Islamo išminties transseksualai semiasi specialioje mokykloje

Kaip griežtas moralines normas skatinantis islamas vertina transseksualus? Ar įmanoma įsivaizduoti religingą musulmoną vyrą, išsidažiusį, išsipešiojusį antakius? Pasirodo, taip.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:17 AM

Indonezijos Djogjakartos mieste iš naujo atvėrė duris „Pesantren Waria“ – islamiška internatinė mokykla.

Ji skirta vien transseksualams. Taip į viešąją erdvę grąžinama religinės laisvės visiems, nesvarbu, kokia jų lytinė orientacija, tema. Islamo religinių tiesų mokykla moterims, anksčiau buvusioms vyrais, įkurta 2008 m.

Žodis „waria“ yra sudarytas iš dviejų indoneziečių kalbos žodžių – „wanita“ („moteris“) ir „pria“ („vyras“) ir dažnai yra vartojamas moterims transseksualėms apibūdinti.

Mokyklos įkūrėja Maryani islamo studijų transseksualams vieta pavertė savo namus ir sulaukė daug tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.

Buvo rašoma ir apie transseksualės pastangas išvykti į piligriminę kelionę į Meką, bet jai nebuvo leista aplankyti musulmonams šventos žemės dėl problemų, kilusių dėl dokumentų.

Galiausiai Maryani pavyko įgyvendinti savo svajonę ir atlikti visus piligriminės kelionės ritualus nuo galvos iki kojų apsirengus kaip moteriai.

Po įkūrėjos mirties mokyklai teko ieškotis kitos vietos. Galiausiai vieta buvo surasta – mokykla persikėlė į namą, priklausantį lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų aktyvistei Shintai Ratri.

Per iškilmingą atidarymą dalyvavo kelios dešimtys transseksualų, visuomeninių organizacijų aktyvistų, mokslininkų.

Vilkėdamos mukenas (moteriškus maldos drabužius) ir sarongus, anksčiau vyrais buvusios transseksualės moterys susibūrė vakaro maldai.

„Kiekvienas turi teisę išpažinti savo religiją“, – pabrėžė Djogjakartos Tikinčių žmonių forumo atstovas Abdulas Muhaiminas.

Pasak jo, žmonėms nevalia žeminti kitų, nes visi žmonės sukurti Dievo.

„Pagal Koraną, mes negalime skirstyti žmonių ekonominiu, socialiniu, politiniu, lyties ar teologiniu pagrindu“, – sakė A.Muhaiminas, taip pat vadovaujantis islamiškai mergaičių internatinei mokyklai.

Nors transseksualumas atskirai Korane neminimas, jis yra aptariamas fikhe – islamo teisės filosofijoje.

„Manau, kad moksleiviai čia stiprūs, nes jiems tenka susidurti su stigmatizavimu visuomenėje. Mes turime jais rūpintis“, – sakė jis per „Pesantren Waria“ mokyklos atidarymą.

Mokykloje mokiniams siūlomi įvairūs dėstomieji dalykai – pavyzdžiui, „Transseksualumas ir islamas“, Korano skaitymas, maldos pamokos. Šiuo metu mokykloje yra 35 mokiniai.

Vėliau planuojama šalia islamo studijų išplėtoti kokį nors verslą, kad mokiniai galėtų užsidirbti pinigų.

„Tikiuosi, jog mokykla suteiks mokiniams pasitikėjimo. Transseksualumas nėra nuodėmė. Islamas jį leidžia, jeigu jis tikras, ne apsimestinis“, – sakė Sh.Ratri. („The Jacarta Post“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.