnaujinta 2018-02-14 10:53

JAV Finansų departamentas savo pranešime akcentavo I.Sečino pareigas ir ryšius su Vladimiru Putinu. Verslo magnatas yra valstybės valdomo gamtinių išteklių susivienijimo galva ir svarbiausia JAV išleisto sankcijų sąrašo persona, rašoma „Business Insider“.

I.Sečinas, kaip ir V.Putinas – buvęs KGB pareigūnas. Jis net buvo vadinamas Rusijos „Dartu Veideriu“ ir „baugiausiu žmogumi žemėje“. Tokie epitetai šiam rusui buvo klijuojami dėl šnipinėjimo praeities ir „polinkio būti negailestingos reputacijos“.

Kai V.Putinas pirmąkart prezidentavo, šis asmuo it koks pilkasis kardinolas dažnai būdavo sprendimų, priimamų Kremliuje, užkulisiuose, kas paskatino JAV pareigūnus jį juokais praminti „mitu, baubu, kurį sugalvojo Kremlius vien tam, kad sukeltų baimę“.

Po paties Rusijos prezidento, I.Sečinas yra laikomas pačiu galingiausiu šalies asmeniu. Jis netik valdo vieną didžiausių pasaulyje naftos ir dujų susivienijimą, tačiau taip pat yra buvęs V.Putino administracijos vadovo pavaduotoju, nuo 2004-ų iki 2008-ų, ir Rusijos vicepremjeru, nuo 2008-ų iki 2012-ų. „Rosneft“ vadovu jis tapo 2012-ais.

„Sečinas nuolat demonstravo begalinę ištikimybę Putinui, ir tai lėmė jo dabartines pareigas ir vietą“, - pirmadienį spaudai teigė svarbus administracijos pareigūnas. Sergėjus Markovas, Kremliui patarinėjantis politikos analitikas, žiniasklaidai teigė, kad V.Putinas „šituo asmeniu pasitiki labiau nei bet kuo kitu“.

Kompanija „Rosneft“ valdo maždaug 40 procentų Rusijos naftos gavybos. Kaip teigia „Bloomberg“, I.Sečino reputacijai smarkiai pasitarnavo jo vaidmuo dujų bendrovės „Jukos“ perėmime, kuriam jis praktiškai ir vadovavo. Kai kurie iš „Jukos“ pelningiausių padalinių perėjo į „Rosneft“ valdžią.

V.Putinas tuo metu „Jukos“ vadovą Michailą Chodorkovskį pasodino į kalėjimą. Pastarasis, po paleidimo iš kalėjimo šių metų pradžioje, viešai apkaltino I.Sečiną įkvėpus jam inkriminuojamas bylas.

V.Putino valdžiai oponuojantis politinis aktyvistas Vladimiras Milovas pabrėžė I.Sečino polinkį nugalėti kartu su turtų troškimu. Būdamas saugumo agentu, I.Sečinas užėmė labiau „neformalią“ rolę Kremliuje, būtent kaip „Siloviki“ - buvusių KGB agentų – lyderis. „Niekas negali prilygti „silovikų" įtakai Kremliuje, o Sečinas, su savo pomėgiu viską kontroliuoti, neišvengiamai yra tos grupės lyderis“, - teigė V.Milovas.

Galbūt šis I.Sečino charakterio bruožas turėjo įtakos ir jo vaidmeniui praeitos savaitės planui perimti rusiškąją „Facebook“ versiją – socialinį tinklą „VKontakte“. Buvęs jo vadovas Pavelas Durovas oficialiai yra pakviestas savo veiklą plėtoti ir Lietuvoje.

Dėl JAV taikomų sankcijų I.Sečinas dabar nebegali liesti savo turtų, turimų Jungtinėse Valstijose, ir nėra į šią šalį įleidžiamas.

Iš viso JAV prezidento Baracko Obamos administracija paskelbė sankcijas septyniems žmonėms, iš kurių du – iš V.Putino „vidinio rato“. Jų turtas, laikomas JAV, taip pat įšaldytas. Dar septyniolika kompanijų, kurios yra susijusios su V.Putino aplinka, irgi nebegali prieiti prie savo JAV laikomo turto.

Tačiau sankcijos negalioja pačiam „Rosneft“. Visgi jo akcijos krito net 1,7 procento po to, kai JAV pirmadienį paskelbė pranešimą apie sankcijas I.Sečinui.

Finansų departamento paskelbtame sąrašė taip pat puikuojasi ir tokių asmenų, kaip RF prezidento įgaliotojo atstovo Krymo federalinėje apygardoje Olego Belavencevo, RF prezidento administracijos vadovo pirmojo pavaduotojo Viačeslavo Volodino, RF vyriausybės pirmininko pavaduotojo Dmitrijaus Kozako, Federalinės apsaugos tarnybos vadovo armijos generolo Jevgenijaus Murovo, Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovo Aleksejaus Puškovo, valstybinės korporacijos „Rostech“ generalinio direktoriaus Sergejaus Čemezovo, pavardės.

Parengė Liucija Lenkauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.